Klasszikus

Filharmónia minden mennyiségben

2010.05.27. 12:00
Ajánlom
Sopron, Szombathely, őszi bérlet, ifjúsági koncertsorozat – ezekről volt szó a Filharmónia Budapest szerdai sajtótájékoztatóján.

A soproni Régi Zenei Napokat immár 26. alkalommal rendezik meg kurzusok és fesztiválprogramok kíséretében június 19. és 26. között. Az idei évben először érkezik hozzánk Christine Schornsheim csembalóművész, aki Haydn összes billentyűs muzsikájának felvételéért már számos díjban részesült külföldön. Schornsheim nemcsak mesterkurzusokat fog tartani, hanem előadást is június 21-én Carl Philipp Emanuel Bach-ról. A másik híresség, aki szintén először ad órákat Sopronban, Nancy Argenta szopránénekes, aki az oratóriumok, kantáták és dalok köré építette kurzusát. Június 23-án a színpadon is bemutatja tudását, ahol a Capella Savaria is fellép az Orfeo Zenekar karmesterének, Vashegyi Györgynek dirigálása alatt. Ezenkívül Széll Rita várja a tánc iránt érdeklődőket, valamint Paulik László (modern és régi hegedű), Ingrid Attrot (ének) mesterkurzusaira kerül sor. A kamarazenéről Schornsheim, Paulik és Vashegyi oktat majd. A fesztiválprogramok közül a Magdalena Consort hangversenye emelkedik ki június 21-én, ahol a négy szólista énekes alapította együttes Bach és Schmelzer műveiből válogat.

A szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál idén is világhírű magyar közreműködőket hívott meg, akiknek munkássága szorosan összefügg Bartók zenéjének tolmácsolásával. Pauk György, Peskó Zoltán, Rohmann Imre, Csapó Gyula tart órákat, a fúvóshangszeresek közül pedig idén a fagottosok kerülnek sorra a július 8. és július 20. között rendezett eseményen. Először kerül sor arra a továbbképzésre, ahol az Egynemű karokról tudhatnak meg többet az érdeklődők Gráf Zsuzsanna (Angelica Leánykar) és Vinczeffy Adrienne (Berzsenyi Dániel Vegyeskar) vezetésével. A fesztivál két témájához (zongoraversenyek és népzenei gyűjtések) kapcsolódnak majd a zenetudományi előadások és az a kiemelt esemény is, amely a fesztivált nyitja: július 8-án ugyanis egy magyarországi bemutatóra kerül sor Kurtág: Colinda-Balada című műve kapcsán, a Kolozsvári Filharmónia Kórusának közreműködésével.

Nem maradnak el az őszi bérlet koncertjei, de egyelőre szünetel a Budapesti Zenei Hetek. Erre a nagymúltú rendezvénysorozatra emlékezik a bérlet első, szeptember 26-i koncertje, ahol Kocsis Zoltán és Sergej Krylov ad szonátaestet. Október 8-án a Strasbourgi Ütőegyüttes lép fel, akik ötven éve az elsők között tűzték zászlajukra a kortárs zene ügyét. Ötven thai gongra komponált Solbiati-ősbemutató, és kifejezetten a Pléiades című darab számára készített és csak a Strasbourgi Ütőegyüttes tulajdonában lévő hangszerre is írt Xenakis-mű magyarországi bemutatójára kerül sor ezen a koncerten, amit a Budapesti Őszi Fesztivállal közösen rendeznek meg. (Az együttes a Filharmónia október 9-i ifjúsági koncertjén is fellép majd a Thália Színházban.) Október 14-én a Capilla Flamenca, míg november 3-án a Festival Strings Lucerne lép fel a Filharmónia Budapest őszi bérletében.

Folytatódnak az ifjúsági sorozatok, mint a Filharmónia legfontosabb közhasznú projektjei. Az előadásokba bekapcsolódik a MÁV Szimfonikus Zenekar is. A legkisebbeket a Mesélő muzsika, a nagyobbakat A zene titkai, míg a külső kerületekben és az agglomerációban élő gyerekeket A muzsika világa nevű bérletekkel várják. Óriási az igény ezekre a koncertekre, hiszen Budapesten több ezer, vidéken 90 000-re tehető a bérletes fiatalok száma, akik hatvan helyszínen lehetnek nézői a koncerteknek.

Sok újdonsággal készül ősztől a Filharmónia Budapest. Klubkártyarendszerben kívánják a törzsközönséget különböző kedvezményekhez juttatni, például zenei intézmények, vállalatok (Hungaroton, BMC, Bartók Emlékház, Liszt Ferenc Emlékmúzeum) szolgáltatásai igénybevételekor és tervezik a támogatói kör kiépítését is.

http://www.filharmoniabp.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.