Klasszikus

Finisben a Kodály Filharmónia idei ifjúsági programja

2014.04.28. 23:02
Ajánlom
Összesen mintegy tizenegyezer diák vesz részt az évad ifjúsági koncertjein, amelyekből még két műsor van hátra. A kisebbek Mozart legismertebb műveivel ismerkedhetnek április 29-én és május 5-én, míg a nagyobbak Dvořák Újvilág-szimfóniájának hangjaival tehetnek zenés utazást május 20-án és 21-én.

 Ebben az évadban jelentkezett először korosztályos bontásban a Kodály Filharmónia ifjúsági programja. Új szellemben, az eddigiekhez képest színesebb repertoárral igyekezett a két együttes, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok segíteni a fiatalokat a komolyzene felfedezésében. Külön műsorfolyam várta a 6-12 éves korosztályt, és külön programot kaptak a felső tagozatosok, valamint a gimnazisták. Az ifjúsági sorozat mindkét korosztályban 13 koncertből áll. Az alsó tagozatosok programja 2013. október 7-én kezdődött és 2014. május 5-én ér véget, a 12 év feletti fiataloké november 5-étől május 21-éig tart.

A kisebbek először Ránki György: Két borsökröcskéjével tettek mesés barangolást a hangszerek világában, utána játékos, zenés-verses megemlékezés következett Weöres Sándor születésének 100. évfordulójáról, megismerkedtek a népdal-feldolgozások világával és a gyermekek kedvenc hangszerével, a fuvolával is, méghozzá Albrecht Donát versenygyőztes fiatal művész segítségével. Ezt a tartalmas programot zárja most le igazán „ütős" csattanóval a két népszerű Mozart-darab, a zenei változatosságban bővelkedő Prágai szimfónia és a könnyed játékosságú Kis éji zene a Kodály Filharmonikusok előadásában.

A legnagyobb kompozíciók alkották a gerincét a felső tagozatosoknak és gimnazistáknak szóló koncerteknek: Beethoven „Sors-" szimfóniája kopogtatott be elsőként a Kodály Filharmonikusok ajtaján, majd a barokk zene egyik csúcspontja, Bach Magnificatja következett. Ezután Kodály: Galántai táncok és Bartók: Román népi táncok című műveinek segítségével tanulmányozhatták a fiatalok, hogyan „nemesíthető" a folklór komolyzenei koncertanyaggá. A nagyobb diákok május végén Dvořák „Újvilág-" szimfóniájával tehetnek zenés utazást, és ezzel zárják az idei évad hangversenyprogramját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.