Klasszikus

Finn fesztiválokon a magyar kultúra

2006.07.05. 00:00
Ajánlom
A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ közreműködésével 2006. július-augusztusban a magyar kultúra öt nagyszabású finn fesztiválon is látványosan jelen lesz.

Ötödik alkalommal rendezik meg július 6-tól a Nauvoi Kamarazenei Fesztivált, amelyen Bartók-, Kodály- és Dohnányi-műveket adnak elő kiváló svéd, német és finn művészek a festői szépségű turkui szigetvilághoz tartozó Nauvo és Seili szigetek középkori templomában.

Július 24-től 29-ig tart Turkuban az újdonsült Aura Fesztivál keretében a Magyar Napok programsorozat. Az Aura folyó partján magyar népi iparművészek – Nagy Pál Ferenc és Pádor Ágnes – kínálják saját, valamint több jeles magyar népi iparművész zsűrizett termékeit. Turku testvérvárosából, Szegedről érkezik a Molnár Dixiland Együttes, hogy zenéjével szórakoztassa a közönséget. A programok között szerepel még idegenforgalmi bemutató, borkóstoló és sültkolbász-evő verseny. A Magyar Napokra Swan-vitorlás hajókkal több száz vendég érkezik.

A nagy népszerűségnek örvendő Orgonaéj és Ária Fesztivál keretében július 27-én Ruppert István orgonaművész ad hangversenyt az Espoo-i Székesegyházban. A korábbi szoros együttműködésnek köszönhetően több kiváló magyar orgonaművész mutatkozhatott már be a finn közönség előtt.

Augusztus 2-9-ig tart a Savonlinna Balett Fesztivál, amelyen a Magyar Állami Operaház Balettegyüttese vendégszerepel a Makrancos Kata című darabbal. Hosszabb szünet után újra szerveződött ez a fesztivál, s kitűnő alkalmat kínál arra, hogy a balettművészeten kívül járulékos programok keretében a magyar kultúra egyéb területeit is népszerűsítse.

Tamperében rendezik augusztus 7-13. között a Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen kiemelt helyet kapott a Katona József Színház Ledarálnakeltűntem című előadása. (A jegyek már elővételben elkeltek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.