Klasszikus

Fidelio Klasszik: Szirtes, Turjányi, Dunajcsik

2012.07.26. 10:59
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának július 28-i adásában megszólal még Dudás Eszter és Jankovits Barnabás is.

Idén immár huszonegyedik alkalommal várja látogatóit augusztus 11. és 19. között a Zempléni Fesztivál. A tokaji borvidék legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein komoly-, könnyűzenei és jazz koncertek, színházi előadások, kiállítások és zenés kirándulások kínálnak bőséges választási lehetőséget. Szerényebb keretek között, a korábbi évekhez képest mennyiségileg kevesebb kínálattal, de változatosságából és színvonalából mit sem veszítve indul útjára két hét múlva a 21. zempléni összművészeti seregszemle- tudtuk meg Turjányi Miklós fesztiváligazgatótól.

Csaknem 200 diák és több mint negyvenfős tanári gárda részvételével immár 9. alkalommal rendeznek kéthetes nyári művészeti kurzust Sárospatakon, idén július 30. és augusztus 13. között A Crescendo Nyári Akadémia keretében európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak intenzív közép- és felsőfokú képzést művészeti pályára készülő fiataloknak. A Nyári Akadémia utolsó napjaiban a hallgatók nyilvános koncerteken mutatkoznak be a közönségnek. Ebben az évben a legtehetségesebb növendékek a Zempléni Fesztiválra is meghívást kapnak. Adásunkban Füzesséryné Dudás Eszter mesélt a sárospataki zenei kurzus részleteiről.

BA691CEA-3D58-4C0E-AEF2-E061ABE31B19

MaryPoppins - sajtótájékoztató a Madách Színház előadása kapcsán - Szirtes Tamás és a három Mary Poppins: Mahó Andrea, Oroszlán Szonja, Polyák Lilla

A Madách Színház szeptemberi bemutatójában közreműködők megkezdték jól megérdemelt nyári pihenésüket. A Mary Poppins című nagyszabású produkció premierjére szeptember 21-én, 22-én és 23-án kerül sor. A címszerepet Mahó Andrea, Oroszlán Szonja és Polyák Lilla alakítják. A próbák május 29-én kezdődtek, majd augusztus 21-én indulnak újra teljes gőzzel. A nagy, színes mesét 9-től 99 éves korig ajánlják az alkotók, akik Az operaház fantomja óta a legnehezebb szcenikai megvalósítású produkció előtt állnak. Arról, hogy miért is van ez így, illetve a darabhoz fűződő viszonyáról, az eddigi próbákról Szirtes Tamás igazgató, a darab rendezője számolt be.

Amennyiben még nem döntötték el, hogy milyen olvasnivalót visznek magukkal a rövidebb, hosszabb nyaralásukra, hallgassák meg a Libri Kiadó főszerkesztőjét, Dunajcsik Mátyást aki segíthet a választásban. Az író, szerkesztő nemrégiben megjelent Balbec Beach című kötetét azoknak is ajánljuk, akik nem a tengerparton nyaralnak...

Nyári adásainkban már megszokhatták, hogy válogatást nyújtunk az elmúlt félév általunk kiemelkedőnek ítélt, legizgalmasabbnak tartott eseményeiről. Aktuális adásunkban azt idézzük fel, amikor márciusban a Nemzeti Színház megnyitásának tíz éves évfordulójára nagyszabású programsorozattal készültek a szervezők. A születésnapi ünnepségsorozathoz egy óriás faldekoráció is tartozik. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész portréját festették meg. A március 25-én leleplezett alkotás előkészítő folyamatáról és a Suppré-Neopaint projektjeiről Jankovits Barnabást kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.