Klasszikus

Finisben az Előadó-művészeti Törvény

2008.09.27. 00:00
Ajánlom
"Ha az Országgyűlés elfogadja az Előadó-művészeti Törvény tervezetét, az Oktatási és Kulturális Minisztérium négy milliárd forintot biztosít a költségvetésből a törvény végrehajtására" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Dráma Napján az Új Színházban. A szaktárca vezetője a színházi, zenei és táncszakma képviselőinek jelenlétében ismertette a törvényjavaslat tartalmát.

A törvény legfontosabb elemei:

1. az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételének szabályai,
2. a besoroláson alapuló támogatások rendszere,
3. az előadó-művészeti munka sajátosságait figyelembe vevő speciális munkajogi szabályok,
4. a törvény megvalósításához kapcsolódó hatósági feladatok,
5. egyéb, az ágazatot érintő szabályok.

A kodifikált anyag kapcsán több szakmai fórum – budapesti színházigazgatók, vidéki színházigazgatók és gazdasági vezetők, független színházak képviselői, a táncszakma delegáltjai és a zenei szervezetek – előtt adtak tájékoztatót a kidolgozásban résztvevő szakértők. A többszörös egyeztetés munkamódszere jelent garanciát arra, hogy az egységes irányelvek az egyes előadó-művészeti ágak számára egyaránt az értékteremtő és értékőrző művészi munka feltételeit teremthetik meg.

Az Előadó-művészeti Törvény azért lehet ilyen sokrétű és részletgazdag, mert a szakmai nyilvánosság minden elemében jelen volt.

A megszülető konszenzust mi sem szemlélteti jobban, mint a törvény elnevezése: a közös munka során érlelődött meg a gondolat, hogy ne csak a színház, hanem a teljes előadó-művészet – színház, tánc és zene – egymáshoz kapcsolódó problémáira keresse meg közösen a törvényi megoldást.

Az Előadó-művészeti Törvény a kiszámítható és tervezhető működés feltételeit teremti meg, ösztönözve a művészi indíttatású folyamatos változást is. Máshová kerülnek ez által a hangsúlyok: nem kell választani társulati vagy produkciós működési forma között, ha mindkét forma feltételei biztonságosak.

A törvény a mai egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében át fogja rendezni a támogatási struktúrát. Új elemként jelenik meg az állami támogatás feltételeként a regisztráció. Ez a lépés elkerülhetetlen ahhoz, hogy szakmai mutatók meghatározóak legyenek a támogatás elosztása során, valamint a támogatás felhasználása átlátható és ellenőrizhető legyen.

A rendszer ösztönző jellegű: azok a szervezetek, amelyek a szakmai feltételeknek megfelelnek, nagyobb támogatáshoz juthatnak.

Több támogatásra számíthatnak azok a szervezetek is, amelyeknek a fenntartói támogatásuk magas: a jogalkotó jutalmazni kívánja azokat a fenntartókat, amelyek megfelelő színvonalon támogatják előadó-művészeti szervezeteik működését.

A törvény feladata egyszersmind az, hogy meggátolja azon a gyakorlat elterjedését, amelyben a fenntartó fokozatosan kivonul az intézménye fenntartásából, és egyedül az állami támogatásra bízza annak fennmaradását, ezzel együtt az intézmény sorsa feletti döntés felelősségét is átruházza az államra.

A törvénytervezet teljes szövege a lenti linken olvasható, vagy pdf formátumban itt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.