Klasszikus

Fischer Iván: "Ilyenek vagyunk"

2013.04.29. 08:08
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Bár a születésnap szigorú értelemben véve csak decemberben lesz, az együttes az egész 2013/14-es évadra különlegesen színes programot állított össze - szokás szerint tele új kezdeményezésekkel. Minderről az új szezon terveit, koncertjeit ismertető sajtótájékoztató után beszéltünk az együttes karmesterével.

- Káel Csaba az imént a Művészetek Palotája és a Fesztiválzenekar közös produkcióit ismertetve említette, hogy az együttessel alapvetően nagyon könnyű partneri viszonyt kialakítani, együtt dolgozni. Milyen ez a munka belülről?

- Intenzív, ugyanakkor vidám. A Fesztiválzenekar esetében az igazán ünneplésre méltó jelenség maga a folyamatosság, az, hogy a külső viharok ellenére harminc éve töretlenül muzsikál ez az együttes, jókedvűen, boldogan - és egyre jobban. Ezt most már az egész világ felfedezte, és ünnepli. Ennél nagyobb eredményt el sem lehet képzelni. A magam részéről nagyon köszönöm ezt a munkát mindenkinek, hálás vagyok a közönségnek és a zenekarnak is.

- Évfordulónak, születésnapnak figyelemre méltó szám a harminc, de három évtized valójában nem nagy idő egy zenekar életében. Különösen ahhoz a nemzetközi ranghoz képest, amit a Fesztiválzenekar kivívott magának.

- Igen, sokat beszélnek erről. Én úgy látom, hogy vannak az úgynevezett nagy múltú zenekarok, száz-kétszáz éves együttesek, akik generációkról generációkra adják át egymásnak a tapasztalataikat. Én ezt nagyon tisztelem, szerintem ez remek dolog. Mi viszont egy másik kategória vagyunk, azok közé tartozunk, akik együtt indultak el, és együtt alakították ki stílusukat. Azért erre is van példa, Magyarországon ilyen például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, ők voltaképpen egy főiskolásokból kinőtt társaság. Hasonlóak vagyunk mi is: együtt kezdtük harminc évvel ezelőtt, és azt hiszem, ennek is van valami varázsa.

- Egyébként mennyiben adható át bármiféle tradíció, játékstílus? Mivel nehezen visszakövethető, igazság szerint az évszázados múltú zenekaroknál sem tudhatjuk pontosan, mit őriztek meg a hagyományaikból, hogyan viszonyul azokhoz a mai előadásmódjuk.

- Át lehet adni bizonyos részleteket ebből: a klarinétos a klarinétosnak, a trombitás a trombitásnak továbbítja a hagyományt. A kétféleség titka az, hogy azok az együttesek, amelyeknél ez így működik, egy kicsit önállóbbak, míg azoknál a zenekaroknál, akik együtt indultak, mindezt meg kell teremteni, a hangzásvilágot, az egyéniséget - a tradíciókat. És biztos, hogy ilyen esetekben a vezetőnek nagyobb a felelőssége, szerepe.

F: A Fesztiválzenekarnak azért máris vannak hagyományai: évről évre új elképzelésekkel, koncerttípusokkal jelentkeznek. A kakaókoncertek és a próbatermi látogatások mellett újabban filmes pályázatokat írnak ki középiskolások számára, éjszakai és vidéki fellépéseket szerveznek, külön barokk és kortárs zenei koncerteket tartanak, a szeptemberi Mahler-fesztivált pedig most váltja fel egy új kezdeményezés, az Európai Hidak fesztiválsorozata. A közönségnevelésre, persze, minden együttes gondot kell, hogy fordítson, Önöknél azonban mintha ennek nem volna köze a körülményekhez, mintha valamiféle spontán ötletgyár működtetné mindezt.

- Igen, ötletgyár van, leggyakrabban én találom ki ezeket a koncertformákat, ez a munkám. Ez egy terv szerint valósul meg: azért csinálunk például ifjúsági programokat, találunk ki új koncertformákat, azért megyünk el ide-oda játszani, mert a Fesztiválzenekarnak kezdettől fogva ez a koncepciója: eljuttatni a zenét az emberekhez. Kitaláljuk, hogy mi kell ennek a korosztálynak, mi a másiknak, mi működik a különböző helyszíneken, és visszük a zenét. Ezt nem támogatásért vagy előnyökért tesszük, hanem azért, mert ebben hiszünk. Ilyenek vagyunk.

- A 2013/14-es évad újdonságai közé tartozik az Ön októberi szerzői estje is, sőt egy kisoperát is komponál őszre. A fent körvonalazott spontaneitás meglehetősen frappáns megnyilatkozásának tűnt a sajtótájékoztatón az a kijelentése, hogy a darabnak még nincs kész szövegkönyve.

- Lesz cselekmény, lesz libretto. Pontosabban van, csak most nem mondhattam többet erről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.