Klasszikus

Fidelio Klasszik: Róka Szabolcs, Litkai Gergely

2012.02.03. 09:24
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának február 4-i adásában megszólal még Berkes Gabriella és Bocskor Bíborka is.

A régi zene ismert alakja, Róka Szabolcs lantművész kapta meg idén a Tinódi-díjat. Az elismerést a Magyar Régizenei Társaság azoknak az előadóművészeknek adományozza 1999 óta, akik a legtöbbet tették a régi magyar énekelt vers terjesztéséért. A díjazott - amolyan 21. századi reneszánsz emberként - a középkori muzsika tolmácsolása mellett a Sylveszter János Protestáns Gimnáziumban tanít, ahol hetedikesek osztályfőnöke. A háromgyerekes családapa úgy véli, az előadó-művészet és a tanítás tökéletesen megférnek egymás mellett.

Immár harmadik napja zajlik Budapesten a 9. Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A kétévente megrendezett seregszemlére ebben az évben 18 országból érkeztek artisták, akik mellett öt magyar produkció szállt versenybe. A Fővárosi Nagycirkuszban zsonglőrök és akrobaták, légtornászok, bohócok és bűvészek, valamint többek között oroszlánokkal és párducokkal bemutatott látványos produkcióik tucatjai varázsolják el a publikumot és a nemzetközi zsűrit. Az eseményről a Magyar Cirkusz és Varieté művészeti vezetőjét, Berkes Gabriellát kérdeztük.

Szűk egy hónapja tölti be Litkai Gergely humorista a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetői pozícióját és máris tucatnyi kész előadástervvel rukkolt elő. Karnyújtásnyi időn belül beindul a humor nagyüzem a budapesti játszóhelyen. Már februárban a Mikroszkóp színpadán rögzítik a Rádiókabarét, márciusban pedig két bemutatóra is várják a nézőket a Nagymező utcai teátrumban. A műsorstruktúra kialakításánál a kiskamaszokra éppúgy gondolt Litkai Gergely, mint a klasszikus és aktuális kabaré, valamint az alternatív színpadi humor kedvelőire. Amennyiben a finanszírozás kérdése megoldódik, úgy a szezon végére tervezett nemzetközi humorfesztivál is megvalósulhat - meséli.

Lemezbemutató koncertre készül a Magashegyi Underground. Az új zenei anyag a Művészetek Palotájában tavaly novemberben bemutatott, Ezer nap elnevezésű koncert régi-új szerzeményeire épül. A szimfonikusokkal, ütőhangszeresekkel és kórussal előadott Magashegyi Underground-slágerek pozitív fogadtatása után döntöttek úgy a zenekar tagjai, hogy idén szimfonikus nagylemezt készítenek. Az Ezer nap című új nagylemezen többnyire új dalok szerepelnek majd, de helyet kap néhány régebbi is, például a Metróhuzat és a Rongyolódó szimfonikus változata. A lemezbemutató  koncertet február 24-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartja a zenekar. Az albumon és a koncerten is közreműködik a Talamba Ütőegyüttes, a Harmónia Garden Orchestra és a Discantus énekegyüttes. A korábbi és a nemsokára megrendezendő lemezbemutató koncertről és a készülő lemezről Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője beszélt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 5-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.