Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kriza, Orlai, Pál Tamás

2013.07.05. 11:11
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adására július 6-én kerül sor.

Kulisszajárással, állatetetéssel, lovas show-val és számos egyéb programmal várják az érdeklődőket a Cirkuszok Éjszakáján. A szórakoztató eseményt idén rendezik meg első alkalommal: július 13-án négy helyszínen csaknem kétszáz fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról. Négy cirkusz fogott össze, hogy visszahozza a cirkuszvilág aranykorát, s ugyanarra az előkelő rangra emelje ezt a műfajt, ahol a '60-as, '70-es években volt. A pezsgő, szórakoztató és színvonalas programkavalkád főszereplői a Fővárosi Nagycirkusz, az Eötvös Cirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Horse Evolution Lovas Show, akik Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Zamárdiban várják majd az érdeklődőket. Dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az egyedülálló kezdeményezés részletei mellett A szórakoztatás művészete című, a hazai cirkuszművészet történetét bemutató kötet megjelenéséről is mesél.

Három nagybemutatót tart nyáron az Orlai Produkciós Iroda. A szív hídjai júniusi premierjét a héten bemutatott Hippolyt és a július végére tervezett Római vakáció követi. Az előadások a 2013/14-es évadban a Belvárosi Színházban lesznek műsoron. Orlai Tibor producert arról is kérdeztük, mi indokolja, hogy rövid időn belül három nagybemutatót is tartanak, mi jellemzi ezeket az előadásokat és az ország mely pontjain fognak felbukkanni a nyár folyamán.

A bibliai tíz csapást idézi meg Rossini lenyűgöző Mózese. Sötétség borul Egyiptom földjére, a Fáraó és népe rettegve fordul a Prófétához, hogy ő hárítsa el fejükről Jehova haragját. Így kezdődik a nagy olasz komponista művének első, 1818-ban keletkezett, három felvonásos nápolyi változata, amely a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik föl Magyarországon először. Szeptember elsején a Dohány utcai zsinagógában ismert hazai és két izraeli vendégénekes közreműködésével lesz hallható koncertszerű előadásban a grandiózus mű, amely nagyzenekart, nagy létszámú vegyeskart mozgat, s amelynek előadásához nyolc elsőrendű szólistára van szükség. Stílusa a dallamos, egyben virtuóz bel canto, betanulása és betanítása nagy kihívás mind az énekművészek, mind a karmester számára. Talán ez is az oka, hogy az opera világa csak mostanában kezdi újra felfedezni ezt, a Mózes Egyiptomban címet viselő, fiatalkori Rossini-opuszt. Pál Tamás karmester a bemutató kapcsán az opera kétféle változatáról és a bel canto műfajról is beszél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 7-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Vizuál

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.