Klasszikus

Fischer Iván Tarlós Istvánnal tárgyal

2016.11.03. 16:34
Ajánlom
Bizakodóan nyilatkozott Fischer Iván a délelőtti sajtótájékoztatón a Fővárosi Önkormányzattal és Tarlós Istvánnal aznap reggel folytatott tárgyalásokról. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója csütörtökön mutatta be azt a tervet, amelyet a zenekar a főváros számára javasolt.

A Budapest - a Zene Fővárosa elnevezésű, a Fesztiválzenekar támogatásának mértékéről szóló tervezet, amelyet a főpolgármesternek is elküldtek, több hónapnyi előkészület eredménye. Fischer Iván és zenekara egy projektalapú finanszírozási formát vázolt fel a Fővárosi Önkormányzatnak. Ebben a konstrukcióban a döntéshozók pontosan látnák, hogy mire mekkora összeget költ a BFZ. A tervezet értelmében a zenekar vállalja az alábbi programok folytatását.

Fischer elöljáróban hangsúlyozta, milyen sokat tesz a zenekar -, melynek nevében is benne van a város neve – Budapest pozitív megítéléséért és nemzetközi hírnevének öregbítéséért. „A koncert közvetítések alkalmával percenként hangzik el a város neve pozitív környezetben."

A haszon, amit a zenekar Budapestnek hoz, mérhető.”

160923-24-26 Fischer Ivan credit Stiller Akos

160923-24-26 Fischer Ivan credit Stiller Akos (Fotó/Forrás: Akos Stiller)

Ezt követően röviden vázolta a zenekar támogatásának struktúráját szétválasztva a minisztériumi fenntartást és a fővárosit. A minisztériumtól kapott összegből finanszírozza a zenekar az alaptevékenységét. "Ide tartozik az összes nagyzenekari koncert, vidéki fellépés és ebből fedezzük az összes költséget" - magyarázza. "Ehhez járul még a jegybevétel a TAO támogatás, stb. Így jön létre a majdnem három milliárd forintos teljes költségvetés. Ennek csak egy kis része az önkormányzattól érkező összeg."

Azért írtuk le, hogy senkinek semmi kétsége ne legyen arról, hogy hogy működünk. Az is nyilvános, hogy tartalékunk van. Ez egy folyton változó összeg."

A Fesztiválzenekar költségvetése

A BFZ alapműködését az EMMI 1,15 milliárd Ft-tal támogatja. Ez fedezi a nagyzenekari és vidéki fellépéseket, a külföldi turnékat a zenészek és más munkatársak fizetését, illetve a hangversenyek összes költségvetését.

Ehhez adódnak hozzá a külföldi honoráriumok, a szponzori és magántámogatások, a jegybevétel és TAO-támogatás, továbbá a főváros támogatása.

A zenekar alapítványként működik. Tartaléka jelenleg 666,945,000 Ft. Ez a bevételek késése esetén bztosítja a folyamatos működést.

A Fesztiválzenekar 2015-ös teljes éves költségvetése 2,992,778 Ft volt.

Fischer egy diagrammal reagált azokra a sajtóban megjelent vádakra is, hogy a zenekar túl sok támogatást kap. Ezen mutatták be, hogy a berlini, müncheni vagy zürichi kollégáik a BFZ-nek nyújtott támogatás többszöröséből gazdálkodnak.

Ezt követően részletesen bemutatta a Fesztiválzenekar programjait, amelyekkel a felajánlás szerint a támogatásért cserébe a budapesti polgárokat szolgálják. Az utolsó táblázatban pedig részletesen lebontva szerepel az ezek megvalósításához a fővárostól kért összeg is. A lenti táblázatból látható, hogy a zenekar maga 20 millió forintot faragott a 2015-ben kapott támogatási összegből, ami a 2017-es igényeiket illeti: összesen 240 millióval számoltak.

IMG 4847

IMG 4847 (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)


A tervezett programok közt szerepel az évente megrendezett Európai Hidak fesztivál, a Müpával közös összművészeti fesztivál . Az 5 és 12 év közötti korosztálynak már húsz éve tartanak játékos bevezetőt a klasszikus zene világába a Kakaókoncerteken, ebből tízet tartanának 2017-ben. Az autizmussal élők és testvéreik speciális igényeire figyelve Autizmusbarát Kakaókoncerteket is ígértek. Emellett 25 budapesti iskolába terveznek ellátogatni, ahol összesen 40 ingyenes Hangszerkóstolót tartanak majd. Általános iskolásoknak és gimnazistáknak szól a 10 ingyenes ifjúsági operaelőadás, ahol nem csak az énekesek közt, de a kórusban és a zenekarban is helyt kapnak a gyerekek, ami közelebb hozza a kicsiket ehhez a világhoz.   TérTáncKoncert néven a  Hősök terén adnak  ingyenes koncert, ahol a  tolerancia jegyében többszáz iskolás táncol egyszerre.  

Szintén hagyománynak számít a Vasárnapi kamarakoncertek  néven futó, nyolc koncertből álló házimuzsikálás a BFZ próbatermében. A húszon és harmincéves korosztályt célozza a babzsákfotelekről és késői időpontjukról ismert Midnight Music éjszakai koncertek. Fischer Iván szerint az összes felsorolt programot magába foglalja a Családi Piknik egész napos ingyenes fesztivál. Emellett a zenekar tagjai kisebb formációkban rendszeresen adnak Budapesten ingyenes közösségi koncerteket, ahol templomokba, idősotthonokba , gyermekgondozási intézményekbe látogatnak el.

Fischer Iván elmondása szerint folyamatosan tárgyalnak majd a Fővárosi Önkormányzattal a fővárosi költségvetés elkészüléséig.

Előzmények

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én döntött úgy, hogy 2015-höz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja 2016-ban a Budapesti Fesztiválzenekart. Két nappal később Fischer Iván zeneigazgató videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született meg, május 7-re pedig flashmobot hirdetett a Vörösmarty térre, amelyre a főpolgármestert is elhívta. Ennek nyomán a politikus a maradék támogatás megvonását is felvillantotta. Nyilatkozatháború kezdődött a főpolgármester és a a zeneigazgató között, amely hol paprikásabb, hol békülékenyebb hangnemben zajlott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.
Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.