Klasszikus

Fidelio Klasszik: Medveczky Ádám, Kulka János, Palya Bea

2011.11.11. 07:44
Ajánlom
A Fidelio Klaszik november 12-i adásában megszólal Lukács Miklós, Hollerung Gábor, Simon Kornél és Ókovács Szilveszter is.

December 5-én különleges hangversenyt ad a Budafoki Dohnányi Zenekar a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Klasszik Rádió 92.1 által szervezett koncerten a filmzene-irodalom legjavából csendülnek fel dallamok. A koncerten közreműködnek Tóth Vera és Vásáry André. A Cinemusic különlegessége lesz az is, hogy a zenékhez készült kisfilmek, élő klipek élményszerűen mutatják meg a film és a zene kapcsolatát. A különleges koncertről Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetőjét kérdeztük.

Ribizliálom címmel október elején jelent meg Palya Bea önéletrajzi kötete. Az intimen kitárulkozó könyvben a fiatal énekes rövid esszékben mesél magáról, az életét körülölelő zenéről, szerelmekről, barátságokról, utazásairól és nem utolsósorban útkereséseiről és kudarcairól egyaránt.

Hetvenedik születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából Medveczky Ádám karmester nemrégiben átvehette a Mesterművész elismerést a Magyar Állami Operaházban. A ma is rendkívül aktív karnagyot arra kértük, hogy néhány emlékezetes zenei és magánéleti történetet kiragadva meséljen az elmúlt évtizedek kiemelkedő pillanatairól. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett muzsikus, az Operaház Örökös tagja világéletében szerette a nagy feladatokat, így örömmel számolt be nekünk nemcsak a múltról, de jövőbeni vállalásairól is.

Századik alkalommal játssza az Esőembert az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban november 18-án. Kulka János az elmúlt 99 előadás tapasztalatairól és arról mesélt, hogy az autizmussal élők hogyan fogadják be a produkciót.

2C218577-FBF0-45E3-8712-F0BB55FACAF1

Esőember - Kulka János

Lukács Miklós cimbalomművész vehette át múlt héten az AEGON Művészeti Társdíjat. Az elismerés szabályai szerint a kurrens év AEGON Művészeti Díj kitüntetettje, jelesül idén Esterházy Péter nevezheti meg a társdíjazottat. Kíváncsiak voltunk, hogy maga a díjazott hogyan értékelte az írófejedelem gesztusát, illetve a cimbalomművész hogyan ismerkedett meg Esterházy Péterrel.

Mint arról már az elmúlt hetekben beszámoltunk, a komolyzenei világ legkeresettebb és legkiemelkedőbb bel canto tenorja lép fel november 28-án a budapesti Operaházban. Juan Diego Florez, bár még csak 38 éves, már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét, valamint számos Donizetti-, Bellini-, Verdi- és Puccini-operában is hallhatta már a közönség világszerte. Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosával arról beszélgettünk, hogy egy olyan világsztárnak, mint Juan Diego Florez, kijárnak-e bizonyos előjogok a színpadon, illetve hogy vajon vannak-e sztárallűrjei a perui tenornak.

Magyarországon még soha nem mutattak be gyerekdarabot jeltolmácsolva hallássérült gyerekeknek. Erre először a Centrál Színházban kerül sor november 13-án a 90 decibel projekt keretében. A mesejáték különlegessége, hogy a közönség döntései következtében minden előadás alkalmával máshogy alakul a történet fonala. A Hang-villa titka rendezője a Centrál Színház tagja, Simon Kornél, az előadás szereplői Kovács Vanda, Schmied Zoltán, Andrádi Zsanett, Vári-Kovács Péter, Papp János és Mészáros András. Bödök Ilona és Nagy Adrienne jeltolmácsok nem csupán közvetítik a szöveget, hanem az előadás részeivé válva kiegészítik a színpadi történéseket. Simon Kornél, a produkció rendezője azt mondja: a jeltolmácsok kiváló színészi képességekkel rendelkeznek, így olyan, mintha egyfajta balett kísérné az egyes jeleneteket, ekképpen az előadást gazdagítja a jelenlétük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.