Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kriza, Orlai, Pál Tamás

2013.07.05. 11:11
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adására július 6-én kerül sor.

Kulisszajárással, állatetetéssel, lovas show-val és számos egyéb programmal várják az érdeklődőket a Cirkuszok Éjszakáján. A szórakoztató eseményt idén rendezik meg első alkalommal: július 13-án négy helyszínen csaknem kétszáz fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról. Négy cirkusz fogott össze, hogy visszahozza a cirkuszvilág aranykorát, s ugyanarra az előkelő rangra emelje ezt a műfajt, ahol a '60-as, '70-es években volt. A pezsgő, szórakoztató és színvonalas programkavalkád főszereplői a Fővárosi Nagycirkusz, az Eötvös Cirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Horse Evolution Lovas Show, akik Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Zamárdiban várják majd az érdeklődőket. Dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az egyedülálló kezdeményezés részletei mellett A szórakoztatás művészete című, a hazai cirkuszművészet történetét bemutató kötet megjelenéséről is mesél.

Három nagybemutatót tart nyáron az Orlai Produkciós Iroda. A szív hídjai júniusi premierjét a héten bemutatott Hippolyt és a július végére tervezett Római vakáció követi. Az előadások a 2013/14-es évadban a Belvárosi Színházban lesznek műsoron. Orlai Tibor producert arról is kérdeztük, mi indokolja, hogy rövid időn belül három nagybemutatót is tartanak, mi jellemzi ezeket az előadásokat és az ország mely pontjain fognak felbukkanni a nyár folyamán.

A bibliai tíz csapást idézi meg Rossini lenyűgöző Mózese. Sötétség borul Egyiptom földjére, a Fáraó és népe rettegve fordul a Prófétához, hogy ő hárítsa el fejükről Jehova haragját. Így kezdődik a nagy olasz komponista művének első, 1818-ban keletkezett, három felvonásos nápolyi változata, amely a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik föl Magyarországon először. Szeptember elsején a Dohány utcai zsinagógában ismert hazai és két izraeli vendégénekes közreműködésével lesz hallható koncertszerű előadásban a grandiózus mű, amely nagyzenekart, nagy létszámú vegyeskart mozgat, s amelynek előadásához nyolc elsőrendű szólistára van szükség. Stílusa a dallamos, egyben virtuóz bel canto, betanulása és betanítása nagy kihívás mind az énekművészek, mind a karmester számára. Talán ez is az oka, hogy az opera világa csak mostanában kezdi újra felfedezni ezt, a Mózes Egyiptomban címet viselő, fiatalkori Rossini-opuszt. Pál Tamás karmester a bemutató kapcsán az opera kétféle változatáról és a bel canto műfajról is beszél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 7-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.