Klasszikus

Fidelio Klasszik: Mahler-ünnep, Korunk zenéje, Boross Csilla

2011.09.09. 18:08
Ajánlom
A Fidelio Klasszik szeptember 10-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal Hegedűs D. Géza és Andrejcsik István is.

A szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler ünnep felkérésére az Erkel Ferenc -, Artisjus- és Bartók-Pásztori-díjas Orbán György komponált szerenádot. Az új zeneműről és az ünnep hagyományairól Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar leköszönő ügyvezető igazgatója beszélt Fellegi Lénárdnak.

Immáron 37. alkalommal rendezik meg idén a Korunk Zenéje Fesztivált. A szeptember 29. és október 5. között zajló kortárs zenei seregszemlén ebben az évben öt kiváló magyar muzsikus, Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente kompozícióival ismerkedhet meg a közönség. A Fesztivál részletes programjáról Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kft. igazgatóját kérdezte Hegedűs Claudia.

Az idei évben a Vígszínház is rendhagyó programmal készül a szeptember 11-re, a Magyar Dal Napjára. A 115 éves teátrum a színház megnyitása óta bemutatott zenés darabok betétdalaiból válogat, a színház művészei és számos vendég előadásában. Az Eszenyi Enikő által rendezett produkcióról az est egyik műsorvezetője, Hegedűs D. Géza mesélt Kádár-Csoboth Juditnak.

A Sziget utolsó előtti napján Mozart egyfelvonás vígoperája is felcsendült a Fidelio Octopus Összművészeti színpadán. Az előadásra Andrejcsik István operaénekes is ellátogatott, aki növendékét, a Colas szerepét játszó Tarnai Dávidot érkezett meghallgatni. A Bartók-Pásztory-díjas énekművészt Németh Bálint kérdezte arról, hogyan összeegyeztethető a tanítás az aktív operaénekléssel.

Akik mozogni szeretnének, de nem tudják, melyik tánc számukra az ideális mozgásforma, szeptember 17-én és 18-án ne hagyják ki a Táncmaratont, a Műhely Alapítvány programját. ó Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával Papp Tímea beszélgetett.

Boross Csilla koloratúrszoprán  operaénekes Németh Judit, Keönch Boldizsár, Tokody Ilona, és Imre Gabriella tanítványaként végzett a Zeneakadémián, ám alig hallhatjuk itthon. Fellegi Lénárd kérdésére elárulta, hogy mi vitte külföldre, kikkel dolgozik, és ki segíti a napi felkészülésben, de beszélt a munka és zene iránti alázatról is.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.


A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.