Klasszikus

Fidelio Klasszik: Ovibrader, Orbán György, Crossroads

2011.09.02. 16:37
Ajánlom
A Fidelio Klasszik szeptember 3-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett megszólal is Szemenyei János, Bagó Bertalan és Gyetvai Péter is.

Szeptember harmadikán tartja a Four Bones Quartet lemezbemutató koncertjét a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A Crossroads című album páratlan zenei csemegének ígérkezik, hiszen a harsonkvartett izgalmas kalandozásokat tesz a zenei műfajok között a crossovertől az argentin tangón át a dadaista versre komponált művekig. A nagylemez zenei világáról Gyetvai Péter harsonást Hegedűs Claudia kérdezte.

Az Erkel Ferenc -,  Artisjus - és Bartók-Pásztori-díjas Orbán Györggyel a szeptember 9-én kezdődő hetedik Mahler-ünnep kapcsán a felkérésre komponált szerenádjáról. A zeneszerző Fellegi Lénárdnak elárulta, hogy Mahler és Bartók gyakorolta rá a legnagyobb hatást, és beszélt a "hallgatható zene fogalmáról" is.

Tizedik alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a VIDOR Fesztivált, azaz a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét. Az elmúlt tíz év tapasztalatairól, örömeiről és nehézségeiről a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójával, Tasnádi Csabával beszélgetett Rick Zsófi.

Tavaly november óta fut a Thália Színházban, és a Sziget fesztiválon is bemutatkozott az Ovibrader című Garacz-darab, melyet Bagó Bertalan állított színpadra. A Jászai-díjas rendező a produkció kulisszatitkai mellett Balkányi Nóra kérdésére azt is elárulta, mit gondol a SZIGETről.

4A5C8128-F501-4464-B184-E009E1D78777

Sziget 5. nap - Octopus, Ovibrader

Az Ovibrader zenéjét a darab főszereplője, Szemenyei János komponálta. A színész-zeneszerző a Szigeten aktuális munkái mellett következő évadbeli fellépéseiről és az életében egyszerre jelenlévő színjátszás és zeneszerzés kettősségéről is beszélt Balkányi Nóra mikrofonja előtt.

A Szigeten a Fidelio Octopus Összművészeti Sátor színpadán Kapócs Zsóka újra felfrissítette önálló Karády-estjét. A szépségkirálynőből lett színésznőt a produkció előtti készülődésben sikerült elcsípnie Németh Bálintnak, aki önálló estjének történetéről, a Karády-dalok kiválogatásának mikéntjéről, valamint közeli és távoli terveiről is kérdezte.

A 2001-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Dolmány Attila jelenleg a Budapesti Kamaraszínház tagja. A színész Fellegi Lénárd mikrofonja előtt beszélt színházi és szinkronmunkáiról, a színpad és a stúdió követelményeiről, és a "kis színházak" kilátástalannak tűnő helyzetét is elemezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 4-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.