Klasszikus

Filharmonikusok gyászzenéje a minisztérium előtt

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Gyászzenét játszottak a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) zenészei tegnap a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) előtt. Egy koporsót is vittek magukkal, rajta a zenekar neve, és az, hogy Élt 152 évet. A muzsikusok azért tiltakoztak, mert - mint mondták - méltánytalan helyzetbe hozták őket, nem kapták meg a korábbi miniszter által megígért támogatást.

Kisebb torlasz alakult ki tegnap a budapesti Wesselényi utcában. Rendőrök terelgették a járdára a NKÖM elé érkezett zenekart. A Hunyadi László című Erkel-opera gyászzenéjét Kovács János vezényelte, a tiltakozók petícióját Melis Béla, a választmány elnöke először felolvasta, majd átadta - Bozóki András miniszter vidéki elfoglaltsága miatt - Vass Lajos politikai államtitkárnak.

Melis Béla a demonstráción elmondta, mivel hivatalos úton nem oldódott meg a helyzetük, kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz folyamodni. Hozzátette: értéket, sőt nemzeti kulturális értéket elpusztítani egy tollvonás kérdése. Ez a toll a miniszter kezében volt akkor, amikor nem garantálta a társaságnak a működéséhez szükséges minimális támogatást.

Az együttes petíciójában - többek között - az áll: Erkel Ferenc 1853 novemberében adott koncertje indította el Magyarország első hivatásos hangversenyzenekarát. A zenekar színvonalának megőrzésén dolgozott - mások mellett - Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ferencsik János és most Ricco Saccani. Az együttes működését csak tragikus történelmi események szakították meg: az 1944-es német megszállás, valamint az 1956-os forradalom. Mint írják: "Most ismét - akaratunkon kívül - egy tragikus helyzetbe kerültünk annak ellenére, hogy nem a történelem lépett fel kényszerítő erőként." Többéves munkával ugyanis elérték, hogy megközelítőleg 2500 bérletesük lett, évente tizenöt saját szervezésű koncertjükön több mint tizenötezer zeneszeretőnek játszanak.

Az utóbbi években a miniszteri keretből származó állami támogatás tette lehetővé a működésüket - idén május 10-ig. Ekkor - mint megfogalmazták - minden előző hitegetés ellenére érte őket a hír, hogy nem kapják meg a támogatást. A későbbiekben, talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékát ígérték nekik. Ez arra elég, hogy az adósságokat elrendezve (a zenekari tagok január óta nem vettek fel honoráriumot) függeszthessék fel a működésüket. Kérik Bozóki Andrást, az elmaradt támogatást más forrásból teremtse elő, vagy a minisztérium tekintse a 152 éves zenekart saját halottjának.

Vass Lajos lapunknak elmondta: az idén 22 hivatásos és félhivatásos, önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott zenekar, valamint énekkar működéséhez járul hozzá a kulturális kormányzat több mint egymilliárd forinttal - a Belügyminisztérium költségvetésén keresztül. Az akaratukon kívül nehéz helyzetbe került nyolc zenekar összesen ötvenmillió forintos áthidaló támogatásáról döntött a miniszter a múlt héten. A Filharmóniai Társaság helyzetére reagálva hozzátette: megnézik, hogy mennyi pénzre lenne szükségük a 12 milliós gyorssegélyen felül, és megvizsgálják, honnan tudnák ezt előteremteni.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.