Klasszikus

Fidelio Klasszik: Rost Andrea, Presser Gábor, Winkler Nóra

2011.12.23. 09:33
Ajánlom
A Fidelio Klasszik karácsonyi, december 24-i adásában megszólal még Kollár Péter Erik és Tóth Gergely is.

Két héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Rost Andreának december elején újabb lemeze jelent meg: Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből címmel. Ezen a CD-n a világhírű szoprán olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője. A mostani adásban megtudhatják, hogy Rost Andrea elképzelhetőnek tartja-e, hogy az imént felsorolt örömzenészek, a "hivatalos", vagyis az operaénekesi életében is szerephez jussanak, illetve hogy a művésznő a közeljövőben gondolkodik-e egy rendhagyó (hangos)könyv megírásán. A Rost Andreával készült interjú írott változata itt olvasható.

38 Parti Nagy-vers Presser által megzenésítve 73 percben - CD a könyvben. Presser két éve kezdett foglalkozni Parti Nagy verseivel: a Szódalovaglás, az Esti kréta és a Grafitnesz című kötetekből maga válogatta a végül teljes CD-nyi szöveganyagot. Dalokat írt, de - de Parti Nagy verseihez hasonlóan - többségük nem követi a hagyományos dalforma szabályait, ott billegnek a "dalhatáron". A kötetben a lemez dalainak teljes szövege olvasható, a már régebbi, kötetben megjelent versek egyikét-másikát a munka során Parti Nagy újra vagy továbbírta, sőt, a könyv két publikálatlan szöveget is tartalmaz. Emellett Parti Nagy maga szerkesztette és lábjegyzetelte a kötetet. Az extra hosszúságú CD-n a dalokat a szerző, Presser "adja elő", ám néhány dalban Falusi Mariann, Szalóki Ági, Váczi Eszter, Bíró Kriszta, Novák Péter, Rácz Zoltán, a Csík zenekar a szólista, Závada Pál fütyül, s Parti Nagy is mond-suttog pár szót, verssort. A képeket, fotókat is tartalmazó könyv grafikai terveit saját és Presser Gábor fotóinak felhasználásával Vető Gábor készítette.

Ki ne gondolkodott volna még el azon, hogy milyen lenne párhuzamos életeket élni, nem metafizikai értelemben, hanem szó szerint - egy napon többféle szerepet, más és más hivatást, ha úgy tetszik, személyiséget ölteni, hm?! Érdekes lenne reggel rádiós műsorvezetőként, délelőtt lapigazgatóként, este pedig mondjuk egy jelentős árverés vezetőjeként színre lépni. A többségünk fejében még a gondolat is torzó marad, mert ez így felsorolva is elég kimerítően hangzik. Vannak azonban olyanok, akik ezt másként élik meg, pontosabban: megélik. Közéjük tartozik Winkler Nóra. A legtöbben a Kultúrházból ismerik, pedig ez a mosolygós lány az előbb felsorolt hivatások mindegyikét gyakorolta az elmúlt években - ha nem is mindet egy napon. Akik már megvásárolták vagy látták a kötetet, azoknak nem árulunk el nagy titkot, hogy Winkler Nóra ezeket az élményeit összegyűjtötte és Csillagtúra címmel megjelentette.

A HungarOperett Társulata gőzerővel készül a december 30-i előszilveszteri gálaműsorára. A zenés-táncos est első részében a legnépszerűbb operettek, a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák csendülnek fel a pesti Orfeum Club színpadán.  A műsor második felében az orfeumok miliőjét idézik meg a HungarOperett sztárjai, valamint az Orfeum állandó fellépői. Az Operett gálán a Kék Duna Szalonzenekar működik közre. Az est további részleteibe Kollár Péter Erik, a HungarOperett alapítója és művészeti vezetője avatja be a hallgatókat.

Tóth Gergely, a Kimeraproduction vezetője a 3D-technikáról, utómunkáról, a mozi- klipvilágról is megosztotta velünk nézeteit.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus eötvös péter

Mozarttal beszélget és a migrációra reflektál Eötvös Péter új lemezén

A szeptember 13-án megjelenő Gliding című új album a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült a BMC Records gondozásában.
Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!