Klasszikus

Fidelio Klasszik: St. Martin és Tóth Ildikó

2017.10.19. 17:28
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 október 21-i adásában hallható lesz még Karádi Borbála és Kovács Adrienn is.

St. Martin, azaz Szentmártoni Imre 25 évvel ezelőtt adta első koncertjét. A zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsípművész október 28-án várja közönségét a MOM Kulturális Központba, hogy a most megjelent Best of – Új dalokkal című albumával, amely egyébként már a 24. önálló lemeze, egy közös utazásra hívja a szaxofon, a pánsíp, a furulya, a harmonika hangjának kedvelőit. Az album sok szempontból rendhagyó, hiszen a művész énekel is a lemezen, ugyanakkor számos session zenész segíti a zenei barangolást, s az elmúlt évtizedek világjáró koncertjein kötött barátságok okán amerikai zenészek szerzeményei is megjelennek a harmadik best of lemezen. Emellett az alt, a tenor és a szoprán szaxofonhoz gyakorta kapcsolt andalító jazz-zel egy különös fúzióban megjelenik a tüzes délszláv zene és persze a világzene sok más izgalmas vetülete. Az új albumon Kámándi Tamás harmonikaművész is hallható. Az október 28-i koncert okán St Martintól azt is megkérdeztük, hogyan lehet újra és újra másként megszólalni a szaxofon nyelvén, és a közönséggel való kapcsolat hogyan inspirálja a művészt.

Tóth Ildikó

Tóth Ildikó

Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény október 19-én kerül a hazai mozikba. A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről. A filmbéli történet által felvetett kérdésekről, a Törőcsik Marival való közös munkáról és Olga megformálásának kihívásairól Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színművésznővel beszélgetünk.

Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?

Kapcsolódó

Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?

Mészáros Márta legújabb filmje egyszerre megrázó családi dráma és fontos kordokumentum.

Karádi Borbála

Karádi Borbála (Fotó/Forrás: Facebook)

Október 9-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében debütált a Budapest Bábszínházban a Pipp és Polli című, három év alatti gyermekeknek és szüleiknek szóló bábelőadás, amelyet Karádi Borbála Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli -történeteiből, Wunder Judit látványtervezővel állított színpadra. Hogy miért épp e német mesére esett a rendező-színművésznő választása, hogy milyen témákat jár körbe az előadás és mitől annyira szerethető, arról Karádi Borbálával beszélgetünk, aki az előadások végére tartogatott interaktív játékokról is mesélt.

Az F Exhibition immár hagyományos rendezi meg interaktív kiállítás és játékát a Vajdahunyad Várában. Az elmúlt években olyan tematikus rendezvények várták a gyerekeket és a felnőtteket, amelyek a természet világát, a vadont, a sivatagot, vagy éppen az óceánok mélyét ismertette meg a közönséggel játékos feladatokon keresztül. Az idei őszi szünetben még látogatható Jégtorony című kiállítás egy képzeletbeli sarkvidéki utazásra, izgalmas kincskeresésre hívja a látogatókat, akik egy mesebeli kaland résztvevőjeként megismerhetik a káprázatos jégvilágot, miközben megtévesztő feladványok és agyafúrt akadályok teszik próbára bátorságukat és ügyességüket. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló interaktív kiállítás szöveges játékfüzettel, látványos installációkkal, sok játékkal és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A Jégtorony című kiállítás kapcsán Kovács Adrienntől azt is kérdezzük, a sarkvidék világáról, az itt élő állatokról vajon mennyit tudunk, és voltak-e olyan információk, ami még a szervezőket is meglepte a felkészülés során; hogyan, milyen technikával készülnek a látványos installációk, és a szeptemberben nyílt kiállításon az eddigi visszajelzések alapján melyik feladat a nagy kedvenc.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. október 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.