Klasszikus

Filharmonikusok gyászzenéje a minisztérium előtt

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Gyászzenét játszottak a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) zenészei tegnap a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) előtt. Egy koporsót is vittek magukkal, rajta a zenekar neve, és az, hogy Élt 152 évet. A muzsikusok azért tiltakoztak, mert - mint mondták - méltánytalan helyzetbe hozták őket, nem kapták meg a korábbi miniszter által megígért támogatást.

Kisebb torlasz alakult ki tegnap a budapesti Wesselényi utcában. Rendőrök terelgették a járdára a NKÖM elé érkezett zenekart. A Hunyadi László című Erkel-opera gyászzenéjét Kovács János vezényelte, a tiltakozók petícióját Melis Béla, a választmány elnöke először felolvasta, majd átadta - Bozóki András miniszter vidéki elfoglaltsága miatt - Vass Lajos politikai államtitkárnak.

Melis Béla a demonstráción elmondta, mivel hivatalos úton nem oldódott meg a helyzetük, kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz folyamodni. Hozzátette: értéket, sőt nemzeti kulturális értéket elpusztítani egy tollvonás kérdése. Ez a toll a miniszter kezében volt akkor, amikor nem garantálta a társaságnak a működéséhez szükséges minimális támogatást.

Az együttes petíciójában - többek között - az áll: Erkel Ferenc 1853 novemberében adott koncertje indította el Magyarország első hivatásos hangversenyzenekarát. A zenekar színvonalának megőrzésén dolgozott - mások mellett - Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ferencsik János és most Ricco Saccani. Az együttes működését csak tragikus történelmi események szakították meg: az 1944-es német megszállás, valamint az 1956-os forradalom. Mint írják: "Most ismét - akaratunkon kívül - egy tragikus helyzetbe kerültünk annak ellenére, hogy nem a történelem lépett fel kényszerítő erőként." Többéves munkával ugyanis elérték, hogy megközelítőleg 2500 bérletesük lett, évente tizenöt saját szervezésű koncertjükön több mint tizenötezer zeneszeretőnek játszanak.

Az utóbbi években a miniszteri keretből származó állami támogatás tette lehetővé a működésüket - idén május 10-ig. Ekkor - mint megfogalmazták - minden előző hitegetés ellenére érte őket a hír, hogy nem kapják meg a támogatást. A későbbiekben, talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékát ígérték nekik. Ez arra elég, hogy az adósságokat elrendezve (a zenekari tagok január óta nem vettek fel honoráriumot) függeszthessék fel a működésüket. Kérik Bozóki Andrást, az elmaradt támogatást más forrásból teremtse elő, vagy a minisztérium tekintse a 152 éves zenekart saját halottjának.

Vass Lajos lapunknak elmondta: az idén 22 hivatásos és félhivatásos, önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott zenekar, valamint énekkar működéséhez járul hozzá a kulturális kormányzat több mint egymilliárd forinttal - a Belügyminisztérium költségvetésén keresztül. Az akaratukon kívül nehéz helyzetbe került nyolc zenekar összesen ötvenmillió forintos áthidaló támogatásáról döntött a miniszter a múlt héten. A Filharmóniai Társaság helyzetére reagálva hozzátette: megnézik, hogy mennyi pénzre lenne szükségük a 12 milliós gyorssegélyen felül, és megvizsgálják, honnan tudnák ezt előteremteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.