Klasszikus

Finom bosszút állt Sztálinon

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
The New York Times: Ligeti a legnagyobb élő zeneszerző A The New York Times lelkes recenzióban méltatja a Lincoln Centerben rendezett Ligeti lényege című, három koncertből álló sorozatot.

A lap a Bécsben élő, 82 éves zeneszerző életét bemutatva kitér a fasizmus alatt elszenvedett munkaszolgálatra, majd a kommunizmus idején a komponistákra is kiterjedő ideológiai korlátozásokra. Arra, hogy Sztálin egyenesen betiltotta a modern zenét. A lap zenekritikusa, Anthony Tommasini ezért jó ötletnek tartotta, hogy a Ligeti-sorozat a negyvenes évek végén született Régi magyar társastáncokkal indult. Az akkor még ifjú szerző finom bosszút állt Sztálinon: a fuvolára, klarinétra és vonós hangszerekre írt, látszólag minden pártutasításnak megfelelő muzsikába szándékosan ironikus, torz elemeket csempészett.

Az 1956-ban Nyugatra távozott Ligetinek a dogmákkal szembeni állóképességét mutatja, hogy a modernizmus előtt sem kapitulált: miután belevetette magát a kor zenei áramlataiba, végül egyik táborhoz vagy irányzathoz sem csatlakozott. A hatvanas évek legvégén írt Kamarakoncertet a New York-i publikum hangos "Bravó!" kiáltásokkal fogadta. A darabot, akárcsak a pénteki nyitóest második felében felcsendült, kamarazenekarra és énekhangra írt Macabre misztériuma áriát Reinbert de Leeuw vezényelte - a New York Times szerint briliánsan. A Le Grand Macabre című opera énekeseit, Barbara Hannigant, Károlyi Katalint és Omar Ebrahimot de Leeuw-vel együtt ötször tapsolták vissza.

A vasárnapi második koncerten Pierre-Laurent Aimard Ligeti zongorára írt etűdjeiből játszott, majd a hegedűs Mark Steiner és a kürtös Marie Luise Neunecker társaságában az 1982-ben született Kürttriót adták elő. A programot a "Bartók bűvöletében" íródott 1. Vonósnégyes zárta, a Sanghai kvartett előadásában. A New York Times fenntartás nélküli lelkesedésére jellemző, hogy a kedden lapunk zárta után sorra került harmadik koncertet meg sem várta: Tommasini már előre megírta, hogy számára Ligeti a legnagyobb élő zeneszerző.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.