Klasszikus

Fischer Iván és a Fesztiválzenekar Beethoven-sorozata az új Nemzeti Hangversenyteremben

2004.04.08. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar április 7-én sajtótájékoztatón ismertette a zenekar 2004/2005-ös évadjának tervezett programjait. A BFZ 2005 januárjától hangversenyeit az új Nemzeti Hangversenyteremben adja. Az évad kiemelkedő eseményének ígérkezik Fischer Iván Beethoven összes szimfóniáját megszólaltató, öt műsorból (10 koncert) álló sorozata.

Az évad során számos világhírű karmester és szólista lép fel a Fesztiválzenekarral, többek között a karmester Charles Dutoit, Midori, a japán hegedűművésznő, valamint a portugál zongorista, Maria-Joa Pires. Külföldön tizenöt ország negyven zenei központjában fog fellépni a zenekar.

2005 szeptemberétől útjára indul a Mahler-fesztivál, amelynek rendszeres vendége lesz a Claudio Abbado vezette Mahler Ifjúsági Zenekar és a Mahler-hagyományokhoz kapcsolódó nagy nemzetközi zenekarok.

A Haydn-Mozart kamarazenekari koncertek a nagyobb befogadóképességű Olasz Intézetbe kerünek át. Folytatódnak a vasárnapi kamarazenekari koncertek, a gyermekeknek szóló kakaókoncertek és az egyforintos magyarázó koncertek. „Divertimentók” címmel új vasárnap délutáni, családi sorozat indul a zenekar próbatermében.

A zenekar ötféle bérletet hirdet meg, amelyek április 13-túl kaphatók a BFZ titkárásgán, valamint az ismert jegyirodákban. Idén először interneten keresztül is lehet bérleteket, jegyeket vásárolni (www.bfz.hu).

Bartók Kékszakállújának Philips-felvételével a zenekar a közelmúltban elnyerte a Caecilia-díjat. A BFZ és a Channel Classics lemezcég együttműködése keretében két héten belül kerül forgalomba Rahmanyinov II. szimfóniájának felvétele, amelyet még ebben az évben egy Csajkovszkij-lemez követ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.