Klasszikus

Finisben a Kodály Filharmónia idei ifjúsági programja

2014.04.28. 23:02
Ajánlom
Összesen mintegy tizenegyezer diák vesz részt az évad ifjúsági koncertjein, amelyekből még két műsor van hátra. A kisebbek Mozart legismertebb műveivel ismerkedhetnek április 29-én és május 5-én, míg a nagyobbak Dvořák Újvilág-szimfóniájának hangjaival tehetnek zenés utazást május 20-án és 21-én.

 Ebben az évadban jelentkezett először korosztályos bontásban a Kodály Filharmónia ifjúsági programja. Új szellemben, az eddigiekhez képest színesebb repertoárral igyekezett a két együttes, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok segíteni a fiatalokat a komolyzene felfedezésében. Külön műsorfolyam várta a 6-12 éves korosztályt, és külön programot kaptak a felső tagozatosok, valamint a gimnazisták. Az ifjúsági sorozat mindkét korosztályban 13 koncertből áll. Az alsó tagozatosok programja 2013. október 7-én kezdődött és 2014. május 5-én ér véget, a 12 év feletti fiataloké november 5-étől május 21-éig tart.

A kisebbek először Ránki György: Két borsökröcskéjével tettek mesés barangolást a hangszerek világában, utána játékos, zenés-verses megemlékezés következett Weöres Sándor születésének 100. évfordulójáról, megismerkedtek a népdal-feldolgozások világával és a gyermekek kedvenc hangszerével, a fuvolával is, méghozzá Albrecht Donát versenygyőztes fiatal művész segítségével. Ezt a tartalmas programot zárja most le igazán „ütős" csattanóval a két népszerű Mozart-darab, a zenei változatosságban bővelkedő Prágai szimfónia és a könnyed játékosságú Kis éji zene a Kodály Filharmonikusok előadásában.

A legnagyobb kompozíciók alkották a gerincét a felső tagozatosoknak és gimnazistáknak szóló koncerteknek: Beethoven „Sors-" szimfóniája kopogtatott be elsőként a Kodály Filharmonikusok ajtaján, majd a barokk zene egyik csúcspontja, Bach Magnificatja következett. Ezután Kodály: Galántai táncok és Bartók: Román népi táncok című műveinek segítségével tanulmányozhatták a fiatalok, hogyan „nemesíthető" a folklór komolyzenei koncertanyaggá. A nagyobb diákok május végén Dvořák „Újvilág-" szimfóniájával tehetnek zenés utazást, és ezzel zárják az idei évad hangversenyprogramját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus élő közvetítés

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.
Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.