Klasszikus

Film készült Plácido Domingo győri koncertjéről

2021.12.23. 16:00
Ajánlom
A neves művész az egészségügyi dolgozók előtt tisztelgett nyári jótékonysági koncertjével, az ebből készült film december 25-től látható a Virtuózok YouTube-csatornáján.

Még csak most ért véget a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei évada, amelyben Plácido Domingo volt szuperzsűri, most pedig egy Virtuózok-koncertfilm főszereplőjeként tér vissza. Nyáron jótékonysági koncertet tartottak Plácido Domingóval és a Virtuózokkal közösen Győrben, köszönetnyilvánításként az egészségügyi dolgozók számára, akik emberfeletti munkával állnak helyt a koronavírus válság ideje alatt.

Ebből most koncertfilm készült, amely december 25-től megtekinthető a Virtuózok YouTube-csatornáján.

A világszerte ünnepelt spanyol származású operaénekes-karmester, Maestro Plácido Domingo énekelt és vezényelt is ezen a koncerten. Rajta kívül fellépett fia, Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, producer, aki édesapjának és számos más, világhírű énekes számára ír dalokat, köztük olyan nagy nevek, mint Michael Bolton, Sarah Brightman, Diana Ross is előfordulnak. A koncerten elhangzó „Virtuózok V4+” főcímzenét is ő komponálta. Szintén közreműködött a nemzetközi hírű szoprándíva, az aradi születésű Adela Zaharia, aki 2017-ben első helyezést ért el a Maestro Domingo által alapított opera-világversenyen, az Operalián, jelenleg a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein szólistája. A koncert zongoraszólistája a Virtuózok negyedik évadának nyertese, a 17 éves Balázs-Piri Soma volt, akinek a tehetsége annyira lenyűgözte Maestro Domingót, hogy adománnyal segítette őt egy saját versenyzongora megvásárlásában. A Győri Filharmonikus Zenekart dirigáló vendégkarmester az amerikai Eugene Kohn volt.

4KMS_Virtuozok_20210806_335-155711.jpg

A győri koncert közreműködői (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

A koncert műsorán örökzöld slágerek, népszerű áriák, musical- és operettrészletek, duettek voltak, illetve

elhangzott a Győri Filharmonikusok tolmácsolásában és Maestro Domingo vezényletében a Virtuózok főcímzenéje, melyet a nagy művész fia, Plácido Domingo Jr. komponált

és Sergio Kuhlmann zeneszerző hangszerelt meg. A koncert különlegessége, hogy Plácido Domingo nem szokott egy koncerten belül énekelni és vezényelni is. Balázs-Piri Soma pedig Liszt Magyar Fantázia című darabjának teljes, zenekari változatát játszotta el.

A Maestro Plácido Domingo által alapított Operalia verseny díjazott énekesei Győrben több, egymást követő évben is felléptek már. A nyári koncerten Maestro Domingót tízezer ember várta Győr főterén és a környező utcákban, ő pedig a meleg fogadtatást egy magas színvonalú koncerttel hálálta meg.

A győri helyszín azért is fontos volt, mert az énekes magyar menedzsere, a lébényi származású Nicholas Marko Győrben járt iskolába, sok kötődése van a városhoz.

A rendezvény sajtótájékoztatóján, melynek a budapesti Eiffel Műhelyház adott otthont, Plácido Domingo elmondta, mennyire fontosnak tartja a tehetséggondozást és a fiatal tehetségek felfedezését, emiatt nagy öröm számára, hogy a Virtuózokkal kapcsolatba került. Ezenfelül kiemelte, hogy miután

ő maga és családjából is többen átestek a koronavírus-fertőzésen, és kórházba is kerültek miatta, fontosnak tartja ezt a jótékonysági koncertet, amellyel ő maga személyesen is köszönetet mondhat az egészségügyi dolgozóknak.

A koncertfilmben a koncert részletei mellett interjúk is elhangzanak, melyben a szereplők személyesen mondják el, mit jelent számukra, hogy ezzel a filmmel mondhatnak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak. A film rendezője a korábbi alkotásaiért a nemzetközi szakma által többek közt a Cannes-i és Velencei Filmfesztiválon is díjazott Szabó-Stein Imre.

A koncertfilm előzetese:

 

Fejléckép: Plácido Domingo a győri koncerten (fotó/forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.