Klasszikus

Fischer Ádám két egymást követő évben is megkapta az OPUS Klassik díjat

2020.09.04. 12:45
Ajánlom
A magyar karmester és a Dán Kamarazenekar idén Beethoven összes szimfóniájának lemezfelvételéért kapja meg a legrangosabb német hanglemezdíjat. És nem is ez az egyetlen lemez, amit idén díjaztak, és a dirigens neve is szerepel a borítón.

Közzétették az OPUS Klassik díj 2020-as nyerteseinek listáját. Sok meglepetés nincs névsorban, az viszont mégis, hogy Fischer Ádám idén is a díjazottak között van.

Az év énekesnői megosztva Marlis Petersen és Elīna Garanča, az év énekese Daniel Behle. A legjobb hangszeresek kategóriáiban Anne-Sophie Mutter (hegedű), Dorothee Oberlinger (furulya), Elisabeth Leonskaja (zongora) kapnak elismerést.

Az év karmestere egy nő, Mirga Gražinytė-Tyla. Az év komponistája Detlev Glanert.

Elismerést kapott Víkingur Ólafsson is Rameau-Debussy-lemezéért.

Jonas Kaufmann bécsi operettlemezét, amelyen Fischer Ádám vezényli a Bécsi Filharmonikusokat szintén díjazták a "Klasszikusok korlátok nélkül" kategóriában. Innovatív filmzenéjéért, a Chernobylért díjazták Hildur Guðnadóttir zeneszerzőt.

Ami még fontosabb: a Dán Kamarazenekar és Fischer Ádám Beethoven szimfóniáiból készült kiadványát a "Szimfonikus felvételek" kategóriájában ismerték el. A magyar karmester tavaly a Düsseldorfi Szimfonikusokkal rögzített Mahler III. szimfóniájának felvételéért kapta meg az OPUS Klassikot.

„Hogy melyik a létező legjobb Beethoven-ciklus hanglemezen, arról sokat lehetne beszélni (...) Vannak viszont olyan felvételek, amelyek hiába, hogy ezerszer rögzített alkotásból készültek, már néhány hang után egyértelművé válik, hogy szükség volt rájuk. Ez a ciklus is ilyen. Nem azért, mert mindenek felett álló. Sokan bizonyára rajongani fognak érte, mások a szájukat húzzák. Fischer Ádám interpretációja most egyenesen excentrikusnak vagy forradalminak tűnik” – írta a Naxos kiadásában megjelenő Beethoven-lemezről a Revizor kritikai portál.

Az ünnepélyes átadó október 18-án lesz a berlini Konzerthausban. A nyertesek listája itt olvasható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.