Klasszikus

Filmharmonikusok 2013

2013.03.05. 15:47
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén!

A koncert- és vetítőtermek világának egymásra hatása voltaképpen annak a véletlennek köszönhető, hogy a filmgyártás felemelkedésének időszaka történetesen a nagyzenekari színekben rejlő lehetőségek már-már szemérmetlenül fantáziadús kiaknázásának korára esett. Hollywood ugyanis szinte kiapadhatatlan inspirációs forrásra lelt az előző századforduló szimfonikus alkotásainak dús hangzásában.

Áradó melódiáiban, a tartalmi összefüggések kidomborításának technikai lehetőségeiben vagy éppen a hangszerelés érzéki áttetszőségében rendkívül hatásos módon alkalmazzák a klasszikus repertoártól örökölt elemeket a filmek tartalmához és design-jához egyaránt. Nem is beszélve a konkrét zenei idézetek atmoszférateremtő hatásáról, amelynek lehetőségeivel a mozgókép jó ideje szintén szívesen játszik, otthonossá, könnyen érthetővé és tetszetőssé varázsolva a mozi élményét a közönség számára.

A kölcsönzés szokása ugyanakkor kölcsönhatásként is értelmezhető, amelynek kulcsa a neves filmzeneszerzők tehetsége és igényessége, mivel ez teszi lehetővé, hogy a klasszikus zene birodalmából kiragadott és új összefüggésben életre keltett ötletek újra helyet találjanak maguknak a hangversenytermek pódiumain. A Budafoki Dohnányi Zenekar régóta értőn tolmácsolja ennek a különleges kapcsolatnak a szépségét. Március 20-i hangversenyükön is filmzenei részletekkel bűvölik majd el hallgatóikat Mendelssohn, Wagner és Sosztakovics műveitől John Williams, Danny Elfman és Ennio Morricone nagy sikerű alkotásaiig. Játékukhoz ráadásul ritka tehetséggel megáldott szólista is társul a férfiszoprán különleges hangfajának hazai rajongókat szerző Vásáry André személyében.

Ha 2013. március 17-én 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a zenekar Filmharmonikusok 2013 koncertjén.

Kérdésünk: Hányadik születésnapját ünnepli idén a Budafoki Dohnányi Zenekar?

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.