Klasszikus

Fischer Iván: "Ilyenek vagyunk"

2013.04.29. 08:08
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Bár a születésnap szigorú értelemben véve csak decemberben lesz, az együttes az egész 2013/14-es évadra különlegesen színes programot állított össze - szokás szerint tele új kezdeményezésekkel. Minderről az új szezon terveit, koncertjeit ismertető sajtótájékoztató után beszéltünk az együttes karmesterével.

- Káel Csaba az imént a Művészetek Palotája és a Fesztiválzenekar közös produkcióit ismertetve említette, hogy az együttessel alapvetően nagyon könnyű partneri viszonyt kialakítani, együtt dolgozni. Milyen ez a munka belülről?

- Intenzív, ugyanakkor vidám. A Fesztiválzenekar esetében az igazán ünneplésre méltó jelenség maga a folyamatosság, az, hogy a külső viharok ellenére harminc éve töretlenül muzsikál ez az együttes, jókedvűen, boldogan - és egyre jobban. Ezt most már az egész világ felfedezte, és ünnepli. Ennél nagyobb eredményt el sem lehet képzelni. A magam részéről nagyon köszönöm ezt a munkát mindenkinek, hálás vagyok a közönségnek és a zenekarnak is.

- Évfordulónak, születésnapnak figyelemre méltó szám a harminc, de három évtized valójában nem nagy idő egy zenekar életében. Különösen ahhoz a nemzetközi ranghoz képest, amit a Fesztiválzenekar kivívott magának.

- Igen, sokat beszélnek erről. Én úgy látom, hogy vannak az úgynevezett nagy múltú zenekarok, száz-kétszáz éves együttesek, akik generációkról generációkra adják át egymásnak a tapasztalataikat. Én ezt nagyon tisztelem, szerintem ez remek dolog. Mi viszont egy másik kategória vagyunk, azok közé tartozunk, akik együtt indultak el, és együtt alakították ki stílusukat. Azért erre is van példa, Magyarországon ilyen például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, ők voltaképpen egy főiskolásokból kinőtt társaság. Hasonlóak vagyunk mi is: együtt kezdtük harminc évvel ezelőtt, és azt hiszem, ennek is van valami varázsa.

- Egyébként mennyiben adható át bármiféle tradíció, játékstílus? Mivel nehezen visszakövethető, igazság szerint az évszázados múltú zenekaroknál sem tudhatjuk pontosan, mit őriztek meg a hagyományaikból, hogyan viszonyul azokhoz a mai előadásmódjuk.

- Át lehet adni bizonyos részleteket ebből: a klarinétos a klarinétosnak, a trombitás a trombitásnak továbbítja a hagyományt. A kétféleség titka az, hogy azok az együttesek, amelyeknél ez így működik, egy kicsit önállóbbak, míg azoknál a zenekaroknál, akik együtt indultak, mindezt meg kell teremteni, a hangzásvilágot, az egyéniséget - a tradíciókat. És biztos, hogy ilyen esetekben a vezetőnek nagyobb a felelőssége, szerepe.

F: A Fesztiválzenekarnak azért máris vannak hagyományai: évről évre új elképzelésekkel, koncerttípusokkal jelentkeznek. A kakaókoncertek és a próbatermi látogatások mellett újabban filmes pályázatokat írnak ki középiskolások számára, éjszakai és vidéki fellépéseket szerveznek, külön barokk és kortárs zenei koncerteket tartanak, a szeptemberi Mahler-fesztivált pedig most váltja fel egy új kezdeményezés, az Európai Hidak fesztiválsorozata. A közönségnevelésre, persze, minden együttes gondot kell, hogy fordítson, Önöknél azonban mintha ennek nem volna köze a körülményekhez, mintha valamiféle spontán ötletgyár működtetné mindezt.

- Igen, ötletgyár van, leggyakrabban én találom ki ezeket a koncertformákat, ez a munkám. Ez egy terv szerint valósul meg: azért csinálunk például ifjúsági programokat, találunk ki új koncertformákat, azért megyünk el ide-oda játszani, mert a Fesztiválzenekarnak kezdettől fogva ez a koncepciója: eljuttatni a zenét az emberekhez. Kitaláljuk, hogy mi kell ennek a korosztálynak, mi a másiknak, mi működik a különböző helyszíneken, és visszük a zenét. Ezt nem támogatásért vagy előnyökért tesszük, hanem azért, mert ebben hiszünk. Ilyenek vagyunk.

- A 2013/14-es évad újdonságai közé tartozik az Ön októberi szerzői estje is, sőt egy kisoperát is komponál őszre. A fent körvonalazott spontaneitás meglehetősen frappáns megnyilatkozásának tűnt a sajtótájékoztatón az a kijelentése, hogy a darabnak még nincs kész szövegkönyve.

- Lesz cselekmény, lesz libretto. Pontosabban van, csak most nem mondhattam többet erről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.