Klasszikus

Fischer Ádám két egymást követő évben is megkapta az OPUS Klassik díjat

2020.09.04. 12:45
Ajánlom
A magyar karmester és a Dán Kamarazenekar idén Beethoven összes szimfóniájának lemezfelvételéért kapja meg a legrangosabb német hanglemezdíjat. És nem is ez az egyetlen lemez, amit idén díjaztak, és a dirigens neve is szerepel a borítón.

Közzétették az OPUS Klassik díj 2020-as nyerteseinek listáját. Sok meglepetés nincs névsorban, az viszont mégis, hogy Fischer Ádám idén is a díjazottak között van.

Az év énekesnői megosztva Marlis Petersen és Elīna Garanča, az év énekese Daniel Behle. A legjobb hangszeresek kategóriáiban Anne-Sophie Mutter (hegedű), Dorothee Oberlinger (furulya), Elisabeth Leonskaja (zongora) kapnak elismerést.

Az év karmestere egy nő, Mirga Gražinytė-Tyla. Az év komponistája Detlev Glanert.

Elismerést kapott Víkingur Ólafsson is Rameau-Debussy-lemezéért.

Jonas Kaufmann bécsi operettlemezét, amelyen Fischer Ádám vezényli a Bécsi Filharmonikusokat szintén díjazták a "Klasszikusok korlátok nélkül" kategóriában. Innovatív filmzenéjéért, a Chernobylért díjazták Hildur Guðnadóttir zeneszerzőt.

Ami még fontosabb: a Dán Kamarazenekar és Fischer Ádám Beethoven szimfóniáiból készült kiadványát a "Szimfonikus felvételek" kategóriájában ismerték el. A magyar karmester tavaly a Düsseldorfi Szimfonikusokkal rögzített Mahler III. szimfóniájának felvételéért kapta meg az OPUS Klassikot.

„Hogy melyik a létező legjobb Beethoven-ciklus hanglemezen, arról sokat lehetne beszélni (...) Vannak viszont olyan felvételek, amelyek hiába, hogy ezerszer rögzített alkotásból készültek, már néhány hang után egyértelművé válik, hogy szükség volt rájuk. Ez a ciklus is ilyen. Nem azért, mert mindenek felett álló. Sokan bizonyára rajongani fognak érte, mások a szájukat húzzák. Fischer Ádám interpretációja most egyenesen excentrikusnak vagy forradalminak tűnik” – írta a Naxos kiadásában megjelenő Beethoven-lemezről a Revizor kritikai portál.

Az ünnepélyes átadó október 18-án lesz a berlini Konzerthausban. A nyertesek listája itt olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.
Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.
Klasszikus hír

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.