Klasszikus

Fidelióra várva

2008.06.26. 00:00
Ajánlom
Június közepe van, a vizsgaidőszak közepe-vége, az emberek a nyaralásra készülnek – és a színházi-operaházi szezonok is véget érnek lassacskán, hogy átadják a helyüket a fesztiválok sokaságának. A laikus akár azt is hihetné, hogy most a muzsikusok is hátradőlnek egy kicsit. Pedig dehogy.

Most, amikor ezeket a sorokat írom, épp a Müpában rendezett Wagner-napok közepén járunk: már sikerrel vagyunk túl a két vadonatúj produkció bemutatóján, de még néhány nappal innen az igazi nagy erőpróba, a teljes Ring négy operájának négy egymást követő napon történő előadása előtt. Szinte a lehetetlenre vállalkoztunk muzs ikustársaimmal – és hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan kollégákkal dolgozhatok együtt, akikkel ez a monumentális erőpróba rövid időn belül hangzó valósággá válhat. A hosszútávfutó érezheti így magát az utolsó kilométereken, vagy, hogy időszerűbb legyek, a válogatott focista élete meccsén, a 80. perc tájékán. Már látja a célt, s bízik a sikerben – de minden maradék erejére szüksége van ahhoz, hogy el is érje.

S ahogy a sportolók, úgy a muzsikusok sem nagyon dőlnek hátra egy-egy sikerrel vett futam után. Ami engem illet: számomra jelenleg nem létezik más feladat, mint ez a négy előadás. De biztos vagyok benne, hogy néhány órával azt követően, hogy az Istenek alkonya utolsó taktusai is kicsengtek a Nemzeti Hangversenyterem falai között, már az Operaház szezonnyitó bemutatóyja, a Fidelio jár majd a fejemben. A múlt csak annyira érdekel, amennyiben tanulságot tudok levonni belőle a soron következő feladatokhoz. A sikereknek persze, hogy örülök, de a babérok nem arra valók, hogy az ember kipihenje magát rajtuk – azokat a fejünkön kell hordanunk és nem egyéb testrészünkön! A Fidelio a zene- és operairodalom egyik legnagyobb alkotása, amelyet idehaza érthetetlen módon elhanyagoltak az utóbbi évtizedekben. A recept és a feladat mindenesetre hasonló lesz, mint a Wagner-produkciók esetében volt: szeretném ötvözni több évtizedes Fidelio-tapasztalatomat a hazai muzsikusok tudásával. S az már csak hab a tortán, hogy épp a Beethoven-opera nevét viselő újság hasábjain hívhatom meg Önöket az új évad első bemutatójára, a Fidelióra. Találkozzunk októberben!

Fischer Ádám
karmester, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója
(A Fidelio Súgó 2008. júliusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.