Klasszikus

Finisben az Előadó-művészeti Törvény

2008.09.27. 00:00
Ajánlom
"Ha az Országgyűlés elfogadja az Előadó-művészeti Törvény tervezetét, az Oktatási és Kulturális Minisztérium négy milliárd forintot biztosít a költségvetésből a törvény végrehajtására" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Dráma Napján az Új Színházban. A szaktárca vezetője a színházi, zenei és táncszakma képviselőinek jelenlétében ismertette a törvényjavaslat tartalmát.

A törvény legfontosabb elemei:

1. az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételének szabályai,
2. a besoroláson alapuló támogatások rendszere,
3. az előadó-művészeti munka sajátosságait figyelembe vevő speciális munkajogi szabályok,
4. a törvény megvalósításához kapcsolódó hatósági feladatok,
5. egyéb, az ágazatot érintő szabályok.

A kodifikált anyag kapcsán több szakmai fórum – budapesti színházigazgatók, vidéki színházigazgatók és gazdasági vezetők, független színházak képviselői, a táncszakma delegáltjai és a zenei szervezetek – előtt adtak tájékoztatót a kidolgozásban résztvevő szakértők. A többszörös egyeztetés munkamódszere jelent garanciát arra, hogy az egységes irányelvek az egyes előadó-művészeti ágak számára egyaránt az értékteremtő és értékőrző művészi munka feltételeit teremthetik meg.

Az Előadó-művészeti Törvény azért lehet ilyen sokrétű és részletgazdag, mert a szakmai nyilvánosság minden elemében jelen volt.

A megszülető konszenzust mi sem szemlélteti jobban, mint a törvény elnevezése: a közös munka során érlelődött meg a gondolat, hogy ne csak a színház, hanem a teljes előadó-művészet – színház, tánc és zene – egymáshoz kapcsolódó problémáira keresse meg közösen a törvényi megoldást.

Az Előadó-művészeti Törvény a kiszámítható és tervezhető működés feltételeit teremti meg, ösztönözve a művészi indíttatású folyamatos változást is. Máshová kerülnek ez által a hangsúlyok: nem kell választani társulati vagy produkciós működési forma között, ha mindkét forma feltételei biztonságosak.

A törvény a mai egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében át fogja rendezni a támogatási struktúrát. Új elemként jelenik meg az állami támogatás feltételeként a regisztráció. Ez a lépés elkerülhetetlen ahhoz, hogy szakmai mutatók meghatározóak legyenek a támogatás elosztása során, valamint a támogatás felhasználása átlátható és ellenőrizhető legyen.

A rendszer ösztönző jellegű: azok a szervezetek, amelyek a szakmai feltételeknek megfelelnek, nagyobb támogatáshoz juthatnak.

Több támogatásra számíthatnak azok a szervezetek is, amelyeknek a fenntartói támogatásuk magas: a jogalkotó jutalmazni kívánja azokat a fenntartókat, amelyek megfelelő színvonalon támogatják előadó-művészeti szervezeteik működését.

A törvény feladata egyszersmind az, hogy meggátolja azon a gyakorlat elterjedését, amelyben a fenntartó fokozatosan kivonul az intézménye fenntartásából, és egyedül az állami támogatásra bízza annak fennmaradását, ezzel együtt az intézmény sorsa feletti döntés felelősségét is átruházza az államra.

A törvénytervezet teljes szövege a lenti linken olvasható, vagy pdf formátumban itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.