Klasszikus

Főigazgatói kinevezések - meglepetésekkel

2005.07.07. 00:00
Ajánlom
Petrányi Zsolt személye szemléletváltozást és megújulást jelent indokolta a kulturális miniszter döntését a sajtó képviselőinek, akiket meglepett a bejelentés, hisz a művészettörténész mindössze egyetlen kurátor támogatására számíthatott a tanácsadó testületben. A miniszter ugyanakkor nem hirdetett eredményét a Pesti Magyar Színház direktori posztjának ügyében, és mérlegeli a pályázat ismételt kiírását.

Én hozom a döntéseket, és én vállalom értük a politikai felelősséget. A szakmai bizottságok csak véleményt nyilvánítanak - zárta tegnap azt a sajtótájékoztatót Bozóki András, ahol ismertette a tárca által kiírt intézményvezetői pályázatok eredményét. Kiderült: Petrányi Zsolt a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet igazgatója vezeti az elkövetkező öt évben a Műcsarnokot.

A Honvéd Együttes élén az eddigi igazgató Aranyos Károly áll július 16-tól a következő öt évben, aki hangsúlyozta, a hagyomány és modernség alapelvei szerint vezeti az intézményt a továbbiakban is. Bakos Edit pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházat irányítja július 1-től három éven át, tőle Bozóki András kulturális miniszter az intézmény depolitizálását várja. Az Uránia ugyanis megnyitásától kezdve a jobboldal szimbolikus terévé vált - mondta a miniszter.

A legnagyobb kíváncsiság a Műcsarnok új főigazgatójának kinevezését övezte, mint lapunk megírta, négyen pályáztak a helyért: Bencsik Barnabás, Fabényi Júlia, Szilágyi Gábor és Petrányi Zsolt. Eredetileg a sajtótájékoztató helyszíne is a Műcsarnok lett, de az utolsó pillanatban az Urániába helyezték át, ekkor a jól értesültek tudták, nem az eddigi főigazgató nyerte a pályázatot. Szerdán ugyanakkor még Bencsik Barnabást tartották befutónak, egy internetes napilap levelezési rovatában megjelent írás szerint hiába kapott a minisztérium által összehívott nyolc tagú tanácsadó testület öt tagjától bizalmat Fabényi Júlia eddigi főigazgató, a miniszter várhatóan mégis Bencsik Barnabást nevezi majd ki. Az ismeretlen levélíró szerint a miniszter Schneider Márta helyettes államtitkárra és Sebők Marcell miniszteri tanácsadóra fog hallgani, ők ketten szavaztak ugyanis Bencsik mellett. A levélíró szerint Bencsik mellett áll az is, hogy pályázata tartalmazza az MTV együttműködő ígéretét közös műsorokra.

Végül tegnap kiderült a szakmai testülettől mindössze egy szavazatot - Radnóti Sándorét - kapott Petrányi Zsolt irányíthatja szeptember 1-étől öt éven át a Műcsarnokot.

Megkérdeztük Bozóki Andrást, mit kifogásolt az eddigi főigazgató ténykedésében, sajnos azonban a miniszter közelebbit erről nem kívánt nyilatkozni. A miniszter egyébként joggal hivatkozott arra, hogy a tanácsadó testület csak véleményt formált, s nem köti őt javaslatuk elfogadása. A tárca vezetője hangoztatta, a szakma más köreinek véleményét is kikérte, ám bővebben erről nem beszélt. Kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a bizottságban nem volt formális szavazás, ugyanakkor az egyik bíráló bizotsági tag szerint minden tag egyértelműen állást foglat. Úgy tudjuk, Bencsik A Nagy Könyv mintájára elindította volna A Nagy Kép sorozatot, és egy talkshow jellegú, programot is. Az előző kormány által kinevezett Fabényi helyett talán e populáris programok miatt látta volna szívesen a miniszeter szűkebb környezete őt ebben a pozicióban. Mindenesetre tény, hogy Bozóki András ezúttal, mind mind saját adminisztrációjával, mind a szakma képviselőivel szembe ment, amikor Petrányit Zsoltot nevezte ki főigazgatóvá. A miniszter döntését azzal magyarázta, Petrányi személye szemléletváltást és megújulást képvisel. Emellett megfelelő vezetői tapasztalattal rendelkezik - 2001 óta vezeti a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetet - bizonyította, hogy, ha kell, "a jég hátán is megél".

Az angolul, franciául, svédül és japánul is beszélő Petrányi Zsolt elmondta alapelvei: a kommunikáció, az együttműködés és a produkció. "Azaz a Műcsarnoknak hatékonyabban kell megszólítani a művészetpártolókat, gyűjtőket, de azokat is akik eddig be sem léptek a Hősök terei épületbe." A magyar művészet egészére érvenyes párbeszédet kezdeményez az új főigazgató, illetve - külföldi kurátor megbízásával - az intézmény nemzetközi újrapozícionálását is fontosnak tartja. Tervez személyi változásokat is, s nagyobb önállóságot kíván adni a kurátoroknak. "A Műcsarnoknak azonban nem csupán a kortárs művészet bemutatása a feladata, hanem erkölcsi és anyagi támogatást kell nyújtania műalkotások létrehozására is"- fejtette ki lapunknak az új főigazgató.

KERETES

Nem hidetett eredmény Bozóki András kulturális miniszter a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázatán. Lépését azzal magyarázta, hogy a pályázatra csupán egyetlen pályázat, Iglódi Istváné érkezett. "Konzultálni fogok a szakmával, s ha szakmai konszenzus áll Iglódi mögött, ő lesz az igazgató. Ha nem, nagyobb reklám mellett új pályázatot írunk ki."

Bozóki András megnevezte az Operaház főigazgató pályázat javaslattevő bizottságának tagjait, Dávid Tamás közgazdász, Fáy Miklós zenekritikus, Gregor József magánénekes, Hamar Zsolt karmester, a Pannon Filharmonikusok vezetője, Horváth Ádám rendező, Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, László Géza az Antenna Hungária vezérigazgatója. A bizottság munkájában konzultató jelleggel vesz részt: Peskó Zoltán a Liszaboni Operaház főzeneigazgatója. A Magyar Állami Operaház Szakszervezi Bizottságát Rotter Oszkár, a Közalkalmazotti Tanácsot Rátz István képviseli a grémiumban. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma részéről pedig Schneider Márta helyettes államtitkár és Sebők Marcell főtanácsadó vesz részt. Újságírói kérdésre, hogy miért nem külföldi szaktekintélyekből áll össze a bizottság, a miniszter az idő sürgetésével és tecnkikai problémákkal magyarázta. Arra a kérdésre, hogy miért nevez ki javaslattételi bizottságot, ha azután a tagok véleményétől eltérő döntést hoz, Bozóki András azt válaszolta, fontosnak tartja, hogy legyen ilyen testület, de minden véleményt fenntartással kell kezelni, mert sokszor függetlennek tartott művészekről kiderül, hogy lobbisták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.