Klasszikus

Fischer Iván: „Nem úszunk a pénzben”

2016.05.07. 13:46
Ajánlom
A Fesztiválzenekar vezetője a nol.hu-nak adott interjúban elmondta, szerinte miért nem meggyőző a főváros érvelése, valamint hogy mikor beszélt utoljára Tarlós István főpolgármesterrel.

Az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozatok kapcsán Fischer Iván megjegyezte: „A sértő jelzőkről semmit sem szeretnék mondani, inkább azt figyeltem, hangzott-e el meggyőző indok amellett, hogy miért kellett a zenekar támogatását drasztikusan csökkenteni” - olvasható a nol.hu interjújában.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

A Budapesti Fesztiválzenekar vezetője csúsztatásnak tartja azt az érvelést, miszerint a BFZ idén százmillió forint emelést kapott az államtól, mivel szerinte ez a tavalyi ideiglenes csökkentés helyreállítása volt. Úgy véli, az sem érv, hogy ők időnként három-négy zenésszel játszanak, és ez nem számít zenekari koncertnek, hiszen állítása szerint sokkal több zenekari koncertet teljesítenek, mint a szerződéses kötelezettségük, és ezeken felül kis létszámú jótékony hangversenyeket is adnak.

Fischer Iván szerint nem magyarázza a hirtelen megvonást az az érv, hogy a zenekar támogatása a fővárosnak nem kötelessége, mint ahogy azt sem tartja meggyőző érvnek, amely a támogatást a munkaviszonyban levők létszámával méri össze, hiszen a BFZ más formában foglalkoztatja embereit, és a támogatásokat Európában nem a létszámmal, hanem a hasznossággal mérik össze.

Egy modern, jól átgondolt támogatást attól érdemes függővé tenni, hogy az mennyi hasznot hoz a társadalomnak

- jegyezte meg Fischer Iván, aki szerint a különféle számok összeadásával azt a látszatot kelteni, mintha „úsznánk a pénzben”, egyszerű hangulatkeltés a Fesztiválzenekar ellen. „Nem úszunk a pénzben. Jól meg kell fizetnünk muzsikusainkat, mert szeretnénk itthon tartani a legtehetségesebbeket, de ez nem könnyű feladat, mert vonzzák őket azok a nyugati zenekarok, amelyeknél a támogatás a miénk többszöröse” - tette hozzá a BFZ vezetője, aki azzal is egyetért, hogy a többi zenekar is magasabb támogatást érdemelne.

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar élén

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar élén

Mint kiemelte, a magyar állam a szükséges mértékben támogatja a zenekar munkáját, amiért elismerés illeti az Orbán-kormányt. „Különös tekintettel arra, hogy

ők is tudják, számos politikai döntésükkel nem értek egyet

- tette hozzá Fischer Iván, aki a úgy érzi, a fővárosnál valami „elcsúszott”. Arra a kérdésre, mikor beszélt utoljára Tarlós István főpolgármesterrel, a zenekarvezető így válaszolt a nol.hu-nak: „Február óta nem beszéltünk, amit igazán sajnálok, sokkal jobb lenne megbeszélni, hogyan szolgálhatjuk együtt eredményesen Budapestet.”

A Fővárosi Közgyűlés április 27-éndöntött úgy, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a Budapesti Fesztiválzenekart. Két nappal később Fischer Iván zeneigazgató videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született meg, május 7-re pedig flashmobot hirdetett a Vörösmarty térre, amelyre a főpolgármestert is elhívta. További részletekről ide kattintva tájékozódhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.