Klasszikus

Fischer Iván: „Nem úszunk a pénzben”

2016.05.07. 13:46
Ajánlom
A Fesztiválzenekar vezetője a nol.hu-nak adott interjúban elmondta, szerinte miért nem meggyőző a főváros érvelése, valamint hogy mikor beszélt utoljára Tarlós István főpolgármesterrel.

Az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozatok kapcsán Fischer Iván megjegyezte: „A sértő jelzőkről semmit sem szeretnék mondani, inkább azt figyeltem, hangzott-e el meggyőző indok amellett, hogy miért kellett a zenekar támogatását drasztikusan csökkenteni” - olvasható a nol.hu interjújában.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

A Budapesti Fesztiválzenekar vezetője csúsztatásnak tartja azt az érvelést, miszerint a BFZ idén százmillió forint emelést kapott az államtól, mivel szerinte ez a tavalyi ideiglenes csökkentés helyreállítása volt. Úgy véli, az sem érv, hogy ők időnként három-négy zenésszel játszanak, és ez nem számít zenekari koncertnek, hiszen állítása szerint sokkal több zenekari koncertet teljesítenek, mint a szerződéses kötelezettségük, és ezeken felül kis létszámú jótékony hangversenyeket is adnak.

Fischer Iván szerint nem magyarázza a hirtelen megvonást az az érv, hogy a zenekar támogatása a fővárosnak nem kötelessége, mint ahogy azt sem tartja meggyőző érvnek, amely a támogatást a munkaviszonyban levők létszámával méri össze, hiszen a BFZ más formában foglalkoztatja embereit, és a támogatásokat Európában nem a létszámmal, hanem a hasznossággal mérik össze.

Egy modern, jól átgondolt támogatást attól érdemes függővé tenni, hogy az mennyi hasznot hoz a társadalomnak

- jegyezte meg Fischer Iván, aki szerint a különféle számok összeadásával azt a látszatot kelteni, mintha „úsznánk a pénzben”, egyszerű hangulatkeltés a Fesztiválzenekar ellen. „Nem úszunk a pénzben. Jól meg kell fizetnünk muzsikusainkat, mert szeretnénk itthon tartani a legtehetségesebbeket, de ez nem könnyű feladat, mert vonzzák őket azok a nyugati zenekarok, amelyeknél a támogatás a miénk többszöröse” - tette hozzá a BFZ vezetője, aki azzal is egyetért, hogy a többi zenekar is magasabb támogatást érdemelne.

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar élén

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar élén

Mint kiemelte, a magyar állam a szükséges mértékben támogatja a zenekar munkáját, amiért elismerés illeti az Orbán-kormányt. „Különös tekintettel arra, hogy

ők is tudják, számos politikai döntésükkel nem értek egyet

- tette hozzá Fischer Iván, aki a úgy érzi, a fővárosnál valami „elcsúszott”. Arra a kérdésre, mikor beszélt utoljára Tarlós István főpolgármesterrel, a zenekarvezető így válaszolt a nol.hu-nak: „Február óta nem beszéltünk, amit igazán sajnálok, sokkal jobb lenne megbeszélni, hogyan szolgálhatjuk együtt eredményesen Budapestet.”

A Fővárosi Közgyűlés április 27-éndöntött úgy, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a Budapesti Fesztiválzenekart. Két nappal később Fischer Iván zeneigazgató videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született meg, május 7-re pedig flashmobot hirdetett a Vörösmarty térre, amelyre a főpolgármestert is elhívta. További részletekről ide kattintva tájékozódhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.