Klasszikus

Flamenco, klezmer, latin est és operaparódia

2006.06.30. 00:00
Ajánlom
A nyári opera- és balettfesztivál, a Budafest ebben az évben ünnepli másfél évtizedes jubileumát. Nyitórendezvénye a Budavári Nyáresték sorozata, amely 2006. július 4-én balettgálával kezdődik.

A várbeli fesztiválnak a Hilton Dominikánus Udvar ad otthont, s kínálata ebben az esztendőben is igen változatos, hiszen a műsorban flamenco est, klezmer- és jazzkoncert, valamint operaprodukció is szerepel.

A Magyar Állami Operaház balettszólistái, köztük Keveházi Krisztina, Bajári Levente, Kozmér Alexandra és Macher Szilárd lép színpadra július 4-én és 5-én, este fél nyolctól a Dominikánus Udvaron. Gálaestjük műsorában többek között a Coppélia Órakeringője, A diótörő pas de deux-je és a Mokka című mű részlete is helyet kapott. A táncos produkciók után pénteken komolyzenei hangverseny várja az érdeklődőket: a Szenthelyi Miklós vezette együttes, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Mozart-, Vivaldi- és Rossini-műveket ad elő. Ezt követően Lippai Andreának és a Latidos együttesnek tapsolhatnak az érdeklődők, hiszen július 9-én flamenco estet rendeznek a várbeli helyszínen.

A sajátos humorú, önálló zenei stílust teremtő négy éneklő testvér, a Bolyki Brothers július 11-én ad koncertet a Budavári Nyáresték sorozatában. Őket a tradicionális zsidó muzsikát és zenei átiratokat is játszó Budapest Klezmer Band követi. A Jávori Ferenc vezette zenekar két alkalommal, július 13-án és 20-án muzsikál a Dominikánus Udvaron. Közben a latin ritmusok is főszerephez jutnak, hiszen július 16-án a Patricio Baeza Band zenél. Majd jazz, swing és dixieland következik, 18-án ugyanis a Hot Jazz Band muzsikáját hallhatja a publikum.

Befejezésként egy este két kamaraoperának is tapsolhat a közönség. A commedia dell’arte világát idéző Donizetti-művet, a Ritát Harangi Mária állította színpadra, a vígopera szerepeit Herczenik Anna, Derzsi György és Hámori Szabolcs alakítja. A másik produkció egy zenei paródia: Tom Johnson Négyhangú operája – az előadás rendezője Romvári Gergely. Fellépői: Herczenik Anna, Szolnoki Apollónia, Derzsi György, Hámori Szabolcs és Szécsi Máté. A két darabnak – amelyek július 26-án és 27-én kerül színre – Nagy Viktória a díszlet- és jelmeztervezője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.