Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kriza, Orlai, Pál Tamás

2013.07.05. 11:11
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adására július 6-én kerül sor.

Kulisszajárással, állatetetéssel, lovas show-val és számos egyéb programmal várják az érdeklődőket a Cirkuszok Éjszakáján. A szórakoztató eseményt idén rendezik meg első alkalommal: július 13-án négy helyszínen csaknem kétszáz fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról. Négy cirkusz fogott össze, hogy visszahozza a cirkuszvilág aranykorát, s ugyanarra az előkelő rangra emelje ezt a műfajt, ahol a '60-as, '70-es években volt. A pezsgő, szórakoztató és színvonalas programkavalkád főszereplői a Fővárosi Nagycirkusz, az Eötvös Cirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Horse Evolution Lovas Show, akik Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Zamárdiban várják majd az érdeklődőket. Dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az egyedülálló kezdeményezés részletei mellett A szórakoztatás művészete című, a hazai cirkuszművészet történetét bemutató kötet megjelenéséről is mesél.

Három nagybemutatót tart nyáron az Orlai Produkciós Iroda. A szív hídjai júniusi premierjét a héten bemutatott Hippolyt és a július végére tervezett Római vakáció követi. Az előadások a 2013/14-es évadban a Belvárosi Színházban lesznek műsoron. Orlai Tibor producert arról is kérdeztük, mi indokolja, hogy rövid időn belül három nagybemutatót is tartanak, mi jellemzi ezeket az előadásokat és az ország mely pontjain fognak felbukkanni a nyár folyamán.

A bibliai tíz csapást idézi meg Rossini lenyűgöző Mózese. Sötétség borul Egyiptom földjére, a Fáraó és népe rettegve fordul a Prófétához, hogy ő hárítsa el fejükről Jehova haragját. Így kezdődik a nagy olasz komponista művének első, 1818-ban keletkezett, három felvonásos nápolyi változata, amely a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik föl Magyarországon először. Szeptember elsején a Dohány utcai zsinagógában ismert hazai és két izraeli vendégénekes közreműködésével lesz hallható koncertszerű előadásban a grandiózus mű, amely nagyzenekart, nagy létszámú vegyeskart mozgat, s amelynek előadásához nyolc elsőrendű szólistára van szükség. Stílusa a dallamos, egyben virtuóz bel canto, betanulása és betanítása nagy kihívás mind az énekművészek, mind a karmester számára. Talán ez is az oka, hogy az opera világa csak mostanában kezdi újra felfedezni ezt, a Mózes Egyiptomban címet viselő, fiatalkori Rossini-opuszt. Pál Tamás karmester a bemutató kapcsán az opera kétféle változatáról és a bel canto műfajról is beszél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 7-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.