Klasszikus

Filharmonikusok gyászzenéje a minisztérium előtt

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Gyászzenét játszottak a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) zenészei tegnap a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) előtt. Egy koporsót is vittek magukkal, rajta a zenekar neve, és az, hogy Élt 152 évet. A muzsikusok azért tiltakoztak, mert - mint mondták - méltánytalan helyzetbe hozták őket, nem kapták meg a korábbi miniszter által megígért támogatást.

Kisebb torlasz alakult ki tegnap a budapesti Wesselényi utcában. Rendőrök terelgették a járdára a NKÖM elé érkezett zenekart. A Hunyadi László című Erkel-opera gyászzenéjét Kovács János vezényelte, a tiltakozók petícióját Melis Béla, a választmány elnöke először felolvasta, majd átadta - Bozóki András miniszter vidéki elfoglaltsága miatt - Vass Lajos politikai államtitkárnak.

Melis Béla a demonstráción elmondta, mivel hivatalos úton nem oldódott meg a helyzetük, kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz folyamodni. Hozzátette: értéket, sőt nemzeti kulturális értéket elpusztítani egy tollvonás kérdése. Ez a toll a miniszter kezében volt akkor, amikor nem garantálta a társaságnak a működéséhez szükséges minimális támogatást.

Az együttes petíciójában - többek között - az áll: Erkel Ferenc 1853 novemberében adott koncertje indította el Magyarország első hivatásos hangversenyzenekarát. A zenekar színvonalának megőrzésén dolgozott - mások mellett - Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ferencsik János és most Ricco Saccani. Az együttes működését csak tragikus történelmi események szakították meg: az 1944-es német megszállás, valamint az 1956-os forradalom. Mint írják: "Most ismét - akaratunkon kívül - egy tragikus helyzetbe kerültünk annak ellenére, hogy nem a történelem lépett fel kényszerítő erőként." Többéves munkával ugyanis elérték, hogy megközelítőleg 2500 bérletesük lett, évente tizenöt saját szervezésű koncertjükön több mint tizenötezer zeneszeretőnek játszanak.

Az utóbbi években a miniszteri keretből származó állami támogatás tette lehetővé a működésüket - idén május 10-ig. Ekkor - mint megfogalmazták - minden előző hitegetés ellenére érte őket a hír, hogy nem kapják meg a támogatást. A későbbiekben, talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékát ígérték nekik. Ez arra elég, hogy az adósságokat elrendezve (a zenekari tagok január óta nem vettek fel honoráriumot) függeszthessék fel a működésüket. Kérik Bozóki Andrást, az elmaradt támogatást más forrásból teremtse elő, vagy a minisztérium tekintse a 152 éves zenekart saját halottjának.

Vass Lajos lapunknak elmondta: az idén 22 hivatásos és félhivatásos, önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott zenekar, valamint énekkar működéséhez járul hozzá a kulturális kormányzat több mint egymilliárd forinttal - a Belügyminisztérium költségvetésén keresztül. Az akaratukon kívül nehéz helyzetbe került nyolc zenekar összesen ötvenmillió forintos áthidaló támogatásáról döntött a miniszter a múlt héten. A Filharmóniai Társaság helyzetére reagálva hozzátette: megnézik, hogy mennyi pénzre lenne szükségük a 12 milliós gyorssegélyen felül, és megvizsgálják, honnan tudnák ezt előteremteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.