Klasszikus

Fidelio Klasszik: Markó, Pálúr, Szalóki

2016.10.07. 17:07
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának október 8-i adásában hallható lesz még Bocskor Bíborka énekesnő és Dicső Dániel rendező is.

A Budapest Bábszínházban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 9-én 17 órakor debütál A csillagszemű juhász című népmese, amelyet Markó Róbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-bábrendező szakos hallgatója állít színpadra diplomarendezésként. A népmeséből a színház felkérésére Szálinger Balázs írt drámát, a monumentális díszlet tervezője Cziegler Balázs, a kalocsai hímzés színvilágából táplálkozó jelmezek és bábok Michac Gábor munkái. Az elektronikus és a népzenéből egyaránt merítő zenét Zságer-Varga Ákos szerezte, akinek munkatársa az előadásban is közreműködő Némedi Árpád. A mozgást a néptáncos-koreográfus Fitos Dezső és Kocsis Enikő készítették. A premierhez kapcsolódóan délután 16 órakor nyílik meg a Csak tiszta forrásból című kiállítás. Hogy mit szimbolizál ebben a mai világban a csillagszemű juhász figurája, milyen értékekkel szembesítheti a nézőt maga a történet, továbbá milyen felnőtteknek szóló mondanivalót rejt magyar népmesekincsünk e legismertebb és legnépszerűbb darabja, megtudhatjuk Markó Róbert rendezőtől.

Pálúr János

Pálúr János (Fotó/Forrás: Müpa)

Az orgona évszázadok óta a zeneszerzők és a hallgatóság által is favorizált darabja a klasszikus zenének, s hangzásvilága miatt különösen kedvelt az egyházi témájú darabok körében is. Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakvezető és improvizáció tanára, valamint a Fasori Református Templom orgonistája kezdeményezésére és szervezésében olyan koncertsorozatot láthat és hallhat a közönség, amely több eseményt is összekapcsol. Az I. Fasori Orgonafesztivál egyik aktualitása, hogy a Fasori Református Templom ez év tavaszán új orgonát avathatott, másrészt új lehetőséget kíván teremteni a francia orgonazene hiteles tolmácsolására, megidézve Párizs orgonazenéjét, amelynek fénypontjaként egy igazi világsztár, Olivier Latry, a Notre Dame orgonistájának játékát élvezhetjük a programsorozat zárónapján.

Szalóki Ági

Szalóki Ági

A 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben világzenei fesztivál indul a Müpában, amelyen négy földrészről, 25 országból érkeznek fellépők, hogy találkozót adjanak egymásnak és egymás több évszázados zenei kultúrájának – legyen az japán, török, mauritániai vagy éppen kolumbiai zenei formációv. A Budapest Ritmo világzenei fesztivál a Müpában és a mellette felállított CAFe sátorban négy nap alatt 26 koncerten keresztül ad áttekintést a friss világzenei kínálatból. A fellépők között sok, saját hazájában vagy térségében sztár együttes is látható, de az is fontos cél, hogy Közép- és Kelet-Európa zenészei bemutatkozzanak, így Magyarország előadói mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Örményország és Ausztria is jelen lesz. A rengeteg különleges program közül kiemelkedik Balogh Kálmán és Lukács Mikós, valamint az egyiptomi Tarak Abdallah közös cimbalomjátéka; a Spanyolországban rendezendő WOMEX-re beválogatott zenekarok koncertje, köztük a Sierra-Leone-i Kondi Band vagy éppen a norvég-számi Vassvik. Az egyik legjobban várt magyar fellépő pedig minden bizonnyal Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina vokális triója, akik ősbemutatóval készülnek az eseményre október 16-án.

Bocskor Bíborka

Bocskor Bíborka (Fotó/Forrás: Posztós János / Café Budapest)

Bartók művészete, a lengyel kultúra és 1956 előtt is tiszteleg október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkció mellett kiállítások és divatprogramok is helyet kaptak.  Cinematic Bones  címmel  Bocskor Bíborka  és a Four Bones harsonakvartett koncertje lesz hallható október 13-án a Bálnában. A fúvósegyüttes 2014-ben indította útjára vadonatúj projektjét, amellyel tovább feszegeti a műfaji határokat. Az elmúlt években folyamatosan bővülő, újabb zenei irányok színesítették a  Cinematic Bones  produkciót, amely az októberi koncerten egy megújult köntösben lesz hallható az est meghívott vendégével, a Magashegyi Underground énekesnőjével, Bocskor Bíborkával.

A Sorsfordító című kisfilm egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetét meséli el Dicső Dániel rendezésében. Klasszikus értelemben nem számít oktatófilmnek, azonban a készítők ajánlják pedagógusoknak, szülőknek és mindazoknak, akik szeretnék jobban érteni az autizmussal vagy általában a fogyatékkal élőket. Gömbösné Hideg Viktória ötletgazda három gyermeke közül a 11 éves Olivér autizmus spektrumzavarral él; az édesanya az autisztikus gyerekek közösségi beilleszkedésének, elfogadásának elősegítése érdekében jutott el egy társadalmi szemléletváltó projekt ötletétől a film előkészítéséig. Az autizmus gyakori fogyatékosság, minden századik emberből egy autista. A 11 perces kisfilm készítőinek célja, hogy minél többen szembesüljenek azzal, hogy mennyire nem figyelünk a másikra, hogy milyen nehezen térünk el a megszokottól, hogy sokszor az alapvető empátia is milyen nehezünkre esik. A film szabadon hozzáférhető, ingyenesen megtekinthető az interneten.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.