Klasszikus

Filharmóniás események

2011.09.05. 14:22
Ajánlom
Pénteken veszi kezdetét a Nemzetközi Zongoraverseny, utána a Korunk Zenéje fesztivált rendezik meg, és egész évben ifjúsági és felnőtt bérletekkel várják a zenekedvelőket.

Nagy változás a Nemzetközi Zongoraverseny körül, hogy a zsűri elnöke, Charles Rosen betegség miatt lemondani kényszerült szeptember 8-i nyitókoncertjét és zsűrielnöki munkáját is. „Az elmaradt koncertet nem pótoljuk, hiszen Rosenhez méltó zongoristát ilyen rövid idő alatt lehetetlenség találni és a helyettesét sem jelöltük ki. A zsürorok maguk fogják megválasztani maguk között új elnököket. Ez az eljárás, valamint a hét fős bíráló bizottság (négy külföldi és három magyar résztvevővel) is megfelel a Nemzetközi Verseny Világszövetség előírásainak" - fogalmazott Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Ahogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, és ahogy Mocsári Károly, a zsűri egyik tagja is hangsúlyozta, a verseny egyedülálló, mert a repertoár - egy-két kötelező darabon kívül - kötetlen. A középdöntőben kamaraművek, Liszt-dalok is elhangoznak olyan jeles énekesek közreműködésével, mint Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Pataki Potyók Dániel és Sólyom-Nagy Máté. A verseny a Régi Zeneakadémián és a Müpában zajlik, gyakorolni pedig a Zeneakadémia frissen elkészült Wesselényi utcai épületében lehet (ahol szeptember 12-én tartják az egyetemisták évnyitóját). A díjkiosztó ünnepségre szeptember 19-én kerül sor.

Folytatódnak a Filharmónia korábbi koncerthagyományai is, így idén ősszel is lesz Korunk Zenéje fesztivál, szeptember 29. és október 5. között. Október 1-jén a szombathelyi Bartók Szemináriumon már nagy sikert aratott, ifjú művészek által létrehozott Koncert-táncszínház ismétlése látható, a külföldi vendég pedig Franciaországból érkezik. Az Ensemble Vocal Soli-Tutti Messiaen, Górecki és Xenakis ritkán hallható vokális műveit szólaltatja meg. Hangsúlyos szerepet kapnak persze a magyar zeneszerzők is, így ősbemutatója hangzik el Szokolay Sándornak, Király Lászlónak, Huszár Lajosnak, Decsényi Jánosnak és Gyöngyösi Leventének is.

A Filharmónia idén kilenc bérletet hirdet nyolc városban, köztük három ifjúságit is: a Millenárison rendezett Mesélő Muzsikát, a Magyar Színházba került, új tematikával rendelkező Zene Titkait és a több helyszínen is megvalósuló Muzsika Világát. Lesznek különleges, egyedi koncertek is: folytatódik az apák és fiúk sorozat október 21-én, ahol Kurtág György és ifj. Kurtág György művei csendülnek fel. A világ Liszt versenyeinek nyertesei, köztük a weimari (Farkas Gábor), az utrechti (Olga Kozlova) és persze a még ismeretlen budapesti győztes ad közös koncertet október 22-én.

December 19-én veszi kezdetét a négy alkalmas bérlete az idén tíz éves, Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikarnak, mely együttes a magyarországi és Kárpát-medencei bizánci zenei emlékek népszerűsítése miatt jött létre. A koncerteket a Julián naptár szerinti ünnepnapokon tartják, mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikájával. A sorozat címe, az Orientale lumen (a kelet világossága) egy pápai enciklika, melyben II. János Pál értekezik a keleti hagyományok megőrzésének és továbbadásának fontosságáról. A sorozatot a különleges atmoszférájú Szent István-bazilikában rendezik.

Ezeken túlmenően lesznek természetesen elektrokoncertek, bemutatkozik a Sc.Art együttes, a hagyományos évvégi Benkó Dixieland Band koncert sem marad el és az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásával, A zene közösséget alkot projekt keretében szakköröket és foglalkozásokat szerveznek tizennyolc oktatási intézményben, 49 millió forintból. A program célja, hogy nagy körben népszerűsítsék az értékes zenét. Ezt kínálja tehát a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. az elkövetkezendő hónapokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.