Klasszikus

Fidelio Klasszik: Varnus, Fülei, Grecsó

2011.04.08. 11:38
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik április 9-i adásában.

Alig néhány óra alatt keltek el a jegyek Rhoda Scott és Varnus Xaver április 5-i, budapesti hangversenyére, amely a Dohány utcai zsinagógában volt hallható. A nagy érdeklődésre való tekintettel a két orgonaművész Miskolcon, Debrecenben és Szombathelyen is fellép, április 10-én délután pedig a Papp László Budapest Sportarénában folytatják az Orgonák csatáját. A koncertsorozat létrejöttéről és a közös munkáról Varnus Xavért Tóth Endre kérdezte.

Az előző két év sikere után idén is folytatódik a Trónörökösök a színen című koncertsorozat. A komolyzenei események keretében a Starlet Music Management négy fiatal művésze mutatkozik be: Baráti Kristóf hegedű-, Farkas Gábor zongora- és Fülei Balázs zongora-, valamint Várdai István csellóművész. A vasárnap esti nyitókoncert különlegessége, hogy ezúttal a fiatal muzsikusokkal együtt lép fel Fejérvári Zsolt nagybőgős, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője és Gál Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok brácsa szólamának vezetője, a Keller vonósnégyes zenésze. A koncert kapcsán Fülei Balázst és Fejérvári Zsoltot kérdezte Hegedűs Claudia a kamarazenélés nehézségeiről és örömeiről.

Idén másodszor rendezi meg a Thália Színház a határon túli színházak legjavát vendégszerepeltető Határtalan Színházi Szemlét. Az április 10. és 13. között látható öt előadásról Papp Tímea színházi kritikussal beszélgetett Rick Zsófi.

Tíz évvel ezelőtt robbant be az irodalmi közéletbe, a Pletykaanyu című botránykönyvével. A novelláskötet megjelenése óta immár a harmadik regényénél tart. A harmincas írógeneráció egyik legmarkánsabb alakja. Könyvei egyaránt szakmai-és közönségsikerek. Legújabb családregényének már a címe is "tolerencia-díjas". Az eladási sikerlistákat vezető Mellettem elférsz című regény több generáció sorstörténete, de sokkal több is annál, emlékezni tanítja az olvasót saját múltjára. Grecsó Krisztiánnal Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.