Klasszikus

Fidelio Klasszik: Mahler-ünnep, Korunk zenéje, Boross Csilla

2011.09.09. 18:08
Ajánlom
A Fidelio Klasszik szeptember 10-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal Hegedűs D. Géza és Andrejcsik István is.

A szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler ünnep felkérésére az Erkel Ferenc -, Artisjus- és Bartók-Pásztori-díjas Orbán György komponált szerenádot. Az új zeneműről és az ünnep hagyományairól Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar leköszönő ügyvezető igazgatója beszélt Fellegi Lénárdnak.

Immáron 37. alkalommal rendezik meg idén a Korunk Zenéje Fesztivált. A szeptember 29. és október 5. között zajló kortárs zenei seregszemlén ebben az évben öt kiváló magyar muzsikus, Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente kompozícióival ismerkedhet meg a közönség. A Fesztivál részletes programjáról Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kft. igazgatóját kérdezte Hegedűs Claudia.

Az idei évben a Vígszínház is rendhagyó programmal készül a szeptember 11-re, a Magyar Dal Napjára. A 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat, a színház művészei és számos vendég előadásában. Az Eszenyi Enikő által rendezett produkcióról az est egyik műsorvezetője, Hegedűs D. Géza mesélt Kádár-Csoboth Juditnak.

A Sziget utolsó előtti napján Mozart egyfelvonás vígoperája is felcsendült a Fidelio Octopus Összművészeti színpadán. Az előadásra Andrejcsik István operaénekes is ellátogatott, aki növendékét, a Colas szerepét játszó Tarnai Dávidot érkezett meghallgatni. A Bartók-Pásztory-díjas énekművészt Németh Bálint kérdezte arról, hogyan összeegyeztethető a tanítás az aktív operaénekléssel.

Akik mozogni szeretnének, de nem tudják, melyik tánc számukra az ideális mozgásforma, szeptember 17-én és 18-án ne hagyják ki a Táncmaratont, a Műhely Alapítvány programját. ó Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával Papp Tímea beszélgetett.

Boross Csilla koloratúrszoprán  operaénekes Németh Judit, Keönch Boldizsár, Tokody Ilona, és Imre Gabriella tanítványaként végzett a Zeneakadémián, ám alig hallhatjuk itthon. Fellegi Lénárd kérdésére elárulta, hogy mi vitte külföldre, kikkel dolgozik, és ki segíti a napi felkészülésben, de beszélt a munka és zene iránti alázatról is.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.


A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.
Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.
Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését.