Klasszikus

Fischer Iván Tarlós Istvánnal tárgyal

2016.11.03. 16:34
Ajánlom
Bizakodóan nyilatkozott Fischer Iván a délelőtti sajtótájékoztatón a Fővárosi Önkormányzattal és Tarlós Istvánnal aznap reggel folytatott tárgyalásokról. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója csütörtökön mutatta be azt a tervet, amelyet a zenekar a főváros számára javasolt.

A Budapest - a Zene Fővárosa elnevezésű, a Fesztiválzenekar támogatásának mértékéről szóló tervezet, amelyet a főpolgármesternek is elküldtek, több hónapnyi előkészület eredménye. Fischer Iván és zenekara egy projektalapú finanszírozási formát vázolt fel a Fővárosi Önkormányzatnak. Ebben a konstrukcióban a döntéshozók pontosan látnák, hogy mire mekkora összeget költ a BFZ. A tervezet értelmében a zenekar vállalja az alábbi programok folytatását.

Fischer elöljáróban hangsúlyozta, milyen sokat tesz a zenekar -, melynek nevében is benne van a város neve – Budapest pozitív megítéléséért és nemzetközi hírnevének öregbítéséért. „A koncert közvetítések alkalmával percenként hangzik el a város neve pozitív környezetben."

A haszon, amit a zenekar Budapestnek hoz, mérhető.”

160923-24-26 Fischer Ivan credit Stiller Akos

160923-24-26 Fischer Ivan credit Stiller Akos (Fotó/Forrás: Akos Stiller)

Ezt követően röviden vázolta a zenekar támogatásának struktúráját szétválasztva a minisztériumi fenntartást és a fővárosit. A minisztériumtól kapott összegből finanszírozza a zenekar az alaptevékenységét. "Ide tartozik az összes nagyzenekari koncert, vidéki fellépés és ebből fedezzük az összes költséget" - magyarázza. "Ehhez járul még a jegybevétel a TAO támogatás, stb. Így jön létre a majdnem három milliárd forintos teljes költségvetés. Ennek csak egy kis része az önkormányzattól érkező összeg."

Azért írtuk le, hogy senkinek semmi kétsége ne legyen arról, hogy hogy működünk. Az is nyilvános, hogy tartalékunk van. Ez egy folyton változó összeg."

A Fesztiválzenekar költségvetése

A BFZ alapműködését az EMMI 1,15 milliárd Ft-tal támogatja. Ez fedezi a nagyzenekari és vidéki fellépéseket, a külföldi turnékat a zenészek és más munkatársak fizetését, illetve a hangversenyek összes költségvetését.

Ehhez adódnak hozzá a külföldi honoráriumok, a szponzori és magántámogatások, a jegybevétel és TAO-támogatás, továbbá a főváros támogatása.

A zenekar alapítványként működik. Tartaléka jelenleg 666,945,000 Ft. Ez a bevételek késése esetén bztosítja a folyamatos működést.

A Fesztiválzenekar 2015-ös teljes éves költségvetése 2,992,778 Ft volt.

Fischer egy diagrammal reagált azokra a sajtóban megjelent vádakra is, hogy a zenekar túl sok támogatást kap. Ezen mutatták be, hogy a berlini, müncheni vagy zürichi kollégáik a BFZ-nek nyújtott támogatás többszöröséből gazdálkodnak.

Ezt követően részletesen bemutatta a Fesztiválzenekar programjait, amelyekkel a felajánlás szerint a támogatásért cserébe a budapesti polgárokat szolgálják. Az utolsó táblázatban pedig részletesen lebontva szerepel az ezek megvalósításához a fővárostól kért összeg is. A lenti táblázatból látható, hogy a zenekar maga 20 millió forintot faragott a 2015-ben kapott támogatási összegből, ami a 2017-es igényeiket illeti: összesen 240 millióval számoltak.

IMG 4847

IMG 4847 (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)


A tervezett programok közt szerepel az évente megrendezett Európai Hidak fesztivál, a Müpával közös összművészeti fesztivál . Az 5 és 12 év közötti korosztálynak már húsz éve tartanak játékos bevezetőt a klasszikus zene világába a Kakaókoncerteken, ebből tízet tartanának 2017-ben. Az autizmussal élők és testvéreik speciális igényeire figyelve Autizmusbarát Kakaókoncerteket is ígértek. Emellett 25 budapesti iskolába terveznek ellátogatni, ahol összesen 40 ingyenes Hangszerkóstolót tartanak majd. Általános iskolásoknak és gimnazistáknak szól a 10 ingyenes ifjúsági operaelőadás, ahol nem csak az énekesek közt, de a kórusban és a zenekarban is helyt kapnak a gyerekek, ami közelebb hozza a kicsiket ehhez a világhoz.   TérTáncKoncert néven a  Hősök terén adnak  ingyenes koncert, ahol a  tolerancia jegyében többszáz iskolás táncol egyszerre.  

Szintén hagyománynak számít a Vasárnapi kamarakoncertek  néven futó, nyolc koncertből álló házimuzsikálás a BFZ próbatermében. A húszon és harmincéves korosztályt célozza a babzsákfotelekről és késői időpontjukról ismert Midnight Music éjszakai koncertek. Fischer Iván szerint az összes felsorolt programot magába foglalja a Családi Piknik egész napos ingyenes fesztivál. Emellett a zenekar tagjai kisebb formációkban rendszeresen adnak Budapesten ingyenes közösségi koncerteket, ahol templomokba, idősotthonokba , gyermekgondozási intézményekbe látogatnak el.

Fischer Iván elmondása szerint folyamatosan tárgyalnak majd a Fővárosi Önkormányzattal a fővárosi költségvetés elkészüléséig.

Előzmények

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én döntött úgy, hogy 2015-höz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja 2016-ban a Budapesti Fesztiválzenekart. Két nappal később Fischer Iván zeneigazgató videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született meg, május 7-re pedig flashmobot hirdetett a Vörösmarty térre, amelyre a főpolgármestert is elhívta. Ennek nyomán a politikus a maradék támogatás megvonását is felvillantotta. Nyilatkozatháború kezdődött a főpolgármester és a a zeneigazgató között, amely hol paprikásabb, hol békülékenyebb hangnemben zajlott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.