Klasszikus

Filharmóniás események

2011.09.05. 14:22
Ajánlom
Pénteken veszi kezdetét a Nemzetközi Zongoraverseny, utána a Korunk Zenéje fesztivált rendezik meg, és egész évben ifjúsági és felnőtt bérletekkel várják a zenekedvelőket.

Nagy változás a Nemzetközi Zongoraverseny körül, hogy a zsűri elnöke, Charles Rosen betegség miatt lemondani kényszerült szeptember 8-i nyitókoncertjét és zsűrielnöki munkáját is. „Az elmaradt koncertet nem pótoljuk, hiszen Rosenhez méltó zongoristát ilyen rövid idő alatt lehetetlenség találni és a helyettesét sem jelöltük ki. A zsürorok maguk fogják megválasztani maguk között új elnököket. Ez az eljárás, valamint a hét fős bíráló bizottság (négy külföldi és három magyar résztvevővel) is megfelel a Nemzetközi Verseny Világszövetség előírásainak" - fogalmazott Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Ahogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, és ahogy Mocsári Károly, a zsűri egyik tagja is hangsúlyozta, a verseny egyedülálló, mert a repertoár - egy-két kötelező darabon kívül - kötetlen. A középdöntőben kamaraművek, Liszt-dalok is elhangoznak olyan jeles énekesek közreműködésével, mint Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Pataki Potyók Dániel és Sólyom-Nagy Máté. A verseny a Régi Zeneakadémián és a Müpában zajlik, gyakorolni pedig a Zeneakadémia frissen elkészült Wesselényi utcai épületében lehet (ahol szeptember 12-én tartják az egyetemisták évnyitóját). A díjkiosztó ünnepségre szeptember 19-én kerül sor.

Folytatódnak a Filharmónia korábbi koncerthagyományai is, így idén ősszel is lesz Korunk Zenéje fesztivál, szeptember 29. és október 5. között. Október 1-jén a szombathelyi Bartók Szemináriumon már nagy sikert aratott, ifjú művészek által létrehozott Koncert-táncszínház ismétlése látható, a külföldi vendég pedig Franciaországból érkezik. Az Ensemble Vocal Soli-Tutti Messiaen, Górecki és Xenakis ritkán hallható vokális műveit szólaltatja meg. Hangsúlyos szerepet kapnak persze a magyar zeneszerzők is, így ősbemutatója hangzik el Szokolay Sándornak, Király Lászlónak, Huszár Lajosnak, Decsényi Jánosnak és Gyöngyösi Leventének is.

A Filharmónia idén kilenc bérletet hirdet nyolc városban, köztük három ifjúságit is: a Millenárison rendezett Mesélő Muzsikát, a Magyar Színházba került, új tematikával rendelkező Zene Titkait és a több helyszínen is megvalósuló Muzsika Világát. Lesznek különleges, egyedi koncertek is: folytatódik az apák és fiúk sorozat október 21-én, ahol Kurtág György és ifj. Kurtág György művei csendülnek fel. A világ Liszt versenyeinek nyertesei, köztük a weimari (Farkas Gábor), az utrechti (Olga Kozlova) és persze a még ismeretlen budapesti győztes ad közös koncertet október 22-én.

December 19-én veszi kezdetét a négy alkalmas bérlete az idén tíz éves, Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikarnak, mely együttes a magyarországi és Kárpát-medencei bizánci zenei emlékek népszerűsítése miatt jött létre. A koncerteket a Julián naptár szerinti ünnepnapokon tartják, mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikájával. A sorozat címe, az Orientale lumen (a kelet világossága) egy pápai enciklika, melyben II. János Pál értekezik a keleti hagyományok megőrzésének és továbbadásának fontosságáról. A sorozatot a különleges atmoszférájú Szent István-bazilikában rendezik.

Ezeken túlmenően lesznek természetesen elektrokoncertek, bemutatkozik a Sc.Art együttes, a hagyományos évvégi Benkó Dixieland Band koncert sem marad el és az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásával, A zene közösséget alkot projekt keretében szakköröket és foglalkozásokat szerveznek tizennyolc oktatási intézményben, 49 millió forintból. A program célja, hogy nagy körben népszerűsítsék az értékes zenét. Ezt kínálja tehát a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. az elkövetkezendő hónapokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.