Klasszikus

Fidelio Napi Zene – Sosztakovics: Leningrád szimfónia

2016.05.09. 17:01
Ajánlom
Oroszország és a többi szovjet utódállam a II. világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 8-án írták alá, de az csak közép-európai idő szerint, május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9. volt.

Sosztakovicsot Leningrádban (Szentpétervár) érte a háború. 1941 szeptemberének első napjaiban bement a leningrádi rádió épületébe, hogy demonstrálja, közösséget vállal a várossal, és dolgozik tovább mint mindenki. Hírül adta, hogy éppen aznap fejezte be új szimfóniájának második tételét. Ha a többi rész is elkészül, ez lesz a hetedik.

A Szovjet Zeneszerzők Szövetsége a No. 11-es vonósnégyes sorsáról dönt, 1966 (fotó: Irina Antonovna Sosztakovics - 2009)

A Szovjet Zeneszerzők Szövetsége a No. 11-es vonósnégyes sorsáról dönt, 1966 (fotó: Irina Antonovna Sosztakovics - 2009)

Az első tételben a német bevonulást imitáló részt már a harmincas évek végén elkészítette, ekkor még Ravel Boleróját alapul véve. A háború kitörése viszont átírta zenei elképzeléseit is. A művet a kimenekített Bolsoj Színház zenekara mutatta be először Szamarában, 1942 júliusában pedig Tosacnini is elvezényelte New Yorkban.

Sosztakovicsot végre a kritika is elismerte, és a vezetés ügy döntött, hogy elő kell adni a művet az 1941. szeptember 8-óta blokád alatt álló Leningrádban is. Karl Iljics Eliaszberg, a Leningrádban maradt egyetlen karmester kapta a feladatot, hogy hozzon össze egy zenekart. 1941-42 telén Eliaszberg az éhségtől szédelegve járta a várost, hogy rátaláljon az életben maradt zenészekre. Az első próbán 15-en jelentek meg. Ezután parancsba adták, hogy a harcoló alakulatokból is haza kell hívni a zenészeket. Eliaszberg pedig a kórházakat kezdte járni. A zenekar tagjai az éhségtől, betegségtől alig tudták tartani a hangszereket, mindössze negyedórás próbákat tartottak.

Hatalmas nehézségek árán, 1942. augusztus 9-én adták elő a VII. szimfóniát. A rádió élőben közvetítette, a város hangosbemondó-hálózata teljes hangerővel sugározta, hogy a németek is hallják: Leningrád él, zenét hallgatnak.

Amíg tartott a koncert, folyamatos tűz alatt tartották a németeket. Rögtön az első taktusoknál be is remegett a koncertterem, a karmester bízott a légvédelemtől kapott információban és nyugodt maradt, így a zenekar is folytatta az előadást.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.