Klasszikus

Fidelióra várva

2008.06.26. 00:00
Ajánlom
Június közepe van, a vizsgaidőszak közepe-vége, az emberek a nyaralásra készülnek – és a színházi-operaházi szezonok is véget érnek lassacskán, hogy átadják a helyüket a fesztiválok sokaságának. A laikus akár azt is hihetné, hogy most a muzsikusok is hátradőlnek egy kicsit. Pedig dehogy.

Most, amikor ezeket a sorokat írom, épp a Müpában rendezett Wagner-napok közepén járunk: már sikerrel vagyunk túl a két vadonatúj produkció bemutatóján, de még néhány nappal innen az igazi nagy erőpróba, a teljes Ring négy operájának négy egymást követő napon történő előadása előtt. Szinte a lehetetlenre vállalkoztunk muzs ikustársaimmal – és hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan kollégákkal dolgozhatok együtt, akikkel ez a monumentális erőpróba rövid időn belül hangzó valósággá válhat. A hosszútávfutó érezheti így magát az utolsó kilométereken, vagy, hogy időszerűbb legyek, a válogatott focista élete meccsén, a 80. perc tájékán. Már látja a célt, s bízik a sikerben – de minden maradék erejére szüksége van ahhoz, hogy el is érje.

S ahogy a sportolók, úgy a muzsikusok sem nagyon dőlnek hátra egy-egy sikerrel vett futam után. Ami engem illet: számomra jelenleg nem létezik más feladat, mint ez a négy előadás. De biztos vagyok benne, hogy néhány órával azt követően, hogy az Istenek alkonya utolsó taktusai is kicsengtek a Nemzeti Hangversenyterem falai között, már az Operaház szezonnyitó bemutatóyja, a Fidelio jár majd a fejemben. A múlt csak annyira érdekel, amennyiben tanulságot tudok levonni belőle a soron következő feladatokhoz. A sikereknek persze, hogy örülök, de a babérok nem arra valók, hogy az ember kipihenje magát rajtuk – azokat a fejünkön kell hordanunk és nem egyéb testrészünkön! A Fidelio a zene- és operairodalom egyik legnagyobb alkotása, amelyet idehaza érthetetlen módon elhanyagoltak az utóbbi évtizedekben. A recept és a feladat mindenesetre hasonló lesz, mint a Wagner-produkciók esetében volt: szeretném ötvözni több évtizedes Fidelio-tapasztalatomat a hazai muzsikusok tudásával. S az már csak hab a tortán, hogy épp a Beethoven-opera nevét viselő újság hasábjain hívhatom meg Önöket az új évad első bemutatójára, a Fidelióra. Találkozzunk októberben!

Fischer Ádám
karmester, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója
(A Fidelio Súgó 2008. júliusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.