Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kovács János és Novák Péter

2014.06.20. 08:32
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának június 21-i adásában megszólal még Hammerstein Judit, Harsányi Mária és Ledényi Attila is.

A 2014/15-ös évadban csaknem 60 koncertet adnak és öt tematikus bérletet kínálnak az MR Zenei Együttesek: az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus. A jövő évadtól Kovács János lesz az MR Szimfonikusok vezető karmestere, Pad Zoltán az MR Énekkar vezető karnagya, egy újonnan létrehozott pozíciót, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetői tisztségét pedig Zombola Péter tölti be. Az MR együttesei kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenére: az új évadban 32 olyan művet mutatnak be, amelyet ma is élő magyar szerző alkotott, ezek közül 14 ősbemutató lesz. Az együtteseket számos neves vendégkarmester és -karnagy dirigálja az új évadban. Új feladatairól és a jövő évad terveiről Kovács János beszélt az MR Zenei Együttesek sajtótájékoztatóján.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 22-én a Székely Dózsa György című tánckrónika lesz műsoron. A Honvéd Táncszínház előadását Zsuráfszky Zoltán rendezte, a zene Szarka Tamás munkája. A táncjáték 500 évvel ezelőtti története a magyar történelem sorsfordító eseményéről, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelésről szól. A dramatikus táncjátékban címszerepében a népszerű énekes-színész, a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó, Novák Péter lesz látható, akivel a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján beszélgettünk, ahol egy részlet is elhangzott a produkcióból.

Budapesten tizenkettedszer, vidéken tízedik alkalommal rendezik/rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját. A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítottak a vidéki programok sokszínűbbé tételére. A kedvezményes utazási feltételek, illetve a Turizmus Zrt. által kínált programok egyaránt arra csábítanak, hogy a kultúraszerető családok az egész hétvégéjüket egy vidéki városban töltsék. Az eseményről Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük.

Tizennyolc helyszínen több mint 80 program, köztük kiállítások, színielőadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, operaelőadás, gyermekprogramok, filmvetítések töltik meg a harmadik kerület utcáit és tereit június 7. és augusztus 30. között az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében. Az Óbudai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló program június 7-én az Óbudai Korok Fesztiváljával vette kezdetét az Amfiteátrumban, az Óbudai Nyár záró eseményét a Hékás Békás programsorozatot pedig a Békásmegyeri Közösségi Házban tartják augusztus 30-án. Az Óbudai Nyár keretében az előző évekhez hasonlóan az Óbudai Társaskör is változatos programokkal készül: július 2-án a Hot Jazz Band Ha már a nyár sem hoz csodát című estjével nyitják az idei szezont. A nyári programokról a Társaskör igazgatója, Harsányi Mária mesél.

Az Art Market Budapest különleges programot hozott létre annak érdekében, hogy felmérje és bemutassa, kik tekinthetőek ma Magyarország legjelentősebb kortárs magángyűjtőinek. A kiválasztáshoz a szervezők a műgyűjtés világát és annak magyarországi szereplőit jól ismerő, közel félszáz szakértő segítségét kérték, akik az általuk legfontosabbnak tekintett 10-10 kortárs magángyűjtő megnevezésére kaptak lehetőséget. Szavazataik összesítésével alakult ki a magángyűjtők magyarországi TOP 10-es listája, amelyet egy széles körben terjesztett, ingyenes magazinból ismerhetnek meg az érdeklődők. Ledényi Attilával, az Art Market Budapest vásárigazgatójával beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.