Klasszikus

Fidelio Klasszik: Mahler-ünnep, Korunk zenéje, Boross Csilla

2011.09.09. 18:08
Ajánlom
A Fidelio Klasszik szeptember 10-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal Hegedűs D. Géza és Andrejcsik István is.

A szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler ünnep felkérésére az Erkel Ferenc -, Artisjus- és Bartók-Pásztori-díjas Orbán György komponált szerenádot. Az új zeneműről és az ünnep hagyományairól Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar leköszönő ügyvezető igazgatója beszélt Fellegi Lénárdnak.

Immáron 37. alkalommal rendezik meg idén a Korunk Zenéje Fesztivált. A szeptember 29. és október 5. között zajló kortárs zenei seregszemlén ebben az évben öt kiváló magyar muzsikus, Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente kompozícióival ismerkedhet meg a közönség. A Fesztivál részletes programjáról Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kft. igazgatóját kérdezte Hegedűs Claudia.

Az idei évben a Vígszínház is rendhagyó programmal készül a szeptember 11-re, a Magyar Dal Napjára. A 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat, a színház művészei és számos vendég előadásában. Az Eszenyi Enikő által rendezett produkcióról az est egyik műsorvezetője, Hegedűs D. Géza mesélt Kádár-Csoboth Juditnak.

A Sziget utolsó előtti napján Mozart egyfelvonás vígoperája is felcsendült a Fidelio Octopus Összművészeti színpadán. Az előadásra Andrejcsik István operaénekes is ellátogatott, aki növendékét, a Colas szerepét játszó Tarnai Dávidot érkezett meghallgatni. A Bartók-Pásztory-díjas énekművészt Németh Bálint kérdezte arról, hogyan összeegyeztethető a tanítás az aktív operaénekléssel.

Akik mozogni szeretnének, de nem tudják, melyik tánc számukra az ideális mozgásforma, szeptember 17-én és 18-án ne hagyják ki a Táncmaratont, a Műhely Alapítvány programját. ó Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával Papp Tímea beszélgetett.

Boross Csilla koloratúrszoprán  operaénekes Németh Judit, Keönch Boldizsár, Tokody Ilona, és Imre Gabriella tanítványaként végzett a Zeneakadémián, ám alig hallhatjuk itthon. Fellegi Lénárd kérdésére elárulta, hogy mi vitte külföldre, kikkel dolgozik, és ki segíti a napi felkészülésben, de beszélt a munka és zene iránti alázatról is.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.


A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.