Klasszikus

Fidelio Klasszik: St. Martin és Tóth Ildikó

2017.10.19. 17:28
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 október 21-i adásában hallható lesz még Karádi Borbála és Kovács Adrienn is.

St. Martin, azaz Szentmártoni Imre 25 évvel ezelőtt adta első koncertjét. A zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsípművész október 28-án várja közönségét a MOM Kulturális Központba, hogy a most megjelent Best of – Új dalokkal című albumával, amely egyébként már a 24. önálló lemeze, egy közös utazásra hívja a szaxofon, a pánsíp, a furulya, a harmonika hangjának kedvelőit. Az album sok szempontból rendhagyó, hiszen a művész énekel is a lemezen, ugyanakkor számos session zenész segíti a zenei barangolást, s az elmúlt évtizedek világjáró koncertjein kötött barátságok okán amerikai zenészek szerzeményei is megjelennek a harmadik best of lemezen. Emellett az alt, a tenor és a szoprán szaxofonhoz gyakorta kapcsolt andalító jazz-zel egy különös fúzióban megjelenik a tüzes délszláv zene és persze a világzene sok más izgalmas vetülete. Az új albumon Kámándi Tamás harmonikaművész is hallható. Az október 28-i koncert okán St Martintól azt is megkérdeztük, hogyan lehet újra és újra másként megszólalni a szaxofon nyelvén, és a közönséggel való kapcsolat hogyan inspirálja a művészt.

Tóth Ildikó

Tóth Ildikó

Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény október 19-én kerül a hazai mozikba. A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről. A filmbéli történet által felvetett kérdésekről, a Törőcsik Marival való közös munkáról és Olga megformálásának kihívásairól Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színművésznővel beszélgetünk.

Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?

Kapcsolódó

Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?

Mészáros Márta legújabb filmje egyszerre megrázó családi dráma és fontos kordokumentum.

Karádi Borbála

Karádi Borbála (Fotó/Forrás: Facebook)

Október 9-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében debütált a Budapest Bábszínházban a Pipp és Polli című, három év alatti gyermekeknek és szüleiknek szóló bábelőadás, amelyet Karádi Borbála Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli -történeteiből, Wunder Judit látványtervezővel állított színpadra. Hogy miért épp e német mesére esett a rendező-színművésznő választása, hogy milyen témákat jár körbe az előadás és mitől annyira szerethető, arról Karádi Borbálával beszélgetünk, aki az előadások végére tartogatott interaktív játékokról is mesélt.

Az F Exhibition immár hagyományos rendezi meg interaktív kiállítás és játékát a Vajdahunyad Várában. Az elmúlt években olyan tematikus rendezvények várták a gyerekeket és a felnőtteket, amelyek a természet világát, a vadont, a sivatagot, vagy éppen az óceánok mélyét ismertette meg a közönséggel játékos feladatokon keresztül. Az idei őszi szünetben még látogatható Jégtorony című kiállítás egy képzeletbeli sarkvidéki utazásra, izgalmas kincskeresésre hívja a látogatókat, akik egy mesebeli kaland résztvevőjeként megismerhetik a káprázatos jégvilágot, miközben megtévesztő feladványok és agyafúrt akadályok teszik próbára bátorságukat és ügyességüket. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló interaktív kiállítás szöveges játékfüzettel, látványos installációkkal, sok játékkal és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A Jégtorony című kiállítás kapcsán Kovács Adrienntől azt is kérdezzük, a sarkvidék világáról, az itt élő állatokról vajon mennyit tudunk, és voltak-e olyan információk, ami még a szervezőket is meglepte a felkészülés során; hogyan, milyen technikával készülnek a látványos installációk, és a szeptemberben nyílt kiállításon az eddigi visszajelzések alapján melyik feladat a nagy kedvenc.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. október 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.
Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.