Klasszikus

Fidelio Napi Zene – Kodály: Páva-variációk

2016.04.09. 18:22
Ajánlom
110 évvel ezelőtt ezen a napon született Budapesten Doráti Antal Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, karmester. Mai választásunkban saját zeneszerzés tanára, Kodály zeneművét vezényli a világhírű karmester.

Doráti Antal tizennégy éves korában lett a Zeneakadémia növendéke. Kodálynál zeneszerzést, Székely Arnoldnál zongorát, Weiner Leónál kamarazenét tanult. Kodály és Weiner mellett fiatal éveiben a legmélyebb hatást Bartók Béla tette rá, karmester-ideálja pedig Arturo Toscanini volt.

 Tizennyolc évesen már a budapesti Opera korrepetitora volt, és még ugyanebben az évben, 1924-ben ugyanitt karmesterként is bemutatkozott. Négy év után azonban elhagyta Magyarországot, és nagy nemzetközi karriert futott be: az 1960-as évekre a világ egyik legkeresettebb karmestere lett. Dolgozott a Drezdai Operánál, Münsterben, a Monte Carlói Orosz Balettnél, újjászervezte a Dallasi Szimfonikus Zenekart, majd 1949-60 között a Minneapolisi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lett. Később a BBC Symphhony Orchestra, a Stockholmi Filharmonikus Zenekar, a washingtoni National Symphony Orchestra, a detroiti Symphony Orchestra, valamint a londoni Royal Philharmonic Orchestra vezető karmestereként is dolgozott. Alapításától  kezdve figyelemmel kísérte a magyar emigránsokból álló zenekar, a Philharmonia Hungarica tevékenységét, 1970-73-ban velük vette lemezre Haydn összes szimfóniáját.

Doráti Antal

Doráti Antal (Fotó/Forrás: James Kriegman)

Karmesteri pályájával párhuzamosan egész életében foglalkozott zeneszerzéssel is.

A zeneszerzés nagyon is sarkalatos pontja életemnek, én nem 'komponáló karmesternek', hanem 'dirigáló zeneszerzőnek' tekintem magam." 

– írja Egy élet muzsikája című önéletrajzi könyvében -

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.