Klasszikus

Fidelio Klasszik: Rolla János, Veszprémfest, Kovács Zsuzsa

2011.07.22. 16:23
Ajánlom
A Fidelio Klasszik július 23-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett szó lesz a napokban kezdődő Művészetek Völgyéről is.

Nemcsak a név, de a hagyomány is kötelez. Az idei, immár huszadikZempléni Fesztivál zárókoncertjét ebben az évben is a rendezvénysorozat alapítója, a Liszt Ferenc Kamrazenekar adja. Az augusztus 12-és 20-a között zajló összművészeti seregszemlén ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, könnyűzenei és jazz programok, kiállítások kapnak helyet. A Zempléni Fesztivál megálmodóját, egyben a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítóját, művészeti vezetőjét, Turjányi Miklóst a záróhangversenyről Hegedűs Claudia kérdezte.

A Művészetek Völgyéhez kapcsolódó Bokréta és biciklilánc néprajzi dokumentumfilm-fesztivál hiánypótló kezdeményezés. A fesztiválról, amely bárki számára nyitott és egyben verseny is, Füredi Zoltánt, a társszervező DokuArt és a Dialektus Fesztivál képviselőjét Papp Tímea kérdezte.

Ebben az évben nulladik nappal és egy bónusszal is várják a közönséget a VeszprémFest szervezői. A korábbi években Veszprémi Ünnepi Játékok néven megismert rendezvénysorozat keretében idén is világsztárok és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak július 27-e és 30-a között. A VeszprémFest programjairól Mészáros Zoltán főszervezőt Hegedűs Claudia kérdezte.

Egész estés operettgálával várja a közönséget a HungarOperett Társulata július 29-én a szentendrei skanzenben. Az esten felcsendülnek a legkedveltebb operett melódiák Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, Johann Strauss és Offenbach műveiből. Az „Operett Csillagok Éjszakáján" részletek hangoznak el többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, A víg özvegy, a Cigányszerelem, a Cárevics, a Giuditta, a Mágnás Miska, a Mária főhadnagy és A denevér című operettekből. A show műsorban közreműködnek a HungarOperett sztár szólistái, tánckara és szimfonikus zenekara, a Madách Színház, az Operettszínház és a volt Interoperett fiatal művészei. Az est rendezője és egyik főszereplője a HungarOperett Társulat alapítója, Kollár Péter Erik. Az operettgála részleteiről először a műfaj koronázatlan királynője, Kovács Zsuzsa, majd az est sztárvendége, Falusi Mariann nyilatkozott. 

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 24-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.