Klasszikus

Fidelio Klasszik: Szirtes, Turjányi, Dunajcsik

2012.07.26. 10:59
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának július 28-i adásában megszólal még Dudás Eszter és Jankovits Barnabás is.

Idén immár huszonegyedik alkalommal várja látogatóit augusztus 11. és 19. között a Zempléni Fesztivál. A tokaji borvidék legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein komoly-, könnyűzenei és jazz koncertek, színházi előadások, kiállítások és zenés kirándulások kínálnak bőséges választási lehetőséget. Szerényebb keretek között, a korábbi évekhez képest mennyiségileg kevesebb kínálattal, de változatosságából és színvonalából mit sem veszítve indul útjára két hét múlva a 21. zempléni összművészeti seregszemle- tudtuk meg Turjányi Miklós fesztiváligazgatótól.

Csaknem 200 diák és több mint negyvenfős tanári gárda részvételével immár 9. alkalommal rendeznek kéthetes nyári művészeti kurzust Sárospatakon, idén július 30. és augusztus 13. között A Crescendo Nyári Akadémia keretében európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak intenzív közép- és felsőfokú képzést művészeti pályára készülő fiataloknak. A Nyári Akadémia utolsó napjaiban a hallgatók nyilvános koncerteken mutatkoznak be a közönségnek. Ebben az évben a legtehetségesebb növendékek a Zempléni Fesztiválra is meghívást kapnak. Adásunkban Füzesséryné Dudás Eszter mesélt a sárospataki zenei kurzus részleteiről.

BA691CEA-3D58-4C0E-AEF2-E061ABE31B19

MaryPoppins - sajtótájékoztató a Madách Színház előadása kapcsán - Szirtes Tamás és a három Mary Poppins: Mahó Andrea, Oroszlán Szonja, Polyák Lilla

A Madách Színház szeptemberi bemutatójában közreműködők megkezdték jól megérdemelt nyári pihenésüket. A Mary Poppins című nagyszabású produkció premierjére szeptember 21-én, 22-én és 23-án kerül sor. A címszerepet Mahó Andrea, Oroszlán Szonja és Polyák Lilla alakítják. A próbák május 29-én kezdődtek, majd augusztus 21-én indulnak újra teljes gőzzel. A nagy, színes mesét 9-től 99 éves korig ajánlják az alkotók, akik Az operaház fantomja óta a legnehezebb szcenikai megvalósítású produkció előtt állnak. Arról, hogy miért is van ez így, illetve a darabhoz fűződő viszonyáról, az eddigi próbákról Szirtes Tamás igazgató, a darab rendezője számolt be.

Amennyiben még nem döntötték el, hogy milyen olvasnivalót visznek magukkal a rövidebb, hosszabb nyaralásukra, hallgassák meg a Libri Kiadó főszerkesztőjét, Dunajcsik Mátyást aki segíthet a választásban. Az író, szerkesztő nemrégiben megjelent Balbec Beach című kötetét azoknak is ajánljuk, akik nem a tengerparton nyaralnak...

Nyári adásainkban már megszokhatták, hogy válogatást nyújtunk az elmúlt félév általunk kiemelkedőnek ítélt, legizgalmasabbnak tartott eseményeiről. Aktuális adásunkban azt idézzük fel, amikor márciusban a Nemzeti Színház megnyitásának tíz éves évfordulójára nagyszabású programsorozattal készültek a szervezők. A születésnapi ünnepségsorozathoz egy óriás faldekoráció is tartozik. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész portréját festették meg. A március 25-én leleplezett alkotás előkészítő folyamatáról és a Suppré-Neopaint projektjeiről Jankovits Barnabást kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.