Klasszikus

Fischer Iván nyerte a Királyi Filharmóniai Társaság díját

2011.05.11. 10:14
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója a karmester kategóriában Semyon Bychkovot és Esa-Pekka Salonent előzte meg, a kamarazenészek közül a Takács Kvartett bizonyult a legjobbnak.

Május 10-én este került sor a londoni Dorchester szállodában arra a gálaestre, ahol a brit Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) díjait osztották ki. Az 1813-ban alapított Royal Philharmonic Society a világ második legrégibb, a komolyzene támogatására létrejött intézménye. Rangját mutatja, hogy Beethoven az ő megrendelésükre írta a IX. szimfóniát, Mendelssohn az Olasz szimfóniát. A Társaság 1870-ben alapította az Arany Díjat, amelyet a komolyzene világának olyan óriási kaptak meg, mint Brahms, Rahmanyinov, Toscanini, Britten, Dietrich Fischer-Dieskau, Karajan, Menuhin, Abbado, Boulez, Domingo és Richter. 

A Társaság a második világháború óta az Arany Díj mellett 13 kategóriában díjazza a komolyzene világának legkiemelkedőbb személyiségeit. A rangban csak az Oscar- és Grammy-díjakhoz mérthető, évente odaítélt díjjal a korábbi években olyan kimagasló karmestereket ismertek el, mint Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Pierre Boulez, Valerij Giergiev és Mariss Jansons. 

A karmester kategóriában idén győztes Fischer Iván mellett az orosz Semyon Bychkov, az Orchestre de Paris és a Kölni Rádiózenekar korábbi zeneigazgatója és a finn Esa-Pekka Salonen, a Los Angelesi Filharmonikusok korábbi zeneigazgatója, a londoni Philharmonia Zenekar vezető karmestereit jelölték.

A Kamarazene és dal kategóriában is arattak a magyarok, hiszen Jonas Kaufmann-t és a Transition Projects-et megelőzve a Takács Kvartetté lett a rangos elismerés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.