Klasszikus

Film készült Plácido Domingo győri koncertjéről

2021.12.23. 16:00
Ajánlom
A neves művész az egészségügyi dolgozók előtt tisztelgett nyári jótékonysági koncertjével, az ebből készült film december 25-től látható a Virtuózok YouTube-csatornáján.

Még csak most ért véget a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei évada, amelyben Plácido Domingo volt szuperzsűri, most pedig egy Virtuózok-koncertfilm főszereplőjeként tér vissza. Nyáron jótékonysági koncertet tartottak Plácido Domingóval és a Virtuózokkal közösen Győrben, köszönetnyilvánításként az egészségügyi dolgozók számára, akik emberfeletti munkával állnak helyt a koronavírus válság ideje alatt.

Ebből most koncertfilm készült, amely december 25-től megtekinthető a Virtuózok YouTube-csatornáján.

A világszerte ünnepelt spanyol származású operaénekes-karmester, Maestro Plácido Domingo énekelt és vezényelt is ezen a koncerten. Rajta kívül fellépett fia, Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, producer, aki édesapjának és számos más, világhírű énekes számára ír dalokat, köztük olyan nagy nevek, mint Michael Bolton, Sarah Brightman, Diana Ross is előfordulnak. A koncerten elhangzó „Virtuózok V4+” főcímzenét is ő komponálta. Szintén közreműködött a nemzetközi hírű szoprándíva, az aradi születésű Adela Zaharia, aki 2017-ben első helyezést ért el a Maestro Domingo által alapított opera-világversenyen, az Operalián, jelenleg a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein szólistája. A koncert zongoraszólistája a Virtuózok negyedik évadának nyertese, a 17 éves Balázs-Piri Soma volt, akinek a tehetsége annyira lenyűgözte Maestro Domingót, hogy adománnyal segítette őt egy saját versenyzongora megvásárlásában. A Győri Filharmonikus Zenekart dirigáló vendégkarmester az amerikai Eugene Kohn volt.

4KMS_Virtuozok_20210806_335-155711.jpg

A győri koncert közreműködői (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

A koncert műsorán örökzöld slágerek, népszerű áriák, musical- és operettrészletek, duettek voltak, illetve

elhangzott a Győri Filharmonikusok tolmácsolásában és Maestro Domingo vezényletében a Virtuózok főcímzenéje, melyet a nagy művész fia, Plácido Domingo Jr. komponált

és Sergio Kuhlmann zeneszerző hangszerelt meg. A koncert különlegessége, hogy Plácido Domingo nem szokott egy koncerten belül énekelni és vezényelni is. Balázs-Piri Soma pedig Liszt Magyar Fantázia című darabjának teljes, zenekari változatát játszotta el.

A Maestro Plácido Domingo által alapított Operalia verseny díjazott énekesei Győrben több, egymást követő évben is felléptek már. A nyári koncerten Maestro Domingót tízezer ember várta Győr főterén és a környező utcákban, ő pedig a meleg fogadtatást egy magas színvonalú koncerttel hálálta meg.

A győri helyszín azért is fontos volt, mert az énekes magyar menedzsere, a lébényi származású Nicholas Marko Győrben járt iskolába, sok kötődése van a városhoz.

A rendezvény sajtótájékoztatóján, melynek a budapesti Eiffel Műhelyház adott otthont, Plácido Domingo elmondta, mennyire fontosnak tartja a tehetséggondozást és a fiatal tehetségek felfedezését, emiatt nagy öröm számára, hogy a Virtuózokkal kapcsolatba került. Ezenfelül kiemelte, hogy miután

ő maga és családjából is többen átestek a koronavírus-fertőzésen, és kórházba is kerültek miatta, fontosnak tartja ezt a jótékonysági koncertet, amellyel ő maga személyesen is köszönetet mondhat az egészségügyi dolgozóknak.

A koncertfilmben a koncert részletei mellett interjúk is elhangzanak, melyben a szereplők személyesen mondják el, mit jelent számukra, hogy ezzel a filmmel mondhatnak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak. A film rendezője a korábbi alkotásaiért a nemzetközi szakma által többek közt a Cannes-i és Velencei Filmfesztiválon is díjazott Szabó-Stein Imre.

A koncertfilm előzetese:

 

Fejléckép: Plácido Domingo a győri koncerten (fotó/forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.