Klasszikus

Fidelio Napi Zene – Sosztakovics: Leningrád szimfónia

2016.05.09. 17:01
Ajánlom
Oroszország és a többi szovjet utódállam a II. világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 8-án írták alá, de az csak közép-európai idő szerint, május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9. volt.

Sosztakovicsot Leningrádban (Szentpétervár) érte a háború. 1941 szeptemberének első napjaiban bement a leningrádi rádió épületébe, hogy demonstrálja, közösséget vállal a várossal, és dolgozik tovább mint mindenki. Hírül adta, hogy éppen aznap fejezte be új szimfóniájának második tételét. Ha a többi rész is elkészül, ez lesz a hetedik.

A Szovjet Zeneszerzők Szövetsége a No. 11-es vonósnégyes sorsáról dönt, 1966 (fotó: Irina Antonovna Sosztakovics - 2009)

A Szovjet Zeneszerzők Szövetsége a No. 11-es vonósnégyes sorsáról dönt, 1966 (fotó: Irina Antonovna Sosztakovics - 2009)

Az első tételben a német bevonulást imitáló részt már a harmincas évek végén elkészítette, ekkor még Ravel Boleróját alapul véve. A háború kitörése viszont átírta zenei elképzeléseit is. A művet a kimenekített Bolsoj Színház zenekara mutatta be először Szamarában, 1942 júliusában pedig Tosacnini is elvezényelte New Yorkban.

Sosztakovicsot végre a kritika is elismerte, és a vezetés ügy döntött, hogy elő kell adni a művet az 1941. szeptember 8-óta blokád alatt álló Leningrádban is. Karl Iljics Eliaszberg, a Leningrádban maradt egyetlen karmester kapta a feladatot, hogy hozzon össze egy zenekart. 1941-42 telén Eliaszberg az éhségtől szédelegve járta a várost, hogy rátaláljon az életben maradt zenészekre. Az első próbán 15-en jelentek meg. Ezután parancsba adták, hogy a harcoló alakulatokból is haza kell hívni a zenészeket. Eliaszberg pedig a kórházakat kezdte járni. A zenekar tagjai az éhségtől, betegségtől alig tudták tartani a hangszereket, mindössze negyedórás próbákat tartottak.

Hatalmas nehézségek árán, 1942. augusztus 9-én adták elő a VII. szimfóniát. A rádió élőben közvetítette, a város hangosbemondó-hálózata teljes hangerővel sugározta, hogy a németek is hallják: Leningrád él, zenét hallgatnak.

Amíg tartott a koncert, folyamatos tűz alatt tartották a németeket. Rögtön az első taktusoknál be is remegett a koncertterem, a karmester bízott a légvédelemtől kapott információban és nyugodt maradt, így a zenekar is folytatta az előadást.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.