Klasszikus

Fidelio Klasszik: Markó, Pálúr, Szalóki

2016.10.07. 17:07
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának október 8-i adásában hallható lesz még Bocskor Bíborka énekesnő és Dicső Dániel rendező is.

A Budapest Bábszínházban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 9-én 17 órakor debütál A csillagszemű juhász című népmese, amelyet Markó Róbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-bábrendező szakos hallgatója állít színpadra diplomarendezésként. A népmeséből a színház felkérésére Szálinger Balázs írt drámát, a monumentális díszlet tervezője Cziegler Balázs, a kalocsai hímzés színvilágából táplálkozó jelmezek és bábok Michac Gábor munkái. Az elektronikus és a népzenéből egyaránt merítő zenét Zságer-Varga Ákos szerezte, akinek munkatársa az előadásban is közreműködő Némedi Árpád. A mozgást a néptáncos-koreográfus Fitos Dezső és Kocsis Enikő készítették. A premierhez kapcsolódóan délután 16 órakor nyílik meg a Csak tiszta forrásból című kiállítás. Hogy mit szimbolizál ebben a mai világban a csillagszemű juhász figurája, milyen értékekkel szembesítheti a nézőt maga a történet, továbbá milyen felnőtteknek szóló mondanivalót rejt magyar népmesekincsünk e legismertebb és legnépszerűbb darabja, megtudhatjuk Markó Róbert rendezőtől.

Pálúr János

Pálúr János (Fotó/Forrás: Müpa)

Az orgona évszázadok óta a zeneszerzők és a hallgatóság által is favorizált darabja a klasszikus zenének, s hangzásvilága miatt különösen kedvelt az egyházi témájú darabok körében is. Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakvezető és improvizáció tanára, valamint a Fasori Református Templom orgonistája kezdeményezésére és szervezésében olyan koncertsorozatot láthat és hallhat a közönség, amely több eseményt is összekapcsol. Az I. Fasori Orgonafesztivál egyik aktualitása, hogy a Fasori Református Templom ez év tavaszán új orgonát avathatott, másrészt új lehetőséget kíván teremteni a francia orgonazene hiteles tolmácsolására, megidézve Párizs orgonazenéjét, amelynek fénypontjaként egy igazi világsztár, Olivier Latry, a Notre Dame orgonistájának játékát élvezhetjük a programsorozat zárónapján.

Szalóki Ági

Szalóki Ági

A 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben világzenei fesztivál indul a Müpában, amelyen négy földrészről, 25 országból érkeznek fellépők, hogy találkozót adjanak egymásnak és egymás több évszázados zenei kultúrájának – legyen az japán, török, mauritániai vagy éppen kolumbiai zenei formációv. A Budapest Ritmo világzenei fesztivál a Müpában és a mellette felállított CAFe sátorban négy nap alatt 26 koncerten keresztül ad áttekintést a friss világzenei kínálatból. A fellépők között sok, saját hazájában vagy térségében sztár együttes is látható, de az is fontos cél, hogy Közép- és Kelet-Európa zenészei bemutatkozzanak, így Magyarország előadói mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Örményország és Ausztria is jelen lesz. A rengeteg különleges program közül kiemelkedik Balogh Kálmán és Lukács Mikós, valamint az egyiptomi Tarak Abdallah közös cimbalomjátéka; a Spanyolországban rendezendő WOMEX-re beválogatott zenekarok koncertje, köztük a Sierra-Leone-i Kondi Band vagy éppen a norvég-számi Vassvik. Az egyik legjobban várt magyar fellépő pedig minden bizonnyal Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina vokális triója, akik ősbemutatóval készülnek az eseményre október 16-án.

Bocskor Bíborka

Bocskor Bíborka (Fotó/Forrás: Posztós János / Café Budapest)

Bartók művészete, a lengyel kultúra és 1956 előtt is tiszteleg október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkció mellett kiállítások és divatprogramok is helyet kaptak.  Cinematic Bones  címmel  Bocskor Bíborka  és a Four Bones harsonakvartett koncertje lesz hallható október 13-án a Bálnában. A fúvósegyüttes 2014-ben indította útjára vadonatúj projektjét, amellyel tovább feszegeti a műfaji határokat. Az elmúlt években folyamatosan bővülő, újabb zenei irányok színesítették a  Cinematic Bones  produkciót, amely az októberi koncerten egy megújult köntösben lesz hallható az est meghívott vendégével, a Magashegyi Underground énekesnőjével, Bocskor Bíborkával.

A Sorsfordító című kisfilm egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetét meséli el Dicső Dániel rendezésében. Klasszikus értelemben nem számít oktatófilmnek, azonban a készítők ajánlják pedagógusoknak, szülőknek és mindazoknak, akik szeretnék jobban érteni az autizmussal vagy általában a fogyatékkal élőket. Gömbösné Hideg Viktória ötletgazda három gyermeke közül a 11 éves Olivér autizmus spektrumzavarral él; az édesanya az autisztikus gyerekek közösségi beilleszkedésének, elfogadásának elősegítése érdekében jutott el egy társadalmi szemléletváltó projekt ötletétől a film előkészítéséig. Az autizmus gyakori fogyatékosság, minden századik emberből egy autista. A 11 perces kisfilm készítőinek célja, hogy minél többen szembesüljenek azzal, hogy mennyire nem figyelünk a másikra, hogy milyen nehezen térünk el a megszokottól, hogy sokszor az alapvető empátia is milyen nehezünkre esik. A film szabadon hozzáférhető, ingyenesen megtekinthető az interneten.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.
Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.