Klasszikus

Fidelio Klasszik: Markó, Pálúr, Szalóki

2016.10.07. 17:07
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának október 8-i adásában hallható lesz még Bocskor Bíborka énekesnő és Dicső Dániel rendező is.

A Budapest Bábszínházban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 9-én 17 órakor debütál A csillagszemű juhász című népmese, amelyet Markó Róbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-bábrendező szakos hallgatója állít színpadra diplomarendezésként. A népmeséből a színház felkérésére Szálinger Balázs írt drámát, a monumentális díszlet tervezője Cziegler Balázs, a kalocsai hímzés színvilágából táplálkozó jelmezek és bábok Michac Gábor munkái. Az elektronikus és a népzenéből egyaránt merítő zenét Zságer-Varga Ákos szerezte, akinek munkatársa az előadásban is közreműködő Némedi Árpád. A mozgást a néptáncos-koreográfus Fitos Dezső és Kocsis Enikő készítették. A premierhez kapcsolódóan délután 16 órakor nyílik meg a Csak tiszta forrásból című kiállítás. Hogy mit szimbolizál ebben a mai világban a csillagszemű juhász figurája, milyen értékekkel szembesítheti a nézőt maga a történet, továbbá milyen felnőtteknek szóló mondanivalót rejt magyar népmesekincsünk e legismertebb és legnépszerűbb darabja, megtudhatjuk Markó Róbert rendezőtől.

Pálúr János

Pálúr János (Fotó/Forrás: Müpa)

Az orgona évszázadok óta a zeneszerzők és a hallgatóság által is favorizált darabja a klasszikus zenének, s hangzásvilága miatt különösen kedvelt az egyházi témájú darabok körében is. Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakvezető és improvizáció tanára, valamint a Fasori Református Templom orgonistája kezdeményezésére és szervezésében olyan koncertsorozatot láthat és hallhat a közönség, amely több eseményt is összekapcsol. Az I. Fasori Orgonafesztivál egyik aktualitása, hogy a Fasori Református Templom ez év tavaszán új orgonát avathatott, másrészt új lehetőséget kíván teremteni a francia orgonazene hiteles tolmácsolására, megidézve Párizs orgonazenéjét, amelynek fénypontjaként egy igazi világsztár, Olivier Latry, a Notre Dame orgonistájának játékát élvezhetjük a programsorozat zárónapján.

Szalóki Ági

Szalóki Ági

A 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben világzenei fesztivál indul a Müpában, amelyen négy földrészről, 25 országból érkeznek fellépők, hogy találkozót adjanak egymásnak és egymás több évszázados zenei kultúrájának – legyen az japán, török, mauritániai vagy éppen kolumbiai zenei formációv. A Budapest Ritmo világzenei fesztivál a Müpában és a mellette felállított CAFe sátorban négy nap alatt 26 koncerten keresztül ad áttekintést a friss világzenei kínálatból. A fellépők között sok, saját hazájában vagy térségében sztár együttes is látható, de az is fontos cél, hogy Közép- és Kelet-Európa zenészei bemutatkozzanak, így Magyarország előadói mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Örményország és Ausztria is jelen lesz. A rengeteg különleges program közül kiemelkedik Balogh Kálmán és Lukács Mikós, valamint az egyiptomi Tarak Abdallah közös cimbalomjátéka; a Spanyolországban rendezendő WOMEX-re beválogatott zenekarok koncertje, köztük a Sierra-Leone-i Kondi Band vagy éppen a norvég-számi Vassvik. Az egyik legjobban várt magyar fellépő pedig minden bizonnyal Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina vokális triója, akik ősbemutatóval készülnek az eseményre október 16-án.

Bocskor Bíborka

Bocskor Bíborka (Fotó/Forrás: Posztós János / Café Budapest)

Bartók művészete, a lengyel kultúra és 1956 előtt is tiszteleg október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkció mellett kiállítások és divatprogramok is helyet kaptak.  Cinematic Bones  címmel  Bocskor Bíborka  és a Four Bones harsonakvartett koncertje lesz hallható október 13-án a Bálnában. A fúvósegyüttes 2014-ben indította útjára vadonatúj projektjét, amellyel tovább feszegeti a műfaji határokat. Az elmúlt években folyamatosan bővülő, újabb zenei irányok színesítették a  Cinematic Bones  produkciót, amely az októberi koncerten egy megújult köntösben lesz hallható az est meghívott vendégével, a Magashegyi Underground énekesnőjével, Bocskor Bíborkával.

A Sorsfordító című kisfilm egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetét meséli el Dicső Dániel rendezésében. Klasszikus értelemben nem számít oktatófilmnek, azonban a készítők ajánlják pedagógusoknak, szülőknek és mindazoknak, akik szeretnék jobban érteni az autizmussal vagy általában a fogyatékkal élőket. Gömbösné Hideg Viktória ötletgazda három gyermeke közül a 11 éves Olivér autizmus spektrumzavarral él; az édesanya az autisztikus gyerekek közösségi beilleszkedésének, elfogadásának elősegítése érdekében jutott el egy társadalmi szemléletváltó projekt ötletétől a film előkészítéséig. Az autizmus gyakori fogyatékosság, minden századik emberből egy autista. A 11 perces kisfilm készítőinek célja, hogy minél többen szembesüljenek azzal, hogy mennyire nem figyelünk a másikra, hogy milyen nehezen térünk el a megszokottól, hogy sokszor az alapvető empátia is milyen nehezünkre esik. A film szabadon hozzáférhető, ingyenesen megtekinthető az interneten.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Vizuál

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.