Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kocsár Balázs és Váradi Zita

2012.03.08. 16:06
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának március 10-i adásában megszólal még KereszturyTibor is, de szó lesz egy eddig ismeretlen Mozart-darab felfedezéséről is.

Nem egészen egy hét múlva, március 16-án kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Bár a megszokottnál rövidebb ideig tart ebben az évben a 32. alkalommal megrendezett összművészeti seregszemle, a fellépők között idén is szép számmal lesznek nemzetközi sztárok, valamint különleges színházi bemutatók várják a közönséget. A 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál zeneigazgatója Kocsár Balázs, aki nemcsak a rendezvénysorozat programjának összeállításában vett részt, hanem karmesterként két esten is közreműködik. Kocsár Balázst először a BTF zenei koncepciójáról kérdeztük, de szóba került a BTF nyitókoncertje is, amelyen ő vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, továbbá Korngold A halott város című operaelőadása is,amelynek karnagya lesz.

Premierre készül a Magyar Állami Operaház. Bereményi Géza első operarendezését, Richard Strauss Arabella című művét sztárszereposztásban tűzte műsorra a dalszínház. A március 17-ei bemutatón Váradi Zita is színpadra lép, addig azonban még naponta több órát tölt el fiúnak öltözve. A Fidelio Klasszik e heti adásából kiderül egyebek mellett az is, hogy ki és miért öltözteti a szopránt fiúnak.

A kortárs írók előtt is kitárta kapuit év elején a Művészetek Palotája. A januárban indult Literárium-estek során olyan szerzőkkel találkozhat a közönség, akik belül vannak, de valamiképpen mégiscsak kilógnak a hivatalos irodalmi kánonból. A havonta jelentkező, kortárs írókat bemutató tematikus sorozat azonban csak nyitánya a Müpa irodalmi évadának. A Literárium-estek szerkesztője Keresztury Tibor író, szerkesztő, kritikus, akivel arról beszélgettünk, hogy egy ilyen több műfajú kultúrintézményben, mint a Művészetek Palotája, mekkora szakmai kihívás volt létrehozni az irodalmi profilt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.