Klasszikus

Fischer Iván: "Ha bármit is elértem a karrieremben, az véletlen volt”"

2016.08.14. 14:39
Ajánlom
"Csak egészen kis részét szeretem a karmesteri hivatásnak, ez pedig a zene" - mondta a The Guardian című brit lapnak Fischer Iván, akivel abból az alkalomból közölt interjút az újság szombati száma, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje is szerepel a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválja, a BBC Proms szeptember 10-ig tartó programján.

A magyar karnagy elmondta, kényelmetlenül érinti a hivatásával járó "ragyogás, a hatalom és a hierarchia". Beszélt arról is, hogy pályafutása során soha nem célok lebegtek a szeme előtt, amelyeket el akart érni. "Ha bármit is elértem a karrieremben, az véletlen volt" - fogalmazott a berlini Konzerthaus főzeneigazgatója, aki augusztus 26-án lép fel a londoni Royal Albert Hallban a Budapesti Fesztiválzenekarral, Mozart Requiemjét adják elő.

Felelevenítette, hogy 25 évesen nyert karmesterversenyt, utána sorra kapta a felkéréseket, de már akkoriban is csak a zene érdekelte igazán. Az elmúlt évtizedben visszatért a komponáláshoz, és azt mondja, bárcsak korábban próbált volna nagyobb egyensúlyt teremteni a vezénylés és a zeneszerzés között a munkájában.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

Fischer Iván beszélt a világszerte ismert zenekarokkal való együttműködésről is.

Az emberek szerint a karmesterek szeretik nagy együttesek előtt lengetni a karjukat. Én nem tartozom ebbe a klubba.

Az úgynevezett nagy zenekarok ragaszkodnak bizonyos zenei értékekhez, például a hangzásukhoz, mert úgy vélik, ez a védjegyük. Így a karnagynak csak vajmi kevés befolyása van egy nagy együttesre, amelyek épp ezért olyan karmestereket vonzanak, akik csak lengetik a karjukat, de nem változtatnak semmin" - fejtette ki, hozzátéve, hogy szívesebben vendégeskedik olyan zenekaroknál, amelyek nyitottak az ötleteire.

A Budapesti Fesztiválzenekarról elmondta, a hosszú távú munkában hisz. "Ismerjük egymást kívül-belül, teljes a bizalom". Intenzíven és inkább a vonósnégyeseknél tapasztalható bensőségesebb stílusban dolgoznak. 

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Júliusban ismét nagyot brillírozott nemzetközi fronton a Budapesti Fesztiválzenekar.

A lap, amely Magyarország legjelentősebb kulturális exportcikkének nevezte a zenekart, emlékeztetett arra, hogy a budapesti Fővárosi Közgyűlés csökkentette az együttes támogatását. Ezzel kapcsolatban Fischer Iván elmondta: a támogatás legnagyobb részét az államtól kapják, és ez változatlan maradt. "Nagyon örülök, hogy a kormány fenntartotta ezt a mintegy négymillió euró értékű támogatást". Tudják, hogy a zenekar milyen értéket jelent Magyarországnak. Amit viszont érdekesnek talált a lap szerint, az a kormány és a főváros közötti véleménykülönbség ebben az ügyben.

Az egyik érti az értékeket, a másik nem"

- mondta. Megjegyezte azt is, hogy Magyarországon lehet vitatkozni, az ember felemelheti a hangját valami ellen, lehetnek eltérő vélemények, és ő bírálni is fogja azokat a dolgokat, amelyekkel nem ért egyet.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Elmondta, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar életre szóló szenvedély számára, a jövő zenekarainak laboratóriumaként is tekint rá: rugalmasságot és nyitottságot kínál. Egyéniségekkel, nem pedig "behódoló, egyenruhás katonákkal" akar dolgozni. Azt szeretné, hogy az együttes bármit képes legyen eljátszani. "A zene jövője szempontjából jobb egy olyan szimfonikus zenekar, amely más stílusokat is be tud fogadni" - mondta az újító szellemiségéről ismert művész, akit későbbi utódlásáról is megkérdezett a lap a Fesztiválzenekar élén.

"Mindig nehéz, ha az alapító karmester a személyes víziói alapján épített fel egy zeneakart. Valakinek majd át kell vennie a munkát, és remélem, hogy ő mindent másképp fog csinálni" - fogalmazott. Elmondta, hogy nem akar majd beleszólást utódjának kiválasztásába.

Fischer Iván érzi annak iróniáját, hogy az általa fémjelzett zenekar - amelyet Kocsis Zoltánnal azért hozott létre több mint 30 éve, mert elégedetlen volt a "nagy" együttesekkel - maga is a világ élvonalába tartozik. "Nagy örömömre betörtünk ebbe a klubba" - utalt arra, hogy a tekintélyes Gramophone magazin a legjobb tíz zenekar között tartja őket számon. Reméli viszont, hogy nem olyanok, mint a többiek:

kísérletezőnek és örökké változónak kell maradnunk".

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kodály Aperitif – kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

Szabadtéren ünneplik a pécsi Kodály Központ 10 éves évfordulóját, egy vadonatúj, színes rendezvénysorozattal, amelyen hűsítő kortyokban ízlelhetjük meg az irodalom, a zene zamatát. Színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak az egész családnak.
Klasszikus interjú

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.