Klasszikus

Figaro Glyndebourne-ben

2003.08.25. 00:00
Ajánlom
Nem vagyok a technika megszállottja, korunk vívmányai közül több is akad - mint például a wap, amely szerintem a menetrend végszükség esetén történő megtekintésén túl aligha alkalmas bármire is -, amellyel talán soha nem fogok megbarátkozni. Bevallom, amikor az első DVD-k megjelentek a boltokban, meglehetősen bizalmatlanul méregettem a kínálatot, s főként az árcédulákat.

Az, hogy Átlag Péter megvesz néha egy-egy CD-t a kedvenc muzsikájával, amelyet majd a kocsijában és az otthoni/irodai munkája mellett háttérzeneként rogyásig hallgat, korántsem jelenti azt, hogy háromszoros áron újra kívánja építeni - háromévente ha egyszer átnézett - videokazetta-gyűjteményét. Hiszen a videotékák korát éljük: ha Átlag János (és persze kedves neje) többre-másra vágyik a tévében éppen elérhető szappanopera-kínálatnál, mintegy 500 méteren belül minimális költséggel a filmipar halomnyi opuszából válogathat kedvére. (Nem véletlenül írtam filmipart filmművészet helyett: aki egy Bunuel-filmet, vagy netán épp egy operát keres, annak azért jóval rögösebb az útja...)

Fentiek tudatában és ellenére ki merem jelenteni: az opera mintha csak a DVD-re született volna. A DVD kitűnő hangminőségéből és kezelhetőségéből pont ez a műfaj profitál a legtöbbet – nehéz indokot találni arra, ha valaki ma mégis VHS-en gyűjt operát. A nagy kiadók némi óvatossággal bár, de sorra megjelentetik DVD-n is archívumuk legértékesebb darabjait. Nincs ezzel másként a Warner-csoporthoz tartozó NVC Arts sem, amely egyebek mellett egy igen érdekes Figaro-előadást kínál: a Glyndebourne Festival 1994-es produkcióját Bernard Haitink vezényletével. Nem is annyira az előadás zene megoldásai, mint a felvétel összhatása nyűgözött le: a kitűnő operatőri munka és a minden feltűnősködést kerülő, de mégsem unalmas rendezés engem pillanatok alatt odavarázsolt a Glyndebourne Opera egyik páholyába. Mindehhez néhány elsőrangú énekes – például a Grófné szerepében a csodálatos Renée Fleming – és egy rugalmas, dinamikus zenekar társul. Haitink professzor úr ugyan néha talán túlságosan is tudatában volt a kamerák jelenlétének, de ez egyrészt szerencsére nem ment az előadás rovására, másrészt meg az idős Karajanhoz képes még kifejezetten visszafogottnak is mondható. Szép felvétel, az operarajongó ínyencek és a műfajjal most ismerkedők számára egyaránt élvezetes órákat rejt - szívből ajánlom mindenkinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.