Klasszikus

Finom bosszút állt Sztálinon

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
The New York Times: Ligeti a legnagyobb élő zeneszerző A The New York Times lelkes recenzióban méltatja a Lincoln Centerben rendezett Ligeti lényege című, három koncertből álló sorozatot.

A lap a Bécsben élő, 82 éves zeneszerző életét bemutatva kitér a fasizmus alatt elszenvedett munkaszolgálatra, majd a kommunizmus idején a komponistákra is kiterjedő ideológiai korlátozásokra. Arra, hogy Sztálin egyenesen betiltotta a modern zenét. A lap zenekritikusa, Anthony Tommasini ezért jó ötletnek tartotta, hogy a Ligeti-sorozat a negyvenes évek végén született Régi magyar társastáncokkal indult. Az akkor még ifjú szerző finom bosszút állt Sztálinon: a fuvolára, klarinétra és vonós hangszerekre írt, látszólag minden pártutasításnak megfelelő muzsikába szándékosan ironikus, torz elemeket csempészett.

Az 1956-ban Nyugatra távozott Ligetinek a dogmákkal szembeni állóképességét mutatja, hogy a modernizmus előtt sem kapitulált: miután belevetette magát a kor zenei áramlataiba, végül egyik táborhoz vagy irányzathoz sem csatlakozott. A hatvanas évek legvégén írt Kamarakoncertet a New York-i publikum hangos "Bravó!" kiáltásokkal fogadta. A darabot, akárcsak a pénteki nyitóest második felében felcsendült, kamarazenekarra és énekhangra írt Macabre misztériuma áriát Reinbert de Leeuw vezényelte - a New York Times szerint briliánsan. A Le Grand Macabre című opera énekeseit, Barbara Hannigant, Károlyi Katalint és Omar Ebrahimot de Leeuw-vel együtt ötször tapsolták vissza.

A vasárnapi második koncerten Pierre-Laurent Aimard Ligeti zongorára írt etűdjeiből játszott, majd a hegedűs Mark Steiner és a kürtös Marie Luise Neunecker társaságában az 1982-ben született Kürttriót adták elő. A programot a "Bartók bűvöletében" íródott 1. Vonósnégyes zárta, a Sanghai kvartett előadásában. A New York Times fenntartás nélküli lelkesedésére jellemző, hogy a kedden lapunk zárta után sorra került harmadik koncertet meg sem várta: Tommasini már előre megírta, hogy számára Ligeti a legnagyobb élő zeneszerző.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.