Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kriza, Orlai, Pál Tamás

2013.07.05. 11:11
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adására július 6-én kerül sor.

Kulisszajárással, állatetetéssel, lovas show-val és számos egyéb programmal várják az érdeklődőket a Cirkuszok Éjszakáján. A szórakoztató eseményt idén rendezik meg első alkalommal: július 13-án négy helyszínen csaknem kétszáz fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról. Négy cirkusz fogott össze, hogy visszahozza a cirkuszvilág aranykorát, s ugyanarra az előkelő rangra emelje ezt a műfajt, ahol a '60-as, '70-es években volt. A pezsgő, szórakoztató és színvonalas programkavalkád főszereplői a Fővárosi Nagycirkusz, az Eötvös Cirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Horse Evolution Lovas Show, akik Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Zamárdiban várják majd az érdeklődőket. Dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az egyedülálló kezdeményezés részletei mellett A szórakoztatás művészete című, a hazai cirkuszművészet történetét bemutató kötet megjelenéséről is mesél.

Három nagybemutatót tart nyáron az Orlai Produkciós Iroda. A szív hídjai júniusi premierjét a héten bemutatott Hippolyt és a július végére tervezett Római vakáció követi. Az előadások a 2013/14-es évadban a Belvárosi Színházban lesznek műsoron. Orlai Tibor producert arról is kérdeztük, mi indokolja, hogy rövid időn belül három nagybemutatót is tartanak, mi jellemzi ezeket az előadásokat és az ország mely pontjain fognak felbukkanni a nyár folyamán.

A bibliai tíz csapást idézi meg Rossini lenyűgöző Mózese. Sötétség borul Egyiptom földjére, a Fáraó és népe rettegve fordul a Prófétához, hogy ő hárítsa el fejükről Jehova haragját. Így kezdődik a nagy olasz komponista művének első, 1818-ban keletkezett, három felvonásos nápolyi változata, amely a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik föl Magyarországon először. Szeptember elsején a Dohány utcai zsinagógában ismert hazai és két izraeli vendégénekes közreműködésével lesz hallható koncertszerű előadásban a grandiózus mű, amely nagyzenekart, nagy létszámú vegyeskart mozgat, s amelynek előadásához nyolc elsőrendű szólistára van szükség. Stílusa a dallamos, egyben virtuóz bel canto, betanulása és betanítása nagy kihívás mind az énekművészek, mind a karmester számára. Talán ez is az oka, hogy az opera világa csak mostanában kezdi újra felfedezni ezt, a Mózes Egyiptomban címet viselő, fiatalkori Rossini-opuszt. Pál Tamás karmester a bemutató kapcsán az opera kétféle változatáról és a bel canto műfajról is beszél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 7-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.