Klasszikus

Fischer Iván: "Ilyenek vagyunk"

2013.04.29. 08:08
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Bár a születésnap szigorú értelemben véve csak decemberben lesz, az együttes az egész 2013/14-es évadra különlegesen színes programot állított össze - szokás szerint tele új kezdeményezésekkel. Minderről az új szezon terveit, koncertjeit ismertető sajtótájékoztató után beszéltünk az együttes karmesterével.

- Káel Csaba az imént a Művészetek Palotája és a Fesztiválzenekar közös produkcióit ismertetve említette, hogy az együttessel alapvetően nagyon könnyű partneri viszonyt kialakítani, együtt dolgozni. Milyen ez a munka belülről?

- Intenzív, ugyanakkor vidám. A Fesztiválzenekar esetében az igazán ünneplésre méltó jelenség maga a folyamatosság, az, hogy a külső viharok ellenére harminc éve töretlenül muzsikál ez az együttes, jókedvűen, boldogan - és egyre jobban. Ezt most már az egész világ felfedezte, és ünnepli. Ennél nagyobb eredményt el sem lehet képzelni. A magam részéről nagyon köszönöm ezt a munkát mindenkinek, hálás vagyok a közönségnek és a zenekarnak is.

- Évfordulónak, születésnapnak figyelemre méltó szám a harminc, de három évtized valójában nem nagy idő egy zenekar életében. Különösen ahhoz a nemzetközi ranghoz képest, amit a Fesztiválzenekar kivívott magának.

- Igen, sokat beszélnek erről. Én úgy látom, hogy vannak az úgynevezett nagy múltú zenekarok, száz-kétszáz éves együttesek, akik generációkról generációkra adják át egymásnak a tapasztalataikat. Én ezt nagyon tisztelem, szerintem ez remek dolog. Mi viszont egy másik kategória vagyunk, azok közé tartozunk, akik együtt indultak el, és együtt alakították ki stílusukat. Azért erre is van példa, Magyarországon ilyen például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, ők voltaképpen egy főiskolásokból kinőtt társaság. Hasonlóak vagyunk mi is: együtt kezdtük harminc évvel ezelőtt, és azt hiszem, ennek is van valami varázsa.

- Egyébként mennyiben adható át bármiféle tradíció, játékstílus? Mivel nehezen visszakövethető, igazság szerint az évszázados múltú zenekaroknál sem tudhatjuk pontosan, mit őriztek meg a hagyományaikból, hogyan viszonyul azokhoz a mai előadásmódjuk.

- Át lehet adni bizonyos részleteket ebből: a klarinétos a klarinétosnak, a trombitás a trombitásnak továbbítja a hagyományt. A kétféleség titka az, hogy azok az együttesek, amelyeknél ez így működik, egy kicsit önállóbbak, míg azoknál a zenekaroknál, akik együtt indultak, mindezt meg kell teremteni, a hangzásvilágot, az egyéniséget - a tradíciókat. És biztos, hogy ilyen esetekben a vezetőnek nagyobb a felelőssége, szerepe.

F: A Fesztiválzenekarnak azért máris vannak hagyományai: évről évre új elképzelésekkel, koncerttípusokkal jelentkeznek. A kakaókoncertek és a próbatermi látogatások mellett újabban filmes pályázatokat írnak ki középiskolások számára, éjszakai és vidéki fellépéseket szerveznek, külön barokk és kortárs zenei koncerteket tartanak, a szeptemberi Mahler-fesztivált pedig most váltja fel egy új kezdeményezés, az Európai Hidak fesztiválsorozata. A közönségnevelésre, persze, minden együttes gondot kell, hogy fordítson, Önöknél azonban mintha ennek nem volna köze a körülményekhez, mintha valamiféle spontán ötletgyár működtetné mindezt.

- Igen, ötletgyár van, leggyakrabban én találom ki ezeket a koncertformákat, ez a munkám. Ez egy terv szerint valósul meg: azért csinálunk például ifjúsági programokat, találunk ki új koncertformákat, azért megyünk el ide-oda játszani, mert a Fesztiválzenekarnak kezdettől fogva ez a koncepciója: eljuttatni a zenét az emberekhez. Kitaláljuk, hogy mi kell ennek a korosztálynak, mi a másiknak, mi működik a különböző helyszíneken, és visszük a zenét. Ezt nem támogatásért vagy előnyökért tesszük, hanem azért, mert ebben hiszünk. Ilyenek vagyunk.

- A 2013/14-es évad újdonságai közé tartozik az Ön októberi szerzői estje is, sőt egy kisoperát is komponál őszre. A fent körvonalazott spontaneitás meglehetősen frappáns megnyilatkozásának tűnt a sajtótájékoztatón az a kijelentése, hogy a darabnak még nincs kész szövegkönyve.

- Lesz cselekmény, lesz libretto. Pontosabban van, csak most nem mondhattam többet erről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.
Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.