Klasszikus

Fidelio Klasszik: Novák Péter, Beth Lewis, Markó Róbert

2011.11.18. 10:07
Ajánlom
A Fidelio Klasszik november 19-i adásában megszólal Erőss Nikolett, Böröcz Judit és Ókovács Szilveszter is.

Láttak-e már Önök egész estés árnyékszínházi produkciót? Szinte biztosra vehetjük, hogy gyerekkorunkban mindannyian kipróbáltuk, hogy miként mutatnak a falon a különböző kézzel megformált árnyfigurák, de ezeket az ifjúkori kísérleteket a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük színházi előadásnak. Az amerikai Pilobolus tánctársulat produkciója azonban minden kétséget kizáróan profi műsor. A Shadowland című produkció árnyjáték, tánc, cirkusz és koncert egyben, ami egyedülállóan unikális kezdeményezés. A magyar közönség 2012. február 28. és március 4. között hét alkalommal láthatja ezt az előadást a Budapesti Kongresszusi Központban. A társulat budapesti sajtóbemutatóján az újságírók ízelítőt kaphattak a különleges produkcióból. A darabról az amerikai társulat egyik vezető táncosával, Beth Lewis-szal beszélgettünk.

Az egykori Várszínház színpadán működő Nemzeti Táncszínház Tititá című gyerekműsorában új hang szólal meg, igazi beavató előadás, amelyben a kicsik nemcsak nézhetik a nagyokat, hanem együtt zenélhetnek, játszhatnak velük. A gyerekek nemcsak szemlélői, hanem résztvevői is az előadásnak, amelyben kiderül, mi mindenből születhet zene és hogy együtt énekelni, táncolni jó. Az előadás neves zeneoktatók hagyományait követve vonja be a legfiatalabbakat is abba a nagyszerű érzésbe, amit az együtt zenélés öröme jelent. A szerző, Novák Péter társszerzője édesanyja, Foltin Jolán, segítőtársai pedig a sokféle hangszeren muzsikáló zenészek, valamint egy ördöngös, fürge lábú táncos pár. Novák Péterrel, a zeneszerző-énekessel, az előadás főszereplőjével, ceremóniamesterével a november 26-i bemutatóról beszélgettünk.

November 26-án kezdődik és december 3-ig tart a 10. budapesti Kortárs Drámafesztivál. A jubileumi rendezvénysorozatot ebben az évben a dokumentarista dráma és színház téma köré szervezik. Az egy hét során kilenc magyar előadást és egy román, illetve egy orosz dokumentumszínházi produkciót láthat a közönség. A Kortárs Dráma Fesztivál műsorán felolvasószínházi előadások is helyet kapnak, valamint nemzetközi konferenciát is tartanak. Markó Róbertet, a magyar, Böröcz Judit pedig a nemzetközi programokról mesélt.

A Ludwig Múzeumban még január elejéig lehet megnézi a Yona Freidman építészről szóló retrospektív kiállítást, ami egy régebbi projekt együttműködésének legfontosabb állomásaként nyílt most meg. Erőss Nikolett - Somogyi Hajnalka mellett a kiállítás kurátora - mesélt nekünk a megnyitó előtt a korábbi közös munkáról a Kortárs Építészeti Központtal és a Trafóval, illetve beszélt a látványos tér kialakításáról is. A munka három hétig zajlott negyven önkéntes és a francia EXYZT építészcsoport tagjainak segítségével: végül egy tíz tonnás és tizenkét méter magas építményt, több helyspecifikus installációt, óriási, kézzel készített falrajzokat, digitális nyomatokat és maketteket mutat be a kiállítás.

Juan Diego Florez azonban elsősorban nem a külsejével hódít, hanem a hangjával, hiszen napjaink legkeresettebb bel canto tenorja. A perui operasztár, bár még csak 38 éves, már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét, valamint számos Donizetti-, Bellini-, Verdi- és Puccini-operában is hallhatta már a közönség világszerte. S annak ellenére, hogy a koncertnaptára 2015-ig szinte teljesen betelt, a hazai operarajongók örömére Juan Diego Florez november 28-án fellép a budapesti Operaházban. A Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, a szintén operaénekes Ókovács Szilveszter ezúttal arról beszélt, hogy vajon ez a kirobbanó tehetség mennyire óvja a hangját, illetve milyen technikákkal éri el kívánt sikereit - s hogy aki szép, lehet-e vicces, is...

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.