Klasszikus

Finn zeneszerzőnagysággal ismerkedhet meg a budapesti közönség

2022.06.17. 15:50
Ajánlom
Magnus Lindberg az Eötvös Péter Alapítvány meghívására érkezik, hogy mesterkurzust tartson fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek.

Magnus Lindberg Finnország egyik nemzetközileg leghíresebb kortárs zeneszerzője, akinek műveit rendszeresen adják elő a világ vezető zenei intézményei. Zenéjében fontos elem a harmónia, a hangszín, a textúra és a ritmus; az utóbbi időben a dallam is egyre jelentősebbé vált számára. Lindberg mindenekelőtt a zenekari komponálás mestere, de jelentős mennyiségű kamarazenét is írt. Ő maga zongorázik, és néha saját műveit is vezényli.

Lindberg termékeny és sokoldalú teljesítményét és a zeneszerzéshez való hozzáállását egyszerűen nagyon jól leírják ugyanazok a tulajdonságok, amelyek véleményem szerint személyiségét is jellemzik: lelkesedés, kíváncsiság, határozottság, gyorsaság, unatkozástól vagy untatástól való rettegés, félelem nélküliség, erkölcstelenség, hozzáállás és stílusérzék

– írja kollégája, Juhani Nuorvala. A komponista Budapestre Eötvös Péter meghívására érkezik, hogy fiatal karmesterekkel és zeneszerzőkkel egyhetes mesterkurzuson vegyen részt. A szerzővel a közönség is közelebbről megismerkedhet, mivel június 20-án este vele hallgathatnak angol nyelvű beszélgetést a mustMEET Composers-sorozat következő részében, a BMC Könyvtárában.

mustMEET Composers – Magnus Lindberg
június 20. 18:00, BMC – Könyvtár

A minikoncerten elhangzó darabok:

Magnus Lindberg: Duello (cselló szóló)
Magnus Lindberg: Steamboat Bill Jr. (cselló-klarinét duó)

Közreműködik: Ölveti Mátyás (cselló), Szűcs Péter (klarinét)

Házigazda: Fazekas Gergely, zenetörténész

A mesterkurzus fiatal karmesterei, Jaehyuck Choi, Maurice Cohn, Rosina Flückiger, Ka Hou Fan, Junyong Kim, Constanca Simas, Sung Hyo Lee és Benjamin Voce

a mentori programban részt vevő fiatal zeneszerzőkkel mutatják be, mit tanultak-tapasztaltak az egyhetes kurzus alatt,

illetve a fiatal zeneszerzők is kifejezetten erre az alkalomra készítik darabjaikat, és első alkalommal mutatják be a budapesti közönségnek. A koncerten a francia Ensemble Ars Nova működik közre, melynek rezidens művésze, Vajda Gergely szintén tanít a mesterkurzuson.

Fókuszban Magnus Lindberg – az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusának zárókoncertje
június 26. 19:30, Budapest Music Center

Kecskés D. Balázs: Extrodaesia – ősbemutató
Jongsung OH: A Horny Faun’s Rampage – magyarországi bemutató
Paul Hindemith: Kammermusik no. 1. , op.24/1

Francisco Dominguez: Sol de invierno – ősbemutató
Magnus Lindberg: Jubilees – magyarországi bemutató

Fejléckép: Magnus Lindberg (forrás: Eötvös Péter Alapítvány)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.