Klasszikus

Filmpremier a Zeneakadémia Kupolatermében

2008.04.25. 00:00
Ajánlom
"A gordonka hangja – Perényi Miklós" címmel a 60 éves csellóművészről szóló portréfilm lesz látható kedd délután a Zeneakadémia Kupolatermében. A bemutatónak külön aktualitást ad Msztyiszlav Rosztopovics halálának első évfordulója.

Április 29-én 17:30 órai kezdettel A gordonka hangja - Perényi Miklós című portréfilmet mutatják be egy különleges helyszínen, a Zeneakadémia Kupolatermében. A filmen Perényi Miklósról családja, valamint méltatói beszélnek, emellett maga a művész is megszólal. A bemutatónak külön aktualitást ad, hogy éppen egy éve, április 27-én hunyt el a világhírű csellóművész, Msztyiszlav Rosztopovics – a premierrel a Zeneakadémia a legendás művészre is emlékezik.

Az ötvenperces filmalkotás segítségével a nézők nyomon követhetik a csodagyerekként induló világhírű muzsikus pályafutását. A filmben Kocsis Zoltán, Batta András, Eötvös Péter és Takács-Nagy Gábor, valamint testvére, Perényi Eszter beszél Perényi Miklósról, az emberről, és életútjáról. Schiff András is szerepel a filmben, aki nemcsak szonátapartnerként, hanem ezúttal a csellóművész beszélgetőtársaként jelenik meg: együtt idézik fel a csellista élettörténetét.

A művészről szóló első film elkészítése nem volt könnyű feladat, hiszen köztudott, hogy elutasít minden külsőséget, csak a legfontosabbra, a muzsikára koncentrál. A filmet Mérei Anna rendezte, a szerkesztő-riporter pedig Bársony Ágnes volt.

Perényi Miklós 60. születésnapját koncertsorozat is ünnepelte és ünnepli. A három koncertből álló kamaraesteken Schiff Andrással muzsikál együtt. A Zeneakadémia első alkalommal – a Warner Music-kal együttműködésben – hamarosan önálló DVD-t jelentet meg, melyen a különleges hangversenysorozat előadásai lesznek láthatóak.

(2008. április 29. 17:30 - Zeneakadémia Kupolaterme - "A gordonka hangja - Perényi Miklós" - dokumentumfilm-vetítés)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.