Klasszikus

Filharmonikusok Londonból

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Az Európa Koncertek sorozat nyitányaként ma a Budapest Kongresszusi Központban játszik a Philharmonia Orchestra London. A Klemperer nevével fémjelzett, több mint ezer hanglemezt készített együttes régóta a világ hangversenyéletének egyik legkeresettebb zenekara. Ma este Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniáját, Mahler I. (Titán) szimfóniáját, illetve Arvo Part Fratres című művét adják elő Christoph von Dohnányi vezényletével.

A Londoni Philharmonia Zenekar olyan jelentős karmesterekkel dolgozott együtt, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini, Cantelli, Karajan, Otto Klemperer, Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli. A zenekarral eddig több mint ezer felvétel készült. A BBC Radio 3 és a Classic FM rádiókkal folyamatos az együttműködésük.

A Londoni Philharmonia Zenekar rendszeresen tűzi műsorára a legjelentősebb kortárs szerzők műveit, ezért számos rangos elismerést is kaptak: Ligeti György Clocks and Clouds című művének előadásáért 1997-ben a legjobb koncertsorozatért járó díjat, a finn zeneszerző, Magnus Lindberg Related Rocks című művének tolmácsolásáért pedig a Royal Philharmonic Society-díjat vehették át.

A Philharmonia Orchestra London sokak szerint az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb kulturális követe: ebben az évadban többek között Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Szingapúrban, Svájcban, Tajvanon és az Egyesült Államokban léptek, illetve lépnek fel.

Hét éve vezeti őket a világhírű német karmester, Christoph von Dohnányi (aki amúgy Dohnányi Ernő Berlinban született unokája). Vezetése alatt a Philharmonia Zenekar megerősítette központi helyét a brit zenei életben: Londonban a Royal Festival Hallban lépnek fel rendszeresen, valamint kilencedik éve a Bedford Corn Exchange-ben, és hét éve a leichesteri De Montfort Hallban.

Christoph von Dohnányi 1984 és 2002 között a Cleveland Orchestra zeneigazgatója volt, felvette velük Beethoven, Brahms és Schumann összes szimfóniáját, valamint Bartók, Bruckner, Csajkovszkij, Dvorák, Mahler, Mozart, Ravel és Schubert több művét.

Az elmúlt évadban Dohnányi ismét vezényelte a philadelphiai, a pittsburghi, a chicagói, a bostoni és a New York-i filharmonikusokat. A 2004–2005-ös évadban a Hamburgi NDR Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz, de emellett a világ vezető zenekaraihoz, operaházaihoz (Concertgebouw, Scala, Metropolitan, Bécsi Opera, Covent Garden) is rendszeres meghívásokat kap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.