Klasszikus

Fischer Iván: „Az egész bolygón szeretnénk láthatóvá tenni a Fesztiválzenekar koncertjeit”

2011.04.18. 12:45
Ajánlom
Bejelentették a BFZ 2011/2012-es évadának programjait, a jövőben pedig több koncerthelyszínről, a világ számos pontjáról internetes közvetítést terveznek.

A Budapesti Fesztiválzenekar április 18-tól árusítja bérleteit: 21-ig elővásárlást biztosítanak a régi bérleteseknek, 21-től pedig a nagyközönség számára válik elérhetővé a négyféle bérlet (Doráti, Solti, Reiner és Szupertrió) több mint 5000 példánya. A zenekar a hagyományok folytatásán túl sok újdonsággal is várja az érdeklődőket.

Fischer Iván zeneigazgató a hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiatalabb közönségréteget egy új bérlettípussal szeretnék elérni. „A Szupertrió-bérlet három koncertre szól, és azoknak ajánljuk, akik most szeretnének bekapcsolódni a koncertévadba vagy ízelítőt kívánnak kapni a zenekar munkájából, különleges hangversenyeiből." A fiatalok felé való nyitás következő lépése az új bérlettípuson túl az is, hogy a zenekar tevékenységét a jövőben a Facebook internetes közösségi hálózaton is nyomon lehet követni.

Körner Tamás igazgató kiemelte, hogy a zenekar hangversenyeinek több mint felét, továbbá a külföldi koncertturnék mindegyikét Fischer Iván vezényli, más zenekaroknál folytatott tevékenysége nem befolyásolja az itteni munkáját. Az eddigiekhez képest újdonság, hogy barokk sorozatot indítanak, amelyet a zenekar tagjaiból alakult barokk együttes fog jegyezni. „A sorozat komolyságát jelzi, hogy az együttes korabeli hangszereken fog játszani, amiknek egy részét maguk a muzsikusok már most birtokolják, a másik részét pedig vásárlás útján szerezzük be. Még a bélhúr típusa, gyártója is ugyanaz lesz, így biztosítva az egységes hangzást" - emelte ki Fischer Iván. A Barokk koncertek szakmai vezetője és karmestere Reinhard Göbel, az Ensemble Musica Antiqua Köln alapítója lesz.

Folytatódnak a már jól ismert sorozatok: a Haydn-Mozart plusz, a Budapesti Mahler-ünnep, lesz Kastélykoncert, Vasárnapi kamarazene, Kakaókoncertek, Mozart-maraton és nagyzenekari hangversenyek. Ez utóbbiak szereplői többek között olyan művészek lesznek, mint Pinchas Zukerman világhírű hegedűművész vagy David Zinman karmester, aki a zürichi Tonhalle Zenekar zeneigazgatója. Külföldi szerepléseik három földrész, negyvenegy városában zajlanak majd és természetesen vidékre is ellátogatnak.

Fontos változás a zenekar életében, hogy a következő évadtól a BFZ egykori koncertmestere, Takács-Nagy Gábor lesz az együttes első vendégkarmestere. Az idei évadban az ő munkáját a Haydn-Mozart plusz sorozatban követhetjük. „Nagy öröm számomra, hogy visszatérhetek a zenekarhoz és mindent megteszek azért, hogy kiváló munkára inspiráljam az együttes valamennyi muzsikusát" - fogalmazott a hegedűművész-karmester, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője.

A 175 milliós elvonás következényeiről így nyilatkozott Fischer Iván: „Bár a 2467 koncertlátogató aláírásával átadott levélre nem érkezett reakció, de folyamatosan tárgyalunk a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal és a budapesti vezetéssel is. Bízunk benne, hogy sikerül megoldani a helyzetet, így nem kerül sor a zenekar támogatásának és ennek következményeként tevékenységének csökkentésére" - mondta Körner Tamás. „Ne felejtsük el, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a világ egyik legjobb zenekara, a művészeti élet élvonalába tartozó csapat, egyfajta hungaricum, így a csökkentés problémáját helyre kell állítani - ez a dolog logikája" - fogalmazott Fischer Iván.

A vezetők tervei közt az is szerepel, hogy a zenekar honlapján a jövő évadtól internetes, élő közvetítéseket indítanak a külföldön adott koncertekről. „The New York Times újságírója 2011 januárjában ezt írta: 'Ki kell jelentenünk, mégpedig hangosan és tétovázás nélkül, hogy kedd és szerda este nem volt jobb zenekar e bolygón a Budapesti Fesztiválzenekarnál'. Nos, az internetes közvetítések révén az egész bolygón szeretnénk láthatóvá tenni a Fesztiválzenekar koncertjeit" - zárta gondolatait a zeneigazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.