Klasszikus

Fidelio Klasszik: Rost Andrea, Presser Gábor, Winkler Nóra

2011.12.23. 09:33
Ajánlom
A Fidelio Klasszik karácsonyi, december 24-i adásában megszólal még Kollár Péter Erik és Tóth Gergely is.

Két héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Rost Andreának december elején újabb lemeze jelent meg: Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből címmel. Ezen a CD-n a világhírű szoprán olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője. A mostani adásban megtudhatják, hogy Rost Andrea elképzelhetőnek tartja-e, hogy az imént felsorolt örömzenészek, a "hivatalos", vagyis az operaénekesi életében is szerephez jussanak, illetve hogy a művésznő a közeljövőben gondolkodik-e egy rendhagyó (hangos)könyv megírásán. A Rost Andreával készült interjú írott változata itt olvasható.

38 Parti Nagy-vers Presser által megzenésítve 73 percben - CD a könyvben. Presser két éve kezdett foglalkozni Parti Nagy verseivel: a Szódalovaglás, az Esti kréta és a Grafitnesz című kötetekből maga válogatta a végül teljes CD-nyi szöveganyagot. Dalokat írt, de - de Parti Nagy verseihez hasonlóan - többségük nem követi a hagyományos dalforma szabályait, ott billegnek a "dalhatáron". A kötetben a lemez dalainak teljes szövege olvasható, a már régebbi, kötetben megjelent versek egyikét-másikát a munka során Parti Nagy újra vagy továbbírta, sőt, a könyv két publikálatlan szöveget is tartalmaz. Emellett Parti Nagy maga szerkesztette és lábjegyzetelte a kötetet. Az extra hosszúságú CD-n a dalokat a szerző, Presser "adja elő", ám néhány dalban Falusi Mariann, Szalóki Ági, Váczi Eszter, Bíró Kriszta, Novák Péter, Rácz Zoltán, a Csík zenekar a szólista, Závada Pál fütyül, s Parti Nagy is mond-suttog pár szót, verssort. A képeket, fotókat is tartalmazó könyv grafikai terveit saját és Presser Gábor fotóinak felhasználásával Vető Gábor készítette.

Ki ne gondolkodott volna még el azon, hogy milyen lenne párhuzamos életeket élni, nem metafizikai értelemben, hanem szó szerint - egy napon többféle szerepet, más és más hivatást, ha úgy tetszik, személyiséget ölteni, hm?! Érdekes lenne reggel rádiós műsorvezetőként, délelőtt lapigazgatóként, este pedig mondjuk egy jelentős árverés vezetőjeként színre lépni. A többségünk fejében még a gondolat is torzó marad, mert ez így felsorolva is elég kimerítően hangzik. Vannak azonban olyanok, akik ezt másként élik meg, pontosabban: megélik. Közéjük tartozik Winkler Nóra. A legtöbben a Kultúrházból ismerik, pedig ez a mosolygós lány az előbb felsorolt hivatások mindegyikét gyakorolta az elmúlt években - ha nem is mindet egy napon. Akik már megvásárolták vagy látták a kötetet, azoknak nem árulunk el nagy titkot, hogy Winkler Nóra ezeket az élményeit összegyűjtötte és Csillagtúra címmel megjelentette.

A HungarOperett Társulata gőzerővel készül a december 30-i előszilveszteri gálaműsorára. A zenés-táncos est első részében a legnépszerűbb operettek, a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák csendülnek fel a pesti Orfeum Club színpadán.  A műsor második felében az orfeumok miliőjét idézik meg a HungarOperett sztárjai, valamint az Orfeum állandó fellépői. Az Operett gálán a Kék Duna Szalonzenekar működik közre. Az est további részleteibe Kollár Péter Erik, a HungarOperett alapítója és művészeti vezetője avatja be a hallgatókat.

Tóth Gergely, a Kimeraproduction vezetője a 3D-technikáról, utómunkáról, a mozi- klipvilágról is megosztotta velünk nézeteit.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.