Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kovács János és Novák Péter

2014.06.20. 08:32
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának június 21-i adásában megszólal még Hammerstein Judit, Harsányi Mária és Ledényi Attila is.

A 2014/15-ös évadban csaknem 60 koncertet adnak és öt tematikus bérletet kínálnak az MR Zenei Együttesek: az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus. A jövő évadtól Kovács János lesz az MR Szimfonikusok vezető karmestere, Pad Zoltán az MR Énekkar vezető karnagya, egy újonnan létrehozott pozíciót, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetői tisztségét pedig Zombola Péter tölti be. Az MR együttesei kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenére: az új évadban 32 olyan művet mutatnak be, amelyet ma is élő magyar szerző alkotott, ezek közül 14 ősbemutató lesz. Az együtteseket számos neves vendégkarmester és -karnagy dirigálja az új évadban. Új feladatairól és a jövő évad terveiről Kovács János beszélt az MR Zenei Együttesek sajtótájékoztatóján.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 22-én a Székely Dózsa György című tánckrónika lesz műsoron. A Honvéd Táncszínház előadását Zsuráfszky Zoltán rendezte, a zene Szarka Tamás munkája. A táncjáték 500 évvel ezelőtti története a magyar történelem sorsfordító eseményéről, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelésről szól. A dramatikus táncjátékban címszerepében a népszerű énekes-színész, a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó, Novák Péter lesz látható, akivel a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján beszélgettünk, ahol egy részlet is elhangzott a produkcióból.

Budapesten tizenkettedszer, vidéken tízedik alkalommal rendezik/rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját. A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítottak a vidéki programok sokszínűbbé tételére. A kedvezményes utazási feltételek, illetve a Turizmus Zrt. által kínált programok egyaránt arra csábítanak, hogy a kultúraszerető családok az egész hétvégéjüket egy vidéki városban töltsék. Az eseményről Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük.

Tizennyolc helyszínen több mint 80 program, köztük kiállítások, színielőadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, operaelőadás, gyermekprogramok, filmvetítések töltik meg a harmadik kerület utcáit és tereit június 7. és augusztus 30. között az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében. Az Óbudai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló program június 7-én az Óbudai Korok Fesztiváljával vette kezdetét az Amfiteátrumban, az Óbudai Nyár záró eseményét a Hékás Békás programsorozatot pedig a Békásmegyeri Közösségi Házban tartják augusztus 30-án. Az Óbudai Nyár keretében az előző évekhez hasonlóan az Óbudai Társaskör is változatos programokkal készül: július 2-án a Hot Jazz Band Ha már a nyár sem hoz csodát című estjével nyitják az idei szezont. A nyári programokról a Társaskör igazgatója, Harsányi Mária mesél.

Az Art Market Budapest különleges programot hozott létre annak érdekében, hogy felmérje és bemutassa, kik tekinthetőek ma Magyarország legjelentősebb kortárs magángyűjtőinek. A kiválasztáshoz a szervezők a műgyűjtés világát és annak magyarországi szereplőit jól ismerő, közel félszáz szakértő segítségét kérték, akik az általuk legfontosabbnak tekintett 10-10 kortárs magángyűjtő megnevezésére kaptak lehetőséget. Szavazataik összesítésével alakult ki a magángyűjtők magyarországi TOP 10-es listája, amelyet egy széles körben terjesztett, ingyenes magazinból ismerhetnek meg az érdeklődők. Ledényi Attilával, az Art Market Budapest vásárigazgatójával beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.