Klasszikus

Fidelio Klasszik: Peller Károly, Ferencvárosi Nyár, Szegedi Szabadtéri

2011.06.09. 17:29
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik június 11-i adásában.

Peller Károlynak, a Budapesti Operettszínház művészének második CD-je jelent meg a héten. A Kettecskén című lemezen duetteket énekel színpadi partnereivel, többek között Oszvald Marikával, Kalocsai Zsuzsával, Peller Annával, Kékkovács Marával és Szendy Szilvivel. A lemezbemutató sajtótájékoztatón Rick Zsófi járt.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli ebben az évben a Szegedi Szabadtéri Játékok. A jubileumi évad nyitóelőadása Az ember tragédiája, melyet jelnyelvi tolmácsolással mutatnak be július 1-jén a Dóm téren. Nyugodtan nevezhetjük színháztörténeti pillanatnak is a szegedi bemutatót, ugyanis Magyarországon eddig még soha nem ülhettek be siket és nagyothalló nézők akadálymentesített szabadtéri előadásra. Bátyai Edina fesztiváligazgatót természetesen nemcsak a bemutató előadásról, hanem a teljes jubileumi évadról is kérdezte Hegedűs Claudia.

Bár még csak szűk fél éve indult útjára, immár 11 színház csatlakozott a 90 decibel Projecthez. Ez a kezdeményezés a siketek és nagyothallók számára tenné országosan akadálymentessé a színházi előadásokat. Az elmúlt hónapokban Budapesten, Miskolcon, Kecskeméten és Kaposváron mutattak be jelnyelvi tolmács közreműködésével különböző műfajú színházi darabokat. Nyáron is folytatódik a projekt, jelnyelvi tolmácsolással mutatják be ugyanis július 1-jén a Szegedi Szabadtéri Játékok 80. évadának nyitóelőadását, Az ember tragédiáját. Az előadások mindegyike az integráció jegyében jön létre, vagyis siket és halló nézők együtt ülnek a nézőtéren. A 90 decibel Projekt vezetőjét, Bonecz Ervint az előadások megvalósulásához szükséges szervezőmunkáról és a további tervekről kérdeztük.

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a Ferencvárosi Nyár, illetve annak legkiemelkedőbb programsorozata, a júniusi Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt augusztus végéig közösségi helyszín várja a pihenésre, szemlélődésre vagy beszélgetésre vágyókat. Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken és sok-sok meglepetés várja a Ferencvárosba látogatókat. Az idei programsorozatról Kirchkeszner Ágnessel, a Ferencvárosi Nyár programigazgatójával Kádár-Csoboth Judit beszélgetett.

A nyomorultaktól a Bánk bánig, a Lili bárónőtől a Popeye-ig, Szász Jánostól Ganxstáig: a felsorolásból is látszik, hogy van olyan színpad az országban, ahol szinte minden lehetséges. S hogy merre? A Budapesttől alig egy órányi autóútra működő Kecskeméti Katona József Színházban. Az intézmény igazgatóját, Cseke Pétert Papp Tímea kérdezte a mögöttük álló és az elkövetkezendő évadról.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.