Klasszikus

Film készült Plácido Domingo győri koncertjéről

2021.12.23. 16:00
Ajánlom
A neves művész az egészségügyi dolgozók előtt tisztelgett nyári jótékonysági koncertjével, az ebből készült film december 25-től látható a Virtuózok YouTube-csatornáján.

Még csak most ért véget a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei évada, amelyben Plácido Domingo volt szuperzsűri, most pedig egy Virtuózok-koncertfilm főszereplőjeként tér vissza. Nyáron jótékonysági koncertet tartottak Plácido Domingóval és a Virtuózokkal közösen Győrben, köszönetnyilvánításként az egészségügyi dolgozók számára, akik emberfeletti munkával állnak helyt a koronavírus válság ideje alatt.

Ebből most koncertfilm készült, amely december 25-től megtekinthető a Virtuózok YouTube-csatornáján.

A világszerte ünnepelt spanyol származású operaénekes-karmester, Maestro Plácido Domingo énekelt és vezényelt is ezen a koncerten. Rajta kívül fellépett fia, Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, producer, aki édesapjának és számos más, világhírű énekes számára ír dalokat, köztük olyan nagy nevek, mint Michael Bolton, Sarah Brightman, Diana Ross is előfordulnak. A koncerten elhangzó „Virtuózok V4+” főcímzenét is ő komponálta. Szintén közreműködött a nemzetközi hírű szoprándíva, az aradi születésű Adela Zaharia, aki 2017-ben első helyezést ért el a Maestro Domingo által alapított opera-világversenyen, az Operalián, jelenleg a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein szólistája. A koncert zongoraszólistája a Virtuózok negyedik évadának nyertese, a 17 éves Balázs-Piri Soma volt, akinek a tehetsége annyira lenyűgözte Maestro Domingót, hogy adománnyal segítette őt egy saját versenyzongora megvásárlásában. A Győri Filharmonikus Zenekart dirigáló vendégkarmester az amerikai Eugene Kohn volt.

4KMS_Virtuozok_20210806_335-155711.jpg

A győri koncert közreműködői (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

A koncert műsorán örökzöld slágerek, népszerű áriák, musical- és operettrészletek, duettek voltak, illetve

elhangzott a Győri Filharmonikusok tolmácsolásában és Maestro Domingo vezényletében a Virtuózok főcímzenéje, melyet a nagy művész fia, Plácido Domingo Jr. komponált

és Sergio Kuhlmann zeneszerző hangszerelt meg. A koncert különlegessége, hogy Plácido Domingo nem szokott egy koncerten belül énekelni és vezényelni is. Balázs-Piri Soma pedig Liszt Magyar Fantázia című darabjának teljes, zenekari változatát játszotta el.

A Maestro Plácido Domingo által alapított Operalia verseny díjazott énekesei Győrben több, egymást követő évben is felléptek már. A nyári koncerten Maestro Domingót tízezer ember várta Győr főterén és a környező utcákban, ő pedig a meleg fogadtatást egy magas színvonalú koncerttel hálálta meg.

A győri helyszín azért is fontos volt, mert az énekes magyar menedzsere, a lébényi származású Nicholas Marko Győrben járt iskolába, sok kötődése van a városhoz.

A rendezvény sajtótájékoztatóján, melynek a budapesti Eiffel Műhelyház adott otthont, Plácido Domingo elmondta, mennyire fontosnak tartja a tehetséggondozást és a fiatal tehetségek felfedezését, emiatt nagy öröm számára, hogy a Virtuózokkal kapcsolatba került. Ezenfelül kiemelte, hogy miután

ő maga és családjából is többen átestek a koronavírus-fertőzésen, és kórházba is kerültek miatta, fontosnak tartja ezt a jótékonysági koncertet, amellyel ő maga személyesen is köszönetet mondhat az egészségügyi dolgozóknak.

A koncertfilmben a koncert részletei mellett interjúk is elhangzanak, melyben a szereplők személyesen mondják el, mit jelent számukra, hogy ezzel a filmmel mondhatnak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak. A film rendezője a korábbi alkotásaiért a nemzetközi szakma által többek közt a Cannes-i és Velencei Filmfesztiválon is díjazott Szabó-Stein Imre.

A koncertfilm előzetese:

 

Fejléckép: Plácido Domingo a győri koncerten (fotó/forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.