Klasszikus

Fischer Ádám két egymást követő évben is megkapta az OPUS Klassik díjat

2020.09.04. 12:45
Ajánlom
A magyar karmester és a Dán Kamarazenekar idén Beethoven összes szimfóniájának lemezfelvételéért kapja meg a legrangosabb német hanglemezdíjat. És nem is ez az egyetlen lemez, amit idén díjaztak, és a dirigens neve is szerepel a borítón.

Közzétették az OPUS Klassik díj 2020-as nyerteseinek listáját. Sok meglepetés nincs névsorban, az viszont mégis, hogy Fischer Ádám idén is a díjazottak között van.

Az év énekesnői megosztva Marlis Petersen és Elīna Garanča, az év énekese Daniel Behle. A legjobb hangszeresek kategóriáiban Anne-Sophie Mutter (hegedű), Dorothee Oberlinger (furulya), Elisabeth Leonskaja (zongora) kapnak elismerést.

Az év karmestere egy nő, Mirga Gražinytė-Tyla. Az év komponistája Detlev Glanert.

Elismerést kapott Víkingur Ólafsson is Rameau-Debussy-lemezéért.

Jonas Kaufmann bécsi operettlemezét, amelyen Fischer Ádám vezényli a Bécsi Filharmonikusokat szintén díjazták a "Klasszikusok korlátok nélkül" kategóriában. Innovatív filmzenéjéért, a Chernobylért díjazták Hildur Guðnadóttir zeneszerzőt.

Ami még fontosabb: a Dán Kamarazenekar és Fischer Ádám Beethoven szimfóniáiból készült kiadványát a "Szimfonikus felvételek" kategóriájában ismerték el. A magyar karmester tavaly a Düsseldorfi Szimfonikusokkal rögzített Mahler III. szimfóniájának felvételéért kapta meg az OPUS Klassikot.

„Hogy melyik a létező legjobb Beethoven-ciklus hanglemezen, arról sokat lehetne beszélni (...) Vannak viszont olyan felvételek, amelyek hiába, hogy ezerszer rögzített alkotásból készültek, már néhány hang után egyértelművé válik, hogy szükség volt rájuk. Ez a ciklus is ilyen. Nem azért, mert mindenek felett álló. Sokan bizonyára rajongani fognak érte, mások a szájukat húzzák. Fischer Ádám interpretációja most egyenesen excentrikusnak vagy forradalminak tűnik” – írta a Naxos kiadásában megjelenő Beethoven-lemezről a Revizor kritikai portál.

Az ünnepélyes átadó október 18-án lesz a berlini Konzerthausban. A nyertesek listája itt olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.