Klasszikus

Fidelio Klasszik: Liszt mindenkinek, Uchida, Mundruczó

2011.05.27. 12:29
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 28-i adásában.

Liszt mindenkinek! címmel ingyenes koncerttel várják a közönséget szombaton a szegedi Dóm téren. Az este 8 órakor kezdődő szabadtéri program fellépői a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Oravecz György zongoraművész, Vásáry André és a Budapest Saxophone Quartet. A Hungarofest szervezésében megrendezett koncerten többek között három népszerű Liszt mű - a II. Magyar Rapszódia, a Magyar fantázia és a Rákóczi induló csendül majd fel. Az egész estés ingyenes koncert részleteiről a Hungarofest kreatív igazgatója, Balatoni Monika Hegedűs Claudiának nyilatkozott.

Béres Attila rendezésében a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban szakmai és közönségsikert aratott Lévay Szilveszter Rebecca című musicalje, mely egy éve látható Béres színrevitelében a Budapesti Operettszínházban. A rendezővel Papp Tímea beszélgetett.

A brüsszeli Kunsten Fesztiválon tartott tavaly májusi bemutató után 2010 júniusában a lisszaboni Alcantara, majd pedig többek között az esseni Theater der Welt 2010 fesztiválokon vendégszerepelt Mundruczó Kornél legfrissebb színházi rendezésével, a Nehéz istennek lenni című előadással. A darabot május 28-án mutatják be itthon a Trafó Kortárs Művészetek Háza jóvoltából. Az előadás mindössze tíz alkalommal lesz látható Magyarországon. Mundruczó Kornéllal a darabról és annak lehetséges hazai fogadtatásáról beszélgetett a Hercsel Adél, a Fiatal Európa Szerkesztőség újságírója.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója évadértékelő sajtótájékoztatót tartott május 25-én. Összefoglalta az elmúlt évadot, ismertette a jövő évad tervét és bemutatta a társulat új tagjait. A sajtótájékoztatón Rick Zsófi járt.

Vannak művészek, akik ha csendben vannak, akkor is beszédesek. Vannak olyan előadók, akik hosszú, hosszú évtizedekig keresik, kutatják a végső választ zenei kérdéseikre és soha nem adják fel. Mitsuko Uchida közéjük tartozik. A japán származású zongoraművész május 16-án Budapesten adott koncertet Schubert utolsó három szonátájából a Művészetek Palotájában. Mitsuko Uchidával a hangverseny előtt készített interjút Hegedűs Claudia, aki többek között azt firtatta: egyetért-e a művésznő azzal, hogy az előadóművésznek egyfajta mesterdetektívvé kell válnia ahhoz, hogy hitelesen és korhűen tudja tolmácsolni a szerző zenei gondolatait.

Mindazok, akik figyelemmel kísérik a Szent Efrém Férfikar idestova 10 éves működését, pontosan tudják, hogy a 15 fős együttes tagjai szinte sosem pihennek. A lemezfelvételek, hazai és külföldi koncertek, jótékonysági hangversenyek közötti szusszanásnyi időben ugyanis az újabb és újabb komolyzenei kihívásokra készülnek. Az együttes vezetőjével, Bubnó Tamással mások mellett arról beszélgetett Hegedűs Claudia, hogy a már megjelent két Liszt-albumuk után az idei emlékévben folytatódik-e a sorozat.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.