Klasszikus

Fidelio Klasszik: Mahler-ünnep, Korunk zenéje, Boross Csilla

2011.09.09. 18:08
Ajánlom
A Fidelio Klasszik szeptember 10-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal Hegedűs D. Géza és Andrejcsik István is.

A szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler ünnep felkérésére az Erkel Ferenc -, Artisjus- és Bartók-Pásztori-díjas Orbán György komponált szerenádot. Az új zeneműről és az ünnep hagyományairól Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar leköszönő ügyvezető igazgatója beszélt Fellegi Lénárdnak.

Immáron 37. alkalommal rendezik meg idén a Korunk Zenéje Fesztivált. A szeptember 29. és október 5. között zajló kortárs zenei seregszemlén ebben az évben öt kiváló magyar muzsikus, Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente kompozícióival ismerkedhet meg a közönség. A Fesztivál részletes programjáról Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kft. igazgatóját kérdezte Hegedűs Claudia.

Az idei évben a Vígszínház is rendhagyó programmal készül a szeptember 11-re, a Magyar Dal Napjára. A 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat, a színház művészei és számos vendég előadásában. Az Eszenyi Enikő által rendezett produkcióról az est egyik műsorvezetője, Hegedűs D. Géza mesélt Kádár-Csoboth Juditnak.

A Sziget utolsó előtti napján Mozart egyfelvonás vígoperája is felcsendült a Fidelio Octopus Összművészeti színpadán. Az előadásra Andrejcsik István operaénekes is ellátogatott, aki növendékét, a Colas szerepét játszó Tarnai Dávidot érkezett meghallgatni. A Bartók-Pásztory-díjas énekművészt Németh Bálint kérdezte arról, hogyan összeegyeztethető a tanítás az aktív operaénekléssel.

Akik mozogni szeretnének, de nem tudják, melyik tánc számukra az ideális mozgásforma, szeptember 17-én és 18-án ne hagyják ki a Táncmaratont, a Műhely Alapítvány programját. ó Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával Papp Tímea beszélgetett.

Boross Csilla koloratúrszoprán  operaénekes Németh Judit, Keönch Boldizsár, Tokody Ilona, és Imre Gabriella tanítványaként végzett a Zeneakadémián, ám alig hallhatjuk itthon. Fellegi Lénárd kérdésére elárulta, hogy mi vitte külföldre, kikkel dolgozik, és ki segíti a napi felkészülésben, de beszélt a munka és zene iránti alázatról is.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.


A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.