Klasszikus

Fidelio Klasszik: Novák Péter, Beth Lewis, Markó Róbert

2011.11.18. 10:07
Ajánlom
A Fidelio Klasszik november 19-i adásában megszólal Erőss Nikolett, Böröcz Judit és Ókovács Szilveszter is.

Láttak-e már Önök egész estés árnyékszínházi produkciót? Szinte biztosra vehetjük, hogy gyerekkorunkban mindannyian kipróbáltuk, hogy miként mutatnak a falon a különböző kézzel megformált árnyfigurák, de ezeket az ifjúkori kísérleteket a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük színházi előadásnak. Az amerikai Pilobolus tánctársulat produkciója azonban minden kétséget kizáróan profi műsor. A Shadowland című produkció árnyjáték, tánc, cirkusz és koncert egyben, ami egyedülállóan unikális kezdeményezés. A magyar közönség 2012. február 28. és március 4. között hét alkalommal láthatja ezt az előadást a Budapesti Kongresszusi Központban. A társulat budapesti sajtóbemutatóján az újságírók ízelítőt kaphattak a különleges produkcióból. A darabról az amerikai társulat egyik vezető táncosával, Beth Lewis-szal beszélgettünk.

Az egykori Várszínház színpadán működő Nemzeti Táncszínház Tititá című gyerekműsorában új hang szólal meg, igazi beavató előadás, amelyben a kicsik nemcsak nézhetik a nagyokat, hanem együtt zenélhetnek, játszhatnak velük. A gyerekek nemcsak szemlélői, hanem résztvevői is az előadásnak, amelyben kiderül, mi mindenből születhet zene és hogy együtt énekelni, táncolni jó. Az előadás neves zeneoktatók hagyományait követve vonja be a legfiatalabbakat is abba a nagyszerű érzésbe, amit az együtt zenélés öröme jelent. A szerző, Novák Péter társszerzője édesanyja, Foltin Jolán, segítőtársai pedig a sokféle hangszeren muzsikáló zenészek, valamint egy ördöngös, fürge lábú táncos pár. Novák Péterrel, a zeneszerző-énekessel, az előadás főszereplőjével, ceremóniamesterével a november 26-i bemutatóról beszélgettünk.

November 26-án kezdődik és december 3-ig tart a 10. budapesti Kortárs Drámafesztivál. A jubileumi rendezvénysorozatot ebben az évben a dokumentarista dráma és színház téma köré szervezik. Az egy hét során kilenc magyar előadást és egy román, illetve egy orosz dokumentumszínházi produkciót láthat a közönség. A Kortárs Dráma Fesztivál műsorán felolvasószínházi előadások is helyet kapnak, valamint nemzetközi konferenciát is tartanak. Markó Róbertet, a magyar, Böröcz Judit pedig a nemzetközi programokról mesélt.

A Ludwig Múzeumban még január elejéig lehet megnézi a Yona Freidman építészről szóló retrospektív kiállítást, ami egy régebbi projekt együttműködésének legfontosabb állomásaként nyílt most meg. Erőss Nikolett - Somogyi Hajnalka mellett a kiállítás kurátora - mesélt nekünk a megnyitó előtt a korábbi közös munkáról a Kortárs Építészeti Központtal és a Trafóval, illetve beszélt a látványos tér kialakításáról is. A munka három hétig zajlott negyven önkéntes és a francia EXYZT építészcsoport tagjainak segítségével: végül egy tíz tonnás és tizenkét méter magas építményt, több helyspecifikus installációt, óriási, kézzel készített falrajzokat, digitális nyomatokat és maketteket mutat be a kiállítás.

Juan Diego Florez azonban elsősorban nem a külsejével hódít, hanem a hangjával, hiszen napjaink legkeresettebb bel canto tenorja. A perui operasztár, bár még csak 38 éves, már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét, valamint számos Donizetti-, Bellini-, Verdi- és Puccini-operában is hallhatta már a közönség világszerte. S annak ellenére, hogy a koncertnaptára 2015-ig szinte teljesen betelt, a hazai operarajongók örömére Juan Diego Florez november 28-án fellép a budapesti Operaházban. A Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, a szintén operaénekes Ókovács Szilveszter ezúttal arról beszélt, hogy vajon ez a kirobbanó tehetség mennyire óvja a hangját, illetve milyen technikákkal éri el kívánt sikereit - s hogy aki szép, lehet-e vicces, is...

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.