Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kovács, Kővári, Mészáros, Vadas

2016.05.20. 10:02
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása május 21-én lesz hallható.

Borisz Eifman orosz rendező Budapesten lép fel balett társulatával az Operaházban június 5-én és 6-án, Anna Karenina című darabjukkal. A rendezőt az orosz balett avantgarde szellemiségű megújítójaként tartják számon, aki ezúttal is szokatlan látásmóddal, a klasszikus darab újraértelmezésével lép a közönség elé, arra törekedve, hogy a néző ne passzív szemlélődő legyen , hanem mintegy behúzza a látványba érzelmileg, amennyire csak lehet. A rendező a '70-es évek óta varázsolja el újra és újra a szakmát és a nézőket egyaránt: 1977-ben hozta létre a Leningrád Új Balettet, amely egyfajta kísérletezésre épített, bár szakmailag akkor és a nyolcvanas években is kitagadott volt, egyfajta „koreográfiai disszidensnek” számított. A kilencvenes években kezdték őt a nyugati kritikusok méltatni, ez hozta meg a Borisz Eifman Balettszínház számára a nagy áttörést olyan előadásokkal, mint a Don Quijote, a Sirály, az Anyegin vagy a hamarosan itthon is látható Anna Karenina. Eifman szinte soha nem használ élőzenekari kíséretet, ám az Operaház különleges akusztikája elvarázsolta, így a két est során partnere a Kodály Filharmonikusok Debrecen lesz Kovács László dirigenssel. A balett est zenéje Csajkovszkij muzsikájára épül, ám ez is szokatlan megoldásokkal: a legkülönbözőbb hangulatú Csajkovszkij szimfónia betéteket gyűjti egybe, a balett egyes jeleneteihez igazodva. A darab elsősorban Tolsztoj hőse, Anna Karenina személyiségét, szerelmi háromszögét vizsgálja rendkívüli intenzitású zenei megoldásokkal.

Kovács László

Kovács László (Fotó/Forrás: mso.hu)

Idén június 8. és 18. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Az új vezetés összművészeti Fesztivált épít a Pécsi Nemzeti Színházban helyet kapó Versenyprogram köré. A POSZT ügyvezetésének munkáját Szakmai Tanácsadó Testület segíti Hegedűs D. Géza színművész elnökletével. Az idei díszvendég Piros Ildikó lesz, aki a találkozón többször is fellép: többek között verseket és Szabó Magda-idézeteket ad elő interaktív közönségtalálkozón, valamint ő lesz a Momentán Társulat Főhősének címszereplő sztárvendége is. A Versenyprogram mellett a POSZT másik két alappillére a POSZT bemutatja rendezvénysorozat a Kodály Központban és a POSZT Fesztivál a Zsolnay Negyedben. Az idei programokról és újításokról Kővári Zsuzsannával, a Pécsi Országos Színházi Találkozó produkciós igazgatóval beszélgetünk.

foto POSZT.png

foto POSZT.png

A VeszprémFest immár 13. alkalommal várja a hazai és nemzetközi közönséget Veszprém óvárosába. A Veszprémi Vár érseki palotájának gyönyörű barokk épülete, a történelmi falak ódon és bensőséges hangulata idén is ugyanazt a felejthetetlen élményt ígéri július 13-tól mindenkinek: világszínvonalú zenei produkciók, elismert és ismert külföldi és hazai sztárok a jazztől a klasszikus zenén át megannyi zenei irányzatból. Az idei fesztiválon hat világhírű művész lép fel, köztük például a Buena Vista Social Club dívája, a Latin Grammy-díjas Omara Portuondo vagy a Grammy-díjas Gregory Porter, az egyik legfelkapottabb jazz énekes, de sokan várják a kilencvenes évek díváját, Lisa Stansfieldet is. A fesztivál utolsó napján a legfiatalabbakat várja két amerikai DJ, de a korábban megszokott kiegészítő programokra is számíthat a közönség. Mészáros Zoltánt, a VeszprémFest igazgatóját arról is kérdeztük, a korábbi évekhez képest, hogyan újul meg a fesztivál, miben lesz különleges; vannak-e évről évre várt, a közönség részéről követelt előadók, s lehet-e teljesíteni e kéréseket; illetve kik azok, akik idén ámulatba ejtik majd a VeszprémFestre látogatókat.

VeszprémFest

VeszprémFest

Zsidó Művészeti Napok elnevezéssel egy különleges rendezvény vár mindenkit, aki szeretne izgalmas zenei produkciókat, performanszokat vagy éppen fontos filmeket látni, könyveket olvasni, művészeti produkciók részesévé válni május 28. és június 14. között. A legkülönbözőbb művészeti ágakban megjelenő előadókat és előadásokat természetesen a zsidó kultúra, annak sokszínűsége köti össze. S bár lehetetlen feladatnak tűnhet a rendkívül összetett, ezer éves gyökerekkel bíró zsidó művészet és általában a kultúra bemutatása néhány nap alatt, a magyar történelembe való szoros beágyazottsága, sok helyütt összefonódása egyik fontos üzenete a rendezvénynek, s természetesen az is, hogy jó hangulatban, felejthetetlen élményekkel gazdagítsa a szórakozni és ünnepelni vágyók életét – legyen szó komolyabb vagy lazább, esetleg líraibb hangulatú produkciókról. dr. Vadas Verát, a Zsidó Művészeti Napok igazgatóját arról is kérdeztük, hogy mi volt az elsődleges cél a programsorozat életre hívásával; hogyan és mi alapján választották ki a helyszíneket, és hogyan kapcsolták össze a meghívott előadókkal, előadásokkal; s mi lesz az igazi újítása a hagyományteremtő Zsidó Művészeti Napoknak.

dr. Vadas Vera

dr. Vadas Vera (Fotó/Forrás: Zsidó Nyári Fesztivál)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.
Klasszikus ajánló

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus kritika

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.