Klasszikus

Filharmóniás események

2011.09.05. 14:22
Ajánlom
Pénteken veszi kezdetét a Nemzetközi Zongoraverseny, utána a Korunk Zenéje fesztivált rendezik meg, és egész évben ifjúsági és felnőtt bérletekkel várják a zenekedvelőket.

Nagy változás a Nemzetközi Zongoraverseny körül, hogy a zsűri elnöke, Charles Rosen betegség miatt lemondani kényszerült szeptember 8-i nyitókoncertjét és zsűrielnöki munkáját is. „Az elmaradt koncertet nem pótoljuk, hiszen Rosenhez méltó zongoristát ilyen rövid idő alatt lehetetlenség találni és a helyettesét sem jelöltük ki. A zsürorok maguk fogják megválasztani maguk között új elnököket. Ez az eljárás, valamint a hét fős bíráló bizottság (négy külföldi és három magyar résztvevővel) is megfelel a Nemzetközi Verseny Világszövetség előírásainak" - fogalmazott Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Ahogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, és ahogy Mocsári Károly, a zsűri egyik tagja is hangsúlyozta, a verseny egyedülálló, mert a repertoár - egy-két kötelező darabon kívül - kötetlen. A középdöntőben kamaraművek, Liszt-dalok is elhangoznak olyan jeles énekesek közreműködésével, mint Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Pataki Potyók Dániel és Sólyom-Nagy Máté. A verseny a Régi Zeneakadémián és a Müpában zajlik, gyakorolni pedig a Zeneakadémia frissen elkészült Wesselényi utcai épületében lehet (ahol szeptember 12-én tartják az egyetemisták évnyitóját). A díjkiosztó ünnepségre szeptember 19-én kerül sor.

Folytatódnak a Filharmónia korábbi koncerthagyományai is, így idén ősszel is lesz Korunk Zenéje fesztivál, szeptember 29. és október 5. között. Október 1-jén a szombathelyi Bartók Szemináriumon már nagy sikert aratott, ifjú művészek által létrehozott Koncert-táncszínház ismétlése látható, a külföldi vendég pedig Franciaországból érkezik. Az Ensemble Vocal Soli-Tutti Messiaen, Górecki és Xenakis ritkán hallható vokális műveit szólaltatja meg. Hangsúlyos szerepet kapnak persze a magyar zeneszerzők is, így ősbemutatója hangzik el Szokolay Sándornak, Király Lászlónak, Huszár Lajosnak, Decsényi Jánosnak és Gyöngyösi Leventének is.

A Filharmónia idén kilenc bérletet hirdet nyolc városban, köztük három ifjúságit is: a Millenárison rendezett Mesélő Muzsikát, a Magyar Színházba került, új tematikával rendelkező Zene Titkait és a több helyszínen is megvalósuló Muzsika Világát. Lesznek különleges, egyedi koncertek is: folytatódik az apák és fiúk sorozat október 21-én, ahol Kurtág György és ifj. Kurtág György művei csendülnek fel. A világ Liszt versenyeinek nyertesei, köztük a weimari (Farkas Gábor), az utrechti (Olga Kozlova) és persze a még ismeretlen budapesti győztes ad közös koncertet október 22-én.

December 19-én veszi kezdetét a négy alkalmas bérlete az idén tíz éves, Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikarnak, mely együttes a magyarországi és Kárpát-medencei bizánci zenei emlékek népszerűsítése miatt jött létre. A koncerteket a Julián naptár szerinti ünnepnapokon tartják, mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikájával. A sorozat címe, az Orientale lumen (a kelet világossága) egy pápai enciklika, melyben II. János Pál értekezik a keleti hagyományok megőrzésének és továbbadásának fontosságáról. A sorozatot a különleges atmoszférájú Szent István-bazilikában rendezik.

Ezeken túlmenően lesznek természetesen elektrokoncertek, bemutatkozik a Sc.Art együttes, a hagyományos évvégi Benkó Dixieland Band koncert sem marad el és az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásával, A zene közösséget alkot projekt keretében szakköröket és foglalkozásokat szerveznek tizennyolc oktatási intézményben, 49 millió forintból. A program célja, hogy nagy körben népszerűsítsék az értékes zenét. Ezt kínálja tehát a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. az elkövetkezendő hónapokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.