Klasszikus

Finn zeneszerzőnagysággal ismerkedhet meg a budapesti közönség

2022.06.17. 15:50
Ajánlom
Magnus Lindberg az Eötvös Péter Alapítvány meghívására érkezik, hogy mesterkurzust tartson fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek.

Magnus Lindberg Finnország egyik nemzetközileg leghíresebb kortárs zeneszerzője, akinek műveit rendszeresen adják elő a világ vezető zenei intézményei. Zenéjében fontos elem a harmónia, a hangszín, a textúra és a ritmus; az utóbbi időben a dallam is egyre jelentősebbé vált számára. Lindberg mindenekelőtt a zenekari komponálás mestere, de jelentős mennyiségű kamarazenét is írt. Ő maga zongorázik, és néha saját műveit is vezényli.

Lindberg termékeny és sokoldalú teljesítményét és a zeneszerzéshez való hozzáállását egyszerűen nagyon jól leírják ugyanazok a tulajdonságok, amelyek véleményem szerint személyiségét is jellemzik: lelkesedés, kíváncsiság, határozottság, gyorsaság, unatkozástól vagy untatástól való rettegés, félelem nélküliség, erkölcstelenség, hozzáállás és stílusérzék

– írja kollégája, Juhani Nuorvala. A komponista Budapestre Eötvös Péter meghívására érkezik, hogy fiatal karmesterekkel és zeneszerzőkkel egyhetes mesterkurzuson vegyen részt. A szerzővel a közönség is közelebbről megismerkedhet, mivel június 20-án este vele hallgathatnak angol nyelvű beszélgetést a mustMEET Composers-sorozat következő részében, a BMC Könyvtárában.

mustMEET Composers – Magnus Lindberg
június 20. 18:00, BMC – Könyvtár

A minikoncerten elhangzó darabok:

Magnus Lindberg: Duello (cselló szóló)
Magnus Lindberg: Steamboat Bill Jr. (cselló-klarinét duó)

Közreműködik: Ölveti Mátyás (cselló), Szűcs Péter (klarinét)

Házigazda: Fazekas Gergely, zenetörténész

A mesterkurzus fiatal karmesterei, Jaehyuck Choi, Maurice Cohn, Rosina Flückiger, Ka Hou Fan, Junyong Kim, Constanca Simas, Sung Hyo Lee és Benjamin Voce

a mentori programban részt vevő fiatal zeneszerzőkkel mutatják be, mit tanultak-tapasztaltak az egyhetes kurzus alatt,

illetve a fiatal zeneszerzők is kifejezetten erre az alkalomra készítik darabjaikat, és első alkalommal mutatják be a budapesti közönségnek. A koncerten a francia Ensemble Ars Nova működik közre, melynek rezidens művésze, Vajda Gergely szintén tanít a mesterkurzuson.

Fókuszban Magnus Lindberg – az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusának zárókoncertje
június 26. 19:30, Budapest Music Center

Kecskés D. Balázs: Extrodaesia – ősbemutató
Jongsung OH: A Horny Faun’s Rampage – magyarországi bemutató
Paul Hindemith: Kammermusik no. 1. , op.24/1

Francisco Dominguez: Sol de invierno – ősbemutató
Magnus Lindberg: Jubilees – magyarországi bemutató

Fejléckép: Magnus Lindberg (forrás: Eötvös Péter Alapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.