Klasszikus

Film készül Lang Lang életéből

2020.10.11. 11:55
Ajánlom
Ron Howard, a Pavarotti és az Eight Days a Week című dokumentumfilmek rendezője újra zenei témához nyúl: a kínai szupersztár zongorista, Lang Lang életéből készít filmet – írja a Hollywood Reporter.

A zenész Journey of a Thousand Miles című memoárját Michele Mulroney és Kieran Mulroney adaptálja képernyőre. A történet Lang Lang életútját követi végig az észak-kínai Senjang szegényes tartományától a klasszikus zene (iparának) csúcsáig. A forgatások az Egyesült Államokban és Kínában zajlanak, az egyik executive producer maga a zongoraművész lesz.

Howard jelenleg a Thirteen Lives című drámán dolgozik, amely a barlangban rekedt thai gyerekfocicsapat történetét dolgozza fel. Korábban a Pavarotti-dokumentumfilm kapcsán interjúztunk vele.

Pavarotti élete olyan volt, akár egy opera

Kapcsolódó

Pavarotti élete olyan volt, akár egy opera

Sokak számára tette hozzáférhetővé az opera műfaját, művészetét erős karizmája hajtotta, lelkesedése átragadt arra, aki csak hallotta. Ron Howard Oscar-díjas rendező a legendás olasz tenorról, Luciano Pavarottiról készített dokumentumfilmet, amit október 10-én mutatnak be hazánkban.

A Lang Lang-filmet már a bejelentésekor kritika érte: Lulu Wang, a Búcsú című film rendezője a Twitteren bírálta Howard személyét, mert szerinte egy olyan rendező nem tudja hitelesen bemutatni ezt a történetet, aki nem élte meg a kínai kulturális forradalom utáni éveket.

Az 1982-es születésű Lang Lang kétéves korában találkozott először a zongorával, mikor Tom és Jerryt nézett, ez ösztönözte a hangszertanulásra.

1993-tól több fontos versenyeredmény indította el a karrierjét, tizennégy évesen már az állami tévé közvetítette a koncertjét. 1997-ben apjával az Egyesült Államokba költöztek, hogy a fiú ott folytassa a tanulást.

Művészete mindig ellentétes megítélésű volt. Earl Wild egyszerűen „a zongora Jennifer Lopezének” nevezte – bármit is jelentsen ez –, 2001-ben történt bemutatkozásait a Carnegie Hallban és a Royal Albert Hallban sokan történelminek nevezték. Ő a komolyzene egyik legjobban fizetett szupersztárja, 30 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Legutóbb új lemeze kapcsán írtunk róla: a lipcsei Tamás-templomban rögzítette a Goldberg-variációkat.

Lang Lang a Tamás-templomban készített lemezfelvételt a Goldberg-variációkból

Kapcsolódó

Lang Lang a Tamás-templomban készített lemezfelvételt a Goldberg-variációkból

A harmincnyolc éves művészt nem kedvetlenítették el Nikolaus Harnoncourt szavai. Nem máshol, mint Bach sírhelye mellett készítette el saját felvételét a legendás Goldberg-variációkból.

Film arról, miért rajongunk a Beatles-ért

Kapcsolódó

Film arról, miért rajongunk a Beatles-ért

Gondolnád, hogy Sigourney Weaverben, Whoopy Goldbergben és Richard Curtisben - és előfordulhat, hogy benned is - van valami közös? A kezdetektől imádják a Beatlest. Egy dokumentumfilm az együttesről, amitől legalább két órát mosolyogni fogsz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.
Klasszikus hír

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Klasszikus ajánló

Forradalmi szimfóniával tiszteleg '56 hősei előtt az Óbudai Danubia Zenekar

Lajtha László VII. (Forradalmi) szimfóniáját játssza az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester a Zeneakadémián. Utána Csajkovszkij Ötödikje csendül fel.
Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.