Klasszikus

Finisben a Kodály Filharmónia idei ifjúsági programja

2014.04.28. 23:02
Ajánlom
Összesen mintegy tizenegyezer diák vesz részt az évad ifjúsági koncertjein, amelyekből még két műsor van hátra. A kisebbek Mozart legismertebb műveivel ismerkedhetnek április 29-én és május 5-én, míg a nagyobbak Dvořák Újvilág-szimfóniájának hangjaival tehetnek zenés utazást május 20-án és 21-én.

 Ebben az évadban jelentkezett először korosztályos bontásban a Kodály Filharmónia ifjúsági programja. Új szellemben, az eddigiekhez képest színesebb repertoárral igyekezett a két együttes, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok segíteni a fiatalokat a komolyzene felfedezésében. Külön műsorfolyam várta a 6-12 éves korosztályt, és külön programot kaptak a felső tagozatosok, valamint a gimnazisták. Az ifjúsági sorozat mindkét korosztályban 13 koncertből áll. Az alsó tagozatosok programja 2013. október 7-én kezdődött és 2014. május 5-én ér véget, a 12 év feletti fiataloké november 5-étől május 21-éig tart.

A kisebbek először Ránki György: Két borsökröcskéjével tettek mesés barangolást a hangszerek világában, utána játékos, zenés-verses megemlékezés következett Weöres Sándor születésének 100. évfordulójáról, megismerkedtek a népdal-feldolgozások világával és a gyermekek kedvenc hangszerével, a fuvolával is, méghozzá Albrecht Donát versenygyőztes fiatal művész segítségével. Ezt a tartalmas programot zárja most le igazán „ütős" csattanóval a két népszerű Mozart-darab, a zenei változatosságban bővelkedő Prágai szimfónia és a könnyed játékosságú Kis éji zene a Kodály Filharmonikusok előadásában.

A legnagyobb kompozíciók alkották a gerincét a felső tagozatosoknak és gimnazistáknak szóló koncerteknek: Beethoven „Sors-" szimfóniája kopogtatott be elsőként a Kodály Filharmonikusok ajtaján, majd a barokk zene egyik csúcspontja, Bach Magnificatja következett. Ezután Kodály: Galántai táncok és Bartók: Román népi táncok című műveinek segítségével tanulmányozhatták a fiatalok, hogyan „nemesíthető" a folklór komolyzenei koncertanyaggá. A nagyobb diákok május végén Dvořák „Újvilág-" szimfóniájával tehetnek zenés utazást, és ezzel zárják az idei évad hangversenyprogramját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.