Klasszikus

Fidelio Klasszik: Medveczky Ádám, Kulka János, Palya Bea

2011.11.11. 07:44
Ajánlom
A Fidelio Klaszik november 12-i adásában megszólal Lukács Miklós, Hollerung Gábor, Simon Kornél és Ókovács Szilveszter is.

December 5-én különleges hangversenyt ad a Budafoki Dohnányi Zenekar a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Klasszik Rádió 92.1 által szervezett koncerten a filmzene-irodalom legjavából csendülnek fel dallamok. A koncerten közreműködnek Tóth Vera és Vásáry André. A Cinemusic különlegessége lesz az is, hogy a zenékhez készült kisfilmek, élő klipek élményszerűen mutatják meg a film és a zene kapcsolatát. A különleges koncertről Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetőjét kérdeztük.

Ribizliálom címmel október elején jelent meg Palya Bea önéletrajzi kötete. Az intimen kitárulkozó könyvben a fiatal énekes rövid esszékben mesél magáról, az életét körülölelő zenéről, szerelmekről, barátságokról, utazásairól és nem utolsósorban útkereséseiről és kudarcairól egyaránt.

Hetvenedik születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából Medveczky Ádám karmester nemrégiben átvehette a Mesterművész elismerést a Magyar Állami Operaházban. A ma is rendkívül aktív karnagyot arra kértük, hogy néhány emlékezetes zenei és magánéleti történetet kiragadva meséljen az elmúlt évtizedek kiemelkedő pillanatairól. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett muzsikus, az Operaház Örökös tagja világéletében szerette a nagy feladatokat, így örömmel számolt be nekünk nemcsak a múltról, de jövőbeni vállalásairól is.

Századik alkalommal játssza az Esőembert az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban november 18-án. Kulka János az elmúlt 99 előadás tapasztalatairól és arról mesélt, hogy az autizmussal élők hogyan fogadják be a produkciót.

2C218577-FBF0-45E3-8712-F0BB55FACAF1

Esőember - Kulka János

Lukács Miklós cimbalomművész vehette át múlt héten az AEGON Művészeti Társdíjat. Az elismerés szabályai szerint a kurrens év AEGON Művészeti Díj kitüntetettje, jelesül idén Esterházy Péter nevezheti meg a társdíjazottat. Kíváncsiak voltunk, hogy maga a díjazott hogyan értékelte az írófejedelem gesztusát, illetve a cimbalomművész hogyan ismerkedett meg Esterházy Péterrel.

Mint arról már az elmúlt hetekben beszámoltunk, a komolyzenei világ legkeresettebb és legkiemelkedőbb bel canto tenorja lép fel november 28-án a budapesti Operaházban. Juan Diego Florez, bár még csak 38 éves, már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét, valamint számos Donizetti-, Bellini-, Verdi- és Puccini-operában is hallhatta már a közönség világszerte. Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosával arról beszélgettünk, hogy egy olyan világsztárnak, mint Juan Diego Florez, kijárnak-e bizonyos előjogok a színpadon, illetve hogy vajon vannak-e sztárallűrjei a perui tenornak.

Magyarországon még soha nem mutattak be gyerekdarabot jeltolmácsolva hallássérült gyerekeknek. Erre először a Centrál Színházban kerül sor november 13-án a 90 decibel projekt keretében. A mesejáték különlegessége, hogy a közönség döntései következtében minden előadás alkalmával máshogy alakul a történet fonala. A Hang-villa titka rendezője a Centrál Színház tagja, Simon Kornél, az előadás szereplői Kovács Vanda, Schmied Zoltán, Andrádi Zsanett, Vári-Kovács Péter, Papp János és Mészáros András. Bödök Ilona és Nagy Adrienne jeltolmácsok nem csupán közvetítik a szöveget, hanem az előadás részeivé válva kiegészítik a színpadi történéseket. Simon Kornél, a produkció rendezője azt mondja: a jeltolmácsok kiváló színészi képességekkel rendelkeznek, így olyan, mintha egyfajta balett kísérné az egyes jeleneteket, ekképpen az előadást gazdagítja a jelenlétük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.