Klasszikus

Flautissimo - Seres Dóra (fuvola) és Mali Emese (zongora) lemeze

2005.06.13. 00:00
Ajánlom
Néhány napig csak állt a lemez a zongorán… Időnként rá-rá néztem, szemlélődtem Alfons Mucha légies lányalakjának szép, húrpendítő mozdulatán… Ismerkedtem a (Dohnányit kivéve) sosem látott/hallott zeneszerzők neveivel… (Nem hiszem, hogy nagyon egyedül lennék ezzel…) Kicsit éheztettem magam az élményre…

Június van és hideg… A szomszéd országokban esik a hó!… Be kell húzódni a lakásba… Tavasz tündére a lemezborítón, lássuk, mit tartogatsz nekünk?

…és elindul a lemez. A hat (öt) ismeretlen szerző ismeretlen darabjai egyvégtében csendülnek fel. Nincs megállás, nincs újraindítás, nincs górcső alá vevés, szemlélődés van és egyre erősebb gyanú, hogy itt bizony nagy csoda van készülőben

A megszólaltatott darabok mindegyike pazar zene! Megtalálóikat csak dicsérhetjük, hogy kihámozták őket az „elfekvő készletből”, és lehetővé tették a megismerésüket. (A lemezhez mellékelt füzetben Fittler Katalin alapos és bőséges ismertetést ad a szerzőkről és a művekről.) Érdemes volt kutakodni. Ha nagyon akarok csomót keresni a kákán, akkor mindössze annyit mondhatok: számomra Jindrich Feld Szonátájának Grave tétele és Lowell Liebermann Szonátájának Lento tétele tűnt egy kissé mesterkéltnek, kissé őszintétlennek. De mindez elhanyagolható ahhoz képest, hogy mi minden gyönyörűség, szellemi és technikai bőség van jelen a művekben.

A nyitódarab, Jules Mouquet Pán sípja című háromtételes műve azonnal belevon abba az áttetsző és meghitt világba, ami az egész lemez hangvételére jellemző. Dráma nemigen fordul elő az anyagban, a virtuozitás is inkább a békésebb gyönyörűségek keretei közt marad. Jean Francaix Divertimentójának jellegzetes része a kopogós Toccatina, és kitűnő a Perpetuum mobile „áramvonalas” bravúr-forgása. (Külön remeklés a tétel végén, ahogy a szerkezet mégiscsak "kileheli lelkét"…) Dohnányi Áriája és Jean-Michel Damase Rapszódiája tesz hozzá még egy-egy színt a lemezen felmutatott zenei világhoz.

Seres Dóra fuvolajátéka az ideálisnál is ideálisabb!… Énekesekre mondjuk (már akik arra érdemesek), hogy hangjuk minden fekvésben kiegyenlített, helyén van. Ezt jelen esetben is bátran kijelenthetjük, mert ez a fuvolahang lefegyverzően egységes, valamennyi regiszterben remekül szól, mentes minden „kilengéstől”. Seres Dóra áttetsző finomságú ppp-i varázslatosak, virtuozitása lenyűgöző. A futamok, passage-ok briliáns kivitelben áradnak-gyöngyöznek, a határtalan technikai tudás birtokában hangszeréből légies könnyedséggel sziporkáznak a hangok. S ez a korlátlan hangszertudás megejtő szépségű zenéléssel párosul.

Mali Emese kiváló partnernek bizonyul. Zongorajátéka színes és virtuóz, a zene az ő előadásában is vonzóan szép. Két hangszer egymásmellettisége óhatatlanul is egy bizonyos verseny-szituációt hoz létre. Ebben a helyzetben Seres Dóra és Mali Emese együttműködése minden tekintetben kifogástalan, „egyéni érdekeiket” példásan alárendelik a közös célnak.

Meg kell említeni Berényi István hangmérnök munkáját is. A hangzás kiegyensúlyozott, nincs túlkozmetikázva, a két hangszer egymáshoz való viszonya optimális, a térbeli elhelyezés egy koncerttermi megszólalás érzetét kelti. Hogy „klapni”-hang csak nagyritkán hallható, elsősorban persze a hangszer-játékoson múlik, de a hangmérnök mikrofon-orientációja is szerepet játszik ennek a „járulékos effektusnak” a kivédésében.

A csoda megszületett!…

(Flautissimo; Km.: Seres Dóra (fuvola) és Mali Emese (zongora); Hungaroton 2004; HCD 32299)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.