Klasszikus

Fidelio Klasszik: Rost Andrea, Presser Gábor, Winkler Nóra

2011.12.23. 09:33
Ajánlom
A Fidelio Klasszik karácsonyi, december 24-i adásában megszólal még Kollár Péter Erik és Tóth Gergely is.

Két héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Rost Andreának december elején újabb lemeze jelent meg: Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből címmel. Ezen a CD-n a világhírű szoprán olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője. A mostani adásban megtudhatják, hogy Rost Andrea elképzelhetőnek tartja-e, hogy az imént felsorolt örömzenészek, a "hivatalos", vagyis az operaénekesi életében is szerephez jussanak, illetve hogy a művésznő a közeljövőben gondolkodik-e egy rendhagyó (hangos)könyv megírásán. A Rost Andreával készült interjú írott változata itt olvasható.

38 Parti Nagy-vers Presser által megzenésítve 73 percben - CD a könyvben. Presser két éve kezdett foglalkozni Parti Nagy verseivel: a Szódalovaglás, az Esti kréta és a Grafitnesz című kötetekből maga válogatta a végül teljes CD-nyi szöveganyagot. Dalokat írt, de - de Parti Nagy verseihez hasonlóan - többségük nem követi a hagyományos dalforma szabályait, ott billegnek a "dalhatáron". A kötetben a lemez dalainak teljes szövege olvasható, a már régebbi, kötetben megjelent versek egyikét-másikát a munka során Parti Nagy újra vagy továbbírta, sőt, a könyv két publikálatlan szöveget is tartalmaz. Emellett Parti Nagy maga szerkesztette és lábjegyzetelte a kötetet. Az extra hosszúságú CD-n a dalokat a szerző, Presser "adja elő", ám néhány dalban Falusi Mariann, Szalóki Ági, Váczi Eszter, Bíró Kriszta, Novák Péter, Rácz Zoltán, a Csík zenekar a szólista, Závada Pál fütyül, s Parti Nagy is mond-suttog pár szót, verssort. A képeket, fotókat is tartalmazó könyv grafikai terveit saját és Presser Gábor fotóinak felhasználásával Vető Gábor készítette.

Ki ne gondolkodott volna még el azon, hogy milyen lenne párhuzamos életeket élni, nem metafizikai értelemben, hanem szó szerint - egy napon többféle szerepet, más és más hivatást, ha úgy tetszik, személyiséget ölteni, hm?! Érdekes lenne reggel rádiós műsorvezetőként, délelőtt lapigazgatóként, este pedig mondjuk egy jelentős árverés vezetőjeként színre lépni. A többségünk fejében még a gondolat is torzó marad, mert ez így felsorolva is elég kimerítően hangzik. Vannak azonban olyanok, akik ezt másként élik meg, pontosabban: megélik. Közéjük tartozik Winkler Nóra. A legtöbben a Kultúrházból ismerik, pedig ez a mosolygós lány az előbb felsorolt hivatások mindegyikét gyakorolta az elmúlt években - ha nem is mindet egy napon. Akik már megvásárolták vagy látták a kötetet, azoknak nem árulunk el nagy titkot, hogy Winkler Nóra ezeket az élményeit összegyűjtötte és Csillagtúra címmel megjelentette.

A HungarOperett Társulata gőzerővel készül a december 30-i előszilveszteri gálaműsorára. A zenés-táncos est első részében a legnépszerűbb operettek, a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák csendülnek fel a pesti Orfeum Club színpadán.  A műsor második felében az orfeumok miliőjét idézik meg a HungarOperett sztárjai, valamint az Orfeum állandó fellépői. Az Operett gálán a Kék Duna Szalonzenekar működik közre. Az est további részleteibe Kollár Péter Erik, a HungarOperett alapítója és művészeti vezetője avatja be a hallgatókat.

Tóth Gergely, a Kimeraproduction vezetője a 3D-technikáról, utómunkáról, a mozi- klipvilágról is megosztotta velünk nézeteit.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.