Klasszikus

Filharmónia minden mennyiségben

2010.05.27. 12:00
Ajánlom
Sopron, Szombathely, őszi bérlet, ifjúsági koncertsorozat – ezekről volt szó a Filharmónia Budapest szerdai sajtótájékoztatóján.

A soproni Régi Zenei Napokat immár 26. alkalommal rendezik meg kurzusok és fesztiválprogramok kíséretében június 19. és 26. között. Az idei évben először érkezik hozzánk Christine Schornsheim csembalóművész, aki Haydn összes billentyűs muzsikájának felvételéért már számos díjban részesült külföldön. Schornsheim nemcsak mesterkurzusokat fog tartani, hanem előadást is június 21-én Carl Philipp Emanuel Bach-ról. A másik híresség, aki szintén először ad órákat Sopronban, Nancy Argenta szopránénekes, aki az oratóriumok, kantáták és dalok köré építette kurzusát. Június 23-án a színpadon is bemutatja tudását, ahol a Capella Savaria is fellép az Orfeo Zenekar karmesterének, Vashegyi Györgynek dirigálása alatt. Ezenkívül Széll Rita várja a tánc iránt érdeklődőket, valamint Paulik László (modern és régi hegedű), Ingrid Attrot (ének) mesterkurzusaira kerül sor. A kamarazenéről Schornsheim, Paulik és Vashegyi oktat majd. A fesztiválprogramok közül a Magdalena Consort hangversenye emelkedik ki június 21-én, ahol a négy szólista énekes alapította együttes Bach és Schmelzer műveiből válogat.

A szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál idén is világhírű magyar közreműködőket hívott meg, akiknek munkássága szorosan összefügg Bartók zenéjének tolmácsolásával. Pauk György, Peskó Zoltán, Rohmann Imre, Csapó Gyula tart órákat, a fúvóshangszeresek közül pedig idén a fagottosok kerülnek sorra a július 8. és július 20. között rendezett eseményen. Először kerül sor arra a továbbképzésre, ahol az Egynemű karokról tudhatnak meg többet az érdeklődők Gráf Zsuzsanna (Angelica Leánykar) és Vinczeffy Adrienne (Berzsenyi Dániel Vegyeskar) vezetésével. A fesztivál két témájához (zongoraversenyek és népzenei gyűjtések) kapcsolódnak majd a zenetudományi előadások és az a kiemelt esemény is, amely a fesztivált nyitja: július 8-án ugyanis egy magyarországi bemutatóra kerül sor Kurtág: Colinda-Balada című műve kapcsán, a Kolozsvári Filharmónia Kórusának közreműködésével.

Nem maradnak el az őszi bérlet koncertjei, de egyelőre szünetel a Budapesti Zenei Hetek. Erre a nagymúltú rendezvénysorozatra emlékezik a bérlet első, szeptember 26-i koncertje, ahol Kocsis Zoltán és Sergej Krylov ad szonátaestet. Október 8-án a Strasbourgi Ütőegyüttes lép fel, akik ötven éve az elsők között tűzték zászlajukra a kortárs zene ügyét. Ötven thai gongra komponált Solbiati-ősbemutató, és kifejezetten a Pléiades című darab számára készített és csak a Strasbourgi Ütőegyüttes tulajdonában lévő hangszerre is írt Xenakis-mű magyarországi bemutatójára kerül sor ezen a koncerten, amit a Budapesti Őszi Fesztivállal közösen rendeznek meg. (Az együttes a Filharmónia október 9-i ifjúsági koncertjén is fellép majd a Thália Színházban.) Október 14-én a Capilla Flamenca, míg november 3-án a Festival Strings Lucerne lép fel a Filharmónia Budapest őszi bérletében.

Folytatódnak az ifjúsági sorozatok, mint a Filharmónia legfontosabb közhasznú projektjei. Az előadásokba bekapcsolódik a MÁV Szimfonikus Zenekar is. A legkisebbeket a Mesélő muzsika, a nagyobbakat A zene titkai, míg a külső kerületekben és az agglomerációban élő gyerekeket A muzsika világa nevű bérletekkel várják. Óriási az igény ezekre a koncertekre, hiszen Budapesten több ezer, vidéken 90 000-re tehető a bérletes fiatalok száma, akik hatvan helyszínen lehetnek nézői a koncerteknek.

Sok újdonsággal készül ősztől a Filharmónia Budapest. Klubkártyarendszerben kívánják a törzsközönséget különböző kedvezményekhez juttatni, például zenei intézmények, vállalatok (Hungaroton, BMC, Bartók Emlékház, Liszt Ferenc Emlékmúzeum) szolgáltatásai igénybevételekor és tervezik a támogatói kör kiépítését is.

http://www.filharmoniabp.hu/

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.
Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.