Klasszikus

Fidelio Napi Zene – Sosztakovics: Leningrád szimfónia

2016.05.09. 17:01
Ajánlom
Oroszország és a többi szovjet utódállam a II. világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 8-án írták alá, de az csak közép-európai idő szerint, május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9. volt.

Sosztakovicsot Leningrádban (Szentpétervár) érte a háború. 1941 szeptemberének első napjaiban bement a leningrádi rádió épületébe, hogy demonstrálja, közösséget vállal a várossal, és dolgozik tovább mint mindenki. Hírül adta, hogy éppen aznap fejezte be új szimfóniájának második tételét. Ha a többi rész is elkészül, ez lesz a hetedik.

A Szovjet Zeneszerzők Szövetsége a No. 11-es vonósnégyes sorsáról dönt, 1966 (fotó: Irina Antonovna Sosztakovics - 2009)

A Szovjet Zeneszerzők Szövetsége a No. 11-es vonósnégyes sorsáról dönt, 1966 (fotó: Irina Antonovna Sosztakovics - 2009)

Az első tételben a német bevonulást imitáló részt már a harmincas évek végén elkészítette, ekkor még Ravel Boleróját alapul véve. A háború kitörése viszont átírta zenei elképzeléseit is. A művet a kimenekített Bolsoj Színház zenekara mutatta be először Szamarában, 1942 júliusában pedig Tosacnini is elvezényelte New Yorkban.

Sosztakovicsot végre a kritika is elismerte, és a vezetés ügy döntött, hogy elő kell adni a művet az 1941. szeptember 8-óta blokád alatt álló Leningrádban is. Karl Iljics Eliaszberg, a Leningrádban maradt egyetlen karmester kapta a feladatot, hogy hozzon össze egy zenekart. 1941-42 telén Eliaszberg az éhségtől szédelegve járta a várost, hogy rátaláljon az életben maradt zenészekre. Az első próbán 15-en jelentek meg. Ezután parancsba adták, hogy a harcoló alakulatokból is haza kell hívni a zenészeket. Eliaszberg pedig a kórházakat kezdte járni. A zenekar tagjai az éhségtől, betegségtől alig tudták tartani a hangszereket, mindössze negyedórás próbákat tartottak.

Hatalmas nehézségek árán, 1942. augusztus 9-én adták elő a VII. szimfóniát. A rádió élőben közvetítette, a város hangosbemondó-hálózata teljes hangerővel sugározta, hogy a németek is hallják: Leningrád él, zenét hallgatnak.

Amíg tartott a koncert, folyamatos tűz alatt tartották a németeket. Rögtön az első taktusoknál be is remegett a koncertterem, a karmester bízott a légvédelemtől kapott információban és nyugodt maradt, így a zenekar is folytatta az előadást.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.