Klasszikus

Fischer Ádám vezetésével szerveznek Haydn Fesztivált Grazban

2023.08.31. 13:50
Ajánlom
A világhírű magyar karmester örömét fejezte ki, hogy hat évvel a kismartoni Haydn-napok megszűnése után a szeptembere ismét a számára kedves osztrák zeneszerzőről szól majd.

Videóüzenetben jelentette be a közösségi oldalán Fischer Ádám, hogy idén szeptembertől fesztivált szentelnek Joseph Haydn művészetének a Grazi Musikvereinban. Mint mondta, miután 29 évig vezette a kismartoni Haydn-napokat,

számára a zeneszerző művei elválaszthatatlanul összekapcsolódtak a szeptemberrel, és a fesztivál megszűnése óta minden évben elvonási tüneteket tapasztalt magán.

Most viszont a következő három évben ismét a szívének kedves zeneszerzőnek szentelheti a hónapot, a Musikverein vezetőségével már tárgyalnak a 2025/26-os évad programjáról.

Idén szeptember 18. és 21. között vendégszerepelnek Grazban az általa vezetett Dán Kamarazenekarral. Az első három, zenekari koncerten Haydn szimfóniái, illetve zongoraversenye hangzik el, míg 21-én a komponista A filozófus lelke avagy Orpheusz és Eurüdiké című operáját hallhatja a közönség.

Az az álmom, hogy a fesztivállal a Haydn-világ központját hozzuk létre, és így a következő generáció is annyira szeresse a zeneszerzőt, ahogyan mi. Graz és a Musikverein váljon Haydn-Mekkává!

A zenekar előzőleg szeptember 1–3. között Koppenhágában is eljátssza a műsor egy részét. Fischer Ádám azt is bejelentette, hogy a Naxos Kiadó jóvoltából lemezre is veheti a kései Haydn-szimfóniákat, aminek azért örül különösen. Korábban ugyan már rögzítette a műveket, azóta azonban jelentősen megváltozott az elképzelése azokról.

Ez egy fantasztikus lehetőség, hogy mindent újra elölről kezdhessek

– mondta a karmester.

Fejléckép: Fischer Ádám (fotó/forrás: Nagy Attila / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.