Klasszikus

Finom bosszút állt Sztálinon

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
The New York Times: Ligeti a legnagyobb élő zeneszerző A The New York Times lelkes recenzióban méltatja a Lincoln Centerben rendezett Ligeti lényege című, három koncertből álló sorozatot.

A lap a Bécsben élő, 82 éves zeneszerző életét bemutatva kitér a fasizmus alatt elszenvedett munkaszolgálatra, majd a kommunizmus idején a komponistákra is kiterjedő ideológiai korlátozásokra. Arra, hogy Sztálin egyenesen betiltotta a modern zenét. A lap zenekritikusa, Anthony Tommasini ezért jó ötletnek tartotta, hogy a Ligeti-sorozat a negyvenes évek végén született Régi magyar társastáncokkal indult. Az akkor még ifjú szerző finom bosszút állt Sztálinon: a fuvolára, klarinétra és vonós hangszerekre írt, látszólag minden pártutasításnak megfelelő muzsikába szándékosan ironikus, torz elemeket csempészett.

Az 1956-ban Nyugatra távozott Ligetinek a dogmákkal szembeni állóképességét mutatja, hogy a modernizmus előtt sem kapitulált: miután belevetette magát a kor zenei áramlataiba, végül egyik táborhoz vagy irányzathoz sem csatlakozott. A hatvanas évek legvégén írt Kamarakoncertet a New York-i publikum hangos "Bravó!" kiáltásokkal fogadta. A darabot, akárcsak a pénteki nyitóest második felében felcsendült, kamarazenekarra és énekhangra írt Macabre misztériuma áriát Reinbert de Leeuw vezényelte - a New York Times szerint briliánsan. A Le Grand Macabre című opera énekeseit, Barbara Hannigant, Károlyi Katalint és Omar Ebrahimot de Leeuw-vel együtt ötször tapsolták vissza.

A vasárnapi második koncerten Pierre-Laurent Aimard Ligeti zongorára írt etűdjeiből játszott, majd a hegedűs Mark Steiner és a kürtös Marie Luise Neunecker társaságában az 1982-ben született Kürttriót adták elő. A programot a "Bartók bűvöletében" íródott 1. Vonósnégyes zárta, a Sanghai kvartett előadásában. A New York Times fenntartás nélküli lelkesedésére jellemző, hogy a kedden lapunk zárta után sorra került harmadik koncertet meg sem várta: Tommasini már előre megírta, hogy számára Ligeti a legnagyobb élő zeneszerző.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.