Klasszikus

Fizetési haladékot kért a kormány a Művészetek Palotájára

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
A kulturális miniszter ma bejelentette, hogy jövő márciusra készül el a Művészetek Palotája. A házat a TrigRránit finanszírozza és építi, a kulturális tárca fizetési haladékot kért rá.

Művészetek Palotájának fogják nevezni a dél-pesti Duna-parton most épülő, három kulturális intézményt egyesítő épülettömböt. A Nemzeti Színház mellett már csaknem elkészült házban kap helyet a Nemzeti Koncertterem, a Modern Magyar Művészeti Múzeum és a Hagyományok Háza.

A létesítmény bérlője és egyben a programjainak szervezője a Kultúr-Part Kft., amelynek vezetője Kiss Imre. A cég egymilliárd forintot fordíthat majd arra, hogy előzetes szerződéseket kössön a jövő évi programokra - jelentette be Hiller István az Országgyűlés kulturális bizottságának a készülő Művészetek Palotájában kihelyezett ülésén.

Közlése szerint jövő márciusra készül el a Művészetek Palotája. Az építését TriGránit Fejlesztési Rt. finanszírozza. A létesítményben 70 ezer négyzetméternyi beépített terület lesz - közölte Demján Sándor, a TriGránit elnöke.

A Hagyományok Háza 14.400 bruttó négyzetmétert kap az épületben, a nemzeti hangversenyterem 19.800 négyzetmétert, míg a Ludwig Múzeum 12.700-at - közölte Zoboki Gábor építész. A ház belső tereiben diófa burkolatokat, olasz, francia kövek lesznek - mondta Zoboki.

A kulturális tárca fizetési halasztást kért a beruházótól, hogy az 52 milliárd forintos állami kezességvállalással épülő létesítmény árának törlesztését ne kelljen elkezdeni az ideén, csak 2005-ben. (A Művészetek Palotájának teljes nettó költségvetése 31,298 milliárd forint).

Demján közlése szerint erről bizonyára meg fognak tudni egyezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.