Klasszikus

Fidelio Klasszik: Peller Károly, Ferencvárosi Nyár, Szegedi Szabadtéri

2011.06.09. 17:29
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik június 11-i adásában.

Peller Károlynak, a Budapesti Operettszínház művészének második CD-je jelent meg a héten. A Kettecskén című lemezen duetteket énekel színpadi partnereivel, többek között Oszvald Marikával, Kalocsai Zsuzsával, Peller Annával, Kékkovács Marával és Szendy Szilvivel. A lemezbemutató sajtótájékoztatón Rick Zsófi járt.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli ebben az évben a Szegedi Szabadtéri Játékok. A jubileumi évad nyitóelőadása Az ember tragédiája, melyet jelnyelvi tolmácsolással mutatnak be július 1-jén a Dóm téren. Nyugodtan nevezhetjük színháztörténeti pillanatnak is a szegedi bemutatót, ugyanis Magyarországon eddig még soha nem ülhettek be siket és nagyothalló nézők akadálymentesített szabadtéri előadásra. Bátyai Edina fesztiváligazgatót természetesen nemcsak a bemutató előadásról, hanem a teljes jubileumi évadról is kérdezte Hegedűs Claudia.

Bár még csak szűk fél éve indult útjára, immár 11 színház csatlakozott a 90 decibel Projecthez. Ez a kezdeményezés a siketek és nagyothallók számára tenné országosan akadálymentessé a színházi előadásokat. Az elmúlt hónapokban Budapesten, Miskolcon, Kecskeméten és Kaposváron mutattak be jelnyelvi tolmács közreműködésével különböző műfajú színházi darabokat. Nyáron is folytatódik a projekt, jelnyelvi tolmácsolással mutatják be ugyanis július 1-jén a Szegedi Szabadtéri Játékok 80. évadának nyitóelőadását, Az ember tragédiáját. Az előadások mindegyike az integráció jegyében jön létre, vagyis siket és halló nézők együtt ülnek a nézőtéren. A 90 decibel Projekt vezetőjét, Bonecz Ervint az előadások megvalósulásához szükséges szervezőmunkáról és a további tervekről kérdeztük.

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a Ferencvárosi Nyár, illetve annak legkiemelkedőbb programsorozata, a júniusi Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt augusztus végéig közösségi helyszín várja a pihenésre, szemlélődésre vagy beszélgetésre vágyókat. Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken és sok-sok meglepetés várja a Ferencvárosba látogatókat. Az idei programsorozatról Kirchkeszner Ágnessel, a Ferencvárosi Nyár programigazgatójával Kádár-Csoboth Judit beszélgetett.

A nyomorultaktól a Bánk bánig, a Lili bárónőtől a Popeye-ig, Szász Jánostól Ganxstáig: a felsorolásból is látszik, hogy van olyan színpad az országban, ahol szinte minden lehetséges. S hogy merre? A Budapesttől alig egy órányi autóútra működő Kecskeméti Katona József Színházban. Az intézmény igazgatóját, Cseke Pétert Papp Tímea kérdezte a mögöttük álló és az elkövetkezendő évadról.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.