Klasszikus

Filharmonikusok gyászzenéje a minisztérium előtt

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Gyászzenét játszottak a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) zenészei tegnap a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) előtt. Egy koporsót is vittek magukkal, rajta a zenekar neve, és az, hogy Élt 152 évet. A muzsikusok azért tiltakoztak, mert - mint mondták - méltánytalan helyzetbe hozták őket, nem kapták meg a korábbi miniszter által megígért támogatást.

Kisebb torlasz alakult ki tegnap a budapesti Wesselényi utcában. Rendőrök terelgették a járdára a NKÖM elé érkezett zenekart. A Hunyadi László című Erkel-opera gyászzenéjét Kovács János vezényelte, a tiltakozók petícióját Melis Béla, a választmány elnöke először felolvasta, majd átadta - Bozóki András miniszter vidéki elfoglaltsága miatt - Vass Lajos politikai államtitkárnak.

Melis Béla a demonstráción elmondta, mivel hivatalos úton nem oldódott meg a helyzetük, kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz folyamodni. Hozzátette: értéket, sőt nemzeti kulturális értéket elpusztítani egy tollvonás kérdése. Ez a toll a miniszter kezében volt akkor, amikor nem garantálta a társaságnak a működéséhez szükséges minimális támogatást.

Az együttes petíciójában - többek között - az áll: Erkel Ferenc 1853 novemberében adott koncertje indította el Magyarország első hivatásos hangversenyzenekarát. A zenekar színvonalának megőrzésén dolgozott - mások mellett - Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ferencsik János és most Ricco Saccani. Az együttes működését csak tragikus történelmi események szakították meg: az 1944-es német megszállás, valamint az 1956-os forradalom. Mint írják: "Most ismét - akaratunkon kívül - egy tragikus helyzetbe kerültünk annak ellenére, hogy nem a történelem lépett fel kényszerítő erőként." Többéves munkával ugyanis elérték, hogy megközelítőleg 2500 bérletesük lett, évente tizenöt saját szervezésű koncertjükön több mint tizenötezer zeneszeretőnek játszanak.

Az utóbbi években a miniszteri keretből származó állami támogatás tette lehetővé a működésüket - idén május 10-ig. Ekkor - mint megfogalmazták - minden előző hitegetés ellenére érte őket a hír, hogy nem kapják meg a támogatást. A későbbiekben, talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékát ígérték nekik. Ez arra elég, hogy az adósságokat elrendezve (a zenekari tagok január óta nem vettek fel honoráriumot) függeszthessék fel a működésüket. Kérik Bozóki Andrást, az elmaradt támogatást más forrásból teremtse elő, vagy a minisztérium tekintse a 152 éves zenekart saját halottjának.

Vass Lajos lapunknak elmondta: az idén 22 hivatásos és félhivatásos, önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott zenekar, valamint énekkar működéséhez járul hozzá a kulturális kormányzat több mint egymilliárd forinttal - a Belügyminisztérium költségvetésén keresztül. Az akaratukon kívül nehéz helyzetbe került nyolc zenekar összesen ötvenmillió forintos áthidaló támogatásáról döntött a miniszter a múlt héten. A Filharmóniai Társaság helyzetére reagálva hozzátette: megnézik, hogy mennyi pénzre lenne szükségük a 12 milliós gyorssegélyen felül, és megvizsgálják, honnan tudnák ezt előteremteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.