Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kovács János és Novák Péter

2014.06.20. 08:32
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának június 21-i adásában megszólal még Hammerstein Judit, Harsányi Mária és Ledényi Attila is.

A 2014/15-ös évadban csaknem 60 koncertet adnak és öt tematikus bérletet kínálnak az MR Zenei Együttesek: az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus. A jövő évadtól Kovács János lesz az MR Szimfonikusok vezető karmestere, Pad Zoltán az MR Énekkar vezető karnagya, egy újonnan létrehozott pozíciót, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetői tisztségét pedig Zombola Péter tölti be. Az MR együttesei kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenére: az új évadban 32 olyan művet mutatnak be, amelyet ma is élő magyar szerző alkotott, ezek közül 14 ősbemutató lesz. Az együtteseket számos neves vendégkarmester és -karnagy dirigálja az új évadban. Új feladatairól és a jövő évad terveiről Kovács János beszélt az MR Zenei Együttesek sajtótájékoztatóján.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 22-én a Székely Dózsa György című tánckrónika lesz műsoron. A Honvéd Táncszínház előadását Zsuráfszky Zoltán rendezte, a zene Szarka Tamás munkája. A táncjáték 500 évvel ezelőtti története a magyar történelem sorsfordító eseményéről, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelésről szól. A dramatikus táncjátékban címszerepében a népszerű énekes-színész, a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó, Novák Péter lesz látható, akivel a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján beszélgettünk, ahol egy részlet is elhangzott a produkcióból.

Budapesten tizenkettedszer, vidéken tízedik alkalommal rendezik/rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját. A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítottak a vidéki programok sokszínűbbé tételére. A kedvezményes utazási feltételek, illetve a Turizmus Zrt. által kínált programok egyaránt arra csábítanak, hogy a kultúraszerető családok az egész hétvégéjüket egy vidéki városban töltsék. Az eseményről Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük.

Tizennyolc helyszínen több mint 80 program, köztük kiállítások, színielőadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, operaelőadás, gyermekprogramok, filmvetítések töltik meg a harmadik kerület utcáit és tereit június 7. és augusztus 30. között az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében. Az Óbudai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló program június 7-én az Óbudai Korok Fesztiváljával vette kezdetét az Amfiteátrumban, az Óbudai Nyár záró eseményét a Hékás Békás programsorozatot pedig a Békásmegyeri Közösségi Házban tartják augusztus 30-án. Az Óbudai Nyár keretében az előző évekhez hasonlóan az Óbudai Társaskör is változatos programokkal készül: július 2-án a Hot Jazz Band Ha már a nyár sem hoz csodát című estjével nyitják az idei szezont. A nyári programokról a Társaskör igazgatója, Harsányi Mária mesél.

Az Art Market Budapest különleges programot hozott létre annak érdekében, hogy felmérje és bemutassa, kik tekinthetőek ma Magyarország legjelentősebb kortárs magángyűjtőinek. A kiválasztáshoz a szervezők a műgyűjtés világát és annak magyarországi szereplőit jól ismerő, közel félszáz szakértő segítségét kérték, akik az általuk legfontosabbnak tekintett 10-10 kortárs magángyűjtő megnevezésére kaptak lehetőséget. Szavazataik összesítésével alakult ki a magángyűjtők magyarországi TOP 10-es listája, amelyet egy széles körben terjesztett, ingyenes magazinból ismerhetnek meg az érdeklődők. Ledényi Attilával, az Art Market Budapest vásárigazgatójával beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.