Klasszikus

Fidelio Klasszik: St. Martin és Tóth Ildikó

2017.10.19. 17:28
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 október 21-i adásában hallható lesz még Karádi Borbála és Kovács Adrienn is.

St. Martin, azaz Szentmártoni Imre 25 évvel ezelőtt adta első koncertjét. A zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsípművész október 28-án várja közönségét a MOM Kulturális Központba, hogy a most megjelent Best of – Új dalokkal című albumával, amely egyébként már a 24. önálló lemeze, egy közös utazásra hívja a szaxofon, a pánsíp, a furulya, a harmonika hangjának kedvelőit. Az album sok szempontból rendhagyó, hiszen a művész énekel is a lemezen, ugyanakkor számos session zenész segíti a zenei barangolást, s az elmúlt évtizedek világjáró koncertjein kötött barátságok okán amerikai zenészek szerzeményei is megjelennek a harmadik best of lemezen. Emellett az alt, a tenor és a szoprán szaxofonhoz gyakorta kapcsolt andalító jazz-zel egy különös fúzióban megjelenik a tüzes délszláv zene és persze a világzene sok más izgalmas vetülete. Az új albumon Kámándi Tamás harmonikaművész is hallható. Az október 28-i koncert okán St Martintól azt is megkérdeztük, hogyan lehet újra és újra másként megszólalni a szaxofon nyelvén, és a közönséggel való kapcsolat hogyan inspirálja a művészt.

Tóth Ildikó

Tóth Ildikó

Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény október 19-én kerül a hazai mozikba. A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről. A filmbéli történet által felvetett kérdésekről, a Törőcsik Marival való közös munkáról és Olga megformálásának kihívásairól Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színművésznővel beszélgetünk.

Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?

Kapcsolódó

Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?

Mészáros Márta legújabb filmje egyszerre megrázó családi dráma és fontos kordokumentum.

Karádi Borbála

Karádi Borbála (Fotó/Forrás: Facebook)

Október 9-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében debütált a Budapest Bábszínházban a Pipp és Polli című, három év alatti gyermekeknek és szüleiknek szóló bábelőadás, amelyet Karádi Borbála Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli -történeteiből, Wunder Judit látványtervezővel állított színpadra. Hogy miért épp e német mesére esett a rendező-színművésznő választása, hogy milyen témákat jár körbe az előadás és mitől annyira szerethető, arról Karádi Borbálával beszélgetünk, aki az előadások végére tartogatott interaktív játékokról is mesélt.

Az F Exhibition immár hagyományos rendezi meg interaktív kiállítás és játékát a Vajdahunyad Várában. Az elmúlt években olyan tematikus rendezvények várták a gyerekeket és a felnőtteket, amelyek a természet világát, a vadont, a sivatagot, vagy éppen az óceánok mélyét ismertette meg a közönséggel játékos feladatokon keresztül. Az idei őszi szünetben még látogatható Jégtorony című kiállítás egy képzeletbeli sarkvidéki utazásra, izgalmas kincskeresésre hívja a látogatókat, akik egy mesebeli kaland résztvevőjeként megismerhetik a káprázatos jégvilágot, miközben megtévesztő feladványok és agyafúrt akadályok teszik próbára bátorságukat és ügyességüket. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló interaktív kiállítás szöveges játékfüzettel, látványos installációkkal, sok játékkal és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A Jégtorony című kiállítás kapcsán Kovács Adrienntől azt is kérdezzük, a sarkvidék világáról, az itt élő állatokról vajon mennyit tudunk, és voltak-e olyan információk, ami még a szervezőket is meglepte a felkészülés során; hogyan, milyen technikával készülnek a látványos installációk, és a szeptemberben nyílt kiállításon az eddigi visszajelzések alapján melyik feladat a nagy kedvenc.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. október 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mozart-figurát dob piacra a Playmobil

A minizeneszerzőt – amelyhez hegedű és vonó is jár – a salzburgi Mozarteum alapítvánnyal közösen mutatta be a játékgyártó.
Klasszikus hír

Decembertől lehet jelentkezni a Fehér Ilona hegedűversenyre

Meghirdették a jövő évi Fesztivál Akadémia Budapesthez kapcsolódó Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A versenyre 20 év alatti fiatal hegedűsök jelentkezését várják február 15-ig. A jelentkezők két korcsoportban nemzetközi zsűri előtt mérhetik össze tudásukat július 8. és 19. között a Budai Vigadóban. A nemzetközi zsűri elnöke idén is a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz lesz.
Klasszikus interjú

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.
Klasszikus hír

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus kritika

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.