Klasszikus

Fókuszban a fiatalok – Két koncertsorozat a Fesztiválszínházban

2005.09.09. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája két koncertsorozatot indít a 2005/2006-os évadban fiatalok, illetve érdeklődő családtagjaik számára. A Hangversenyek fiataloknak szeptember 25-én, az Opera mindenkinek pedig október 9-én veszi kezdetét a Fesztivál Színházban. A részletes program az alábbiakban olvasható.

HANGVERSENYEK FIATALOKNAK

Néhány évtizeddel ezelőtt ezzel a címmel közvetítette a televízió a világhírű amerikai zeneszerző és karmester, Leonard Bernstein sorozatát. Ezeken a hangversenyeken ő vezényelt, és a felhangzó művek előtt elmondta azokkal kapcsolatos gondolatait, érdekesen, humorosan, figyelemfelkeltően. Ezrek váltak akkor az úgynevezett komolyzene hívévé, mert Bernstein megmutatta, hogy ez a zene nem „ijesztően komoly”, élvezete nem kíván zenei szaktudást, csak némi odafigyelést – cserébe viszont rengeteg örömet ad.

Hasonló célt tűzött maga elé a Művészetek Palotája, Budapest legújabb büszkesége Nemzeti Hangversenytermével és Fesztivál Színházával, modern, elegáns megjelenésével, a legújabb kor igényeinek megfelelő technikai felszereltségével, amelyek mind-mind azt szolgálják, hogy e falak között mindenki jól érezze magát. A hangversenyek főszereplője természetesen a ZENE, és annak végtelen szépsége. Ezt kínáljuk a fiatal hallgatóknak a 2005–2006-os hangversenyévadban nyolc alkalommal, a Hangversenyek fiataloknak koncertjein. Annyit, és nem többet szeretnénk megmutatni, hogy a komolyzene hallgatása is nagyon sok örömet okozhat. Nem kell hozzá tudósnak lenni, nem kell rá nagyon felkészülni, csak nyitott füllel, érdeklődve hallgatni. A 8–18 éves fiataloknak és családtagjaiknak szervezett sorozat részletes programja az alábbiakban olvasható.

2005. szeptember 25., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„Zenés kalandozások” – a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje
Ki ne kedvelné a kalandos regényeket, filmeket? Sok olyan zenemű is született, amely kalandos történeteket jelenít meg a muzsika eszközeivel, amelyekkel nagyszerűen lehet érzékeltetni az izgalmakat, a veszélyt, vagy éppen a kalandok humorát.
Grieg: Peer Gynt – szvit
A menyasszonyrablás
Ingrid panasza
Peer Gynt hazatérése
A hegyi király palotájában
Részlet Ibsen: Peer Gynt c. drámájából
Bizet: Carmen – A torreádor dala
Részlet Garay János: Az obsitos c. elbeszélő költeményéből
Kodály: Háry János
Kezdődik a mese
Napóleon csatája
Bécsi harangjáték
Toborzó
A császári udvar bevonulása

Vez.: Gál Tamás

2005. október 30., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„Zenés mesék – mesés zenék” – a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje
A meséket nem csak a kisgyerekek hallgatják szívesen, hanem a nagyobbak, sőt, a felnőttek is. A zenében megszólaló meséket pompásan egészíti ki a muzsika, amely varázslatos hangszíneivel mintha színes, sőt, mozgó képeket alkotna az elmondott történet ábrázolására. A koncerten bábművészek és egy mesemondó közreműködik.

Prokofjev: Péter és a farkas
Ravel: Lúdanyó meséi
Csipkerózsika
Hüvelyk Matyi
Csúnyácska, a pagodák hercegnője
A szép leány és a szörnyeteg
A tündérkert

Vez.: Ligeti András

2005. november 20., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„Ki nyeri a fuvolaversenyt?” – A Danubia Szimfonikus Zenekar koncertje
Hangversenyműsorokat olvasva lépten-nyomon feltűnik a cím: zongoraverseny, hegedűverseny, fuvolaverseny stb. Miféle versenyről van itt szó? Arról, hogy ki tud a legszebben zongorázni, hegedülni, fuvolázni? Természetesen nem. A versenymű egy közkedvelt zenei forma neve, de valóban léteznek zenei versenyek is, amelyeken – akárcsak a sportban – kiválasztják, hogy ki az adott hangszer legjobb muzsikusa. Ezen a vasárnapon szebbnél szebb versenyművek lesznek hallhatók, olyan kitűnő fiatal művészek tolmácsolásában, akik valóságos zenei versenyeken nyertek értékes díjakat.
Vivaldi: D-dúr fuvolaverseny (A pacsirta)
Csajkovszkij: Variációk egy rokokó témára (gordonka)
Harsonaverseny
Liszt: Esz-dúr zongoraverseny

Km.: Seres Dóra, a 2003. évi Nemzetközi Fuvolaverseny győztese, Várdai István, a 2004. évi Nemzetközi Gordonkaverseny első helyezettje, Farkas Gábor, a 2001. évi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny nyertese, valamint a 2005. évi Nemzetközi Harsonaverseny nyertese
Vez.: Héja Domonkos, az 1998. évi Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny győztese

2005. december 18., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„A karácsony fényei” – A BM Duna Szimfonikus Zenekarának és a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertje
A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Ilyenkor együtt van a család, színes fények csillognak a fenyőfán, mézes sütemény illata tölti be a házat… Az igazi ünnepi hangulatból a zene sem hiányozhat.
Vivaldi: A négy évszak – A tél
Corelli: Karácsonyi concerto grosso
Karácsonyi témájú kórusművek gyermekkórusra
Csajkovszkij: Diótörő – szvit

Km.: Kokas Katalin, a 2001. évi Budapesti Nemzetközi Hegedűverseny győztese
Vez.: Deák András, Thész Gabriella

2006. január 21., szombat 11:00 és 15:00 óra
„A jókedvű Mozart” – születésének 250. évfordulója alkalmából – A bécsi Amadeus Knabenchor hangversenye
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), a zenetörténet egyik legnagyobb zsenijének műveit milliók hallgatják élvezettel. Vidám ember volt, szerette a tréfát, a jókedvet – ez műveiben is tükröződik. A hangverseny vendégegyüttese, az egyik legrangosabb bécsi fiúkórus Mozart vidám kórusműveit énekli korabeli jelmezbe öltözve, úgy, ahogyan ez a zeneszerző korában is történhetett volna. Közben részletek hangzanak el Mozart leveleiből, írásaiból.

2006. február 19., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„Ismerjük meg közelebbről a vonós hangszereket!” – Négy Évszak Kamarazenekar, Tatabánya
Minden zenekari hangzás alapja a vonósok együttesének játéka. A hegedű, a mélyhegedű (brácsa), a gordonka (cselló) és a nagybőgő igen régi hangszerek, amelyek sok változás után nyerték el mai formájukat.
Sok érdekeset tudunk meg róluk a fiatal vonós hangszeres muzsikusokból álló kamarazenekar segítségével.
Vivaldi: A négy évszak – A tavasz
J. S. Bach: d-moll versenymű két hegedűre – részlet
J. S. Bach: VI. brandenburgi verseny – részlet
Vivaldi: g-moll versenymű két gordonkára
Britten: Simple Symphony

2006. március 11., szombat 11:00 és 15:00 óra
„Ünnepeljük Bartók Bélát 125. születésnapján!”
Bartók Béla (1881–1945) sokak véleménye szerint a 20. század legnagyobb zeneszerzője volt. Művei erőteljesek, igazak, és a magyar zene legősibb, legmélyebb rétegeiből táplálkoznak. Az emlékhangversenyen a legrangosabb művészek kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusokkal együtt lépnek pódiumra.
Bartók Béla: Gyermekkarok
Gyermekeknek – részletek
Mikrokozmosz – részletek
Hegedűduók – részletek
Táncszvit

Km.: egy kiváló gyermekkórus, a zeneiskolások és szakközépiskolások versenyének győztesei, illetve egy jeles zongoraművész és két neves hegedűművész.

2006. május 14., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„Vízi zene a Duna-parti Palotában” – A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje
Händel: Vízi zene – szvit
Muszorgszkij: Hajnal a Moszkva folyó felett
Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai
Debussy: A boldog sziget
Smetana: Moldva
J. Strauss: Kék Duna keringő

Km.: egy fiatal zongoraművész.
Vez.: Gál Tamás
A hangverseny után sétahajózás. Indulás a Művészetek Palotája kikötőjéből.

***

OPERA MINDENKINEK

Az opera a világ legképtelenebb műfaja. Ki hallott már olyat, hogy valaki sokak füle hallatára énekben beszéli el a mondanivalóját? Hát olyat, hogy valaki, aki – mondjuk – bűntény vagy bosszú áldozatává lesz, tőrrel a szívében még hosszú percekig énekel? És mégis, mióta 1600 körül az opera műfaja megszületett, emberek sokasága nézi, hallgatja újra meg újra ezeket a műveket, a világon mindenütt állnak olyan színházak, amelyek kifejezetten operák előadását szolgálják, és a műfaj mindmáig él, mindig újjászületik. Mi a titka ennek az „örök életnek”? Az Opera mindenkinek sorozat hangversenyei e csodálatos és titokzatos világ rejtelmei közé vezetnek el bennünket.

2005. október 9., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
„Miért énekelnek?” – Mi is az az opera?

2005. december 4., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
Erkel: Bánk bán – opera-keresztmetszet

2006. február 12., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
Mozart: A varázsfuvola – opera-keresztmetszet

2006. június 4., vasárnap 11:00 és 15:00 óra
Puccini: Bohémélet – opera-keresztmetszet

Km.: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, valamint ének és opera tanszakos hallgatói.
A műsorokat ismerteti és vezényel: Pál Tamás művészeti vezető.

Az egyes hangversenyekre napi jegyek válthatók 800 és 1000 forintos áron. A Hangversenyek fiataloknak 2005. évi négy hangversenyére, 2006. évi négy hangversenyére, valamint az Opera mindenkinek négy hangversenyére bérletek is válthatók 2600 és 3400 forintos áron. Csoportos bérletek ára (tíz főnél nagyobb csoportok esetén) 2400 – 3200 Ft/fő. Jegyek és bérletek a Művészetek Palotája pénztárában válthatók, illetve rendelhetők 2005. augusztus 20-tól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.