Klasszikus

Földes Imre kapja az idei Moholy-Nagy-díjat

2010.11.16. 12:15
Ajánlom
A zenetörténész november 18-án veheti át az elismerést az egyetem szenátusának ünnepi ülésén.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a teljes körű, tradicionális iparművészet-oktatás mellett a designer, építész és vizuális kommunikáció tervező képzésnek is helyet ad. Az oktatás célja az, hogy tudatos alkotó egyéniségeket képezzen, akik alkalmasak a művészeti területükön adódó feladatok magas szintű megoldására.

Az intézmény 2006 óta minden évben díjat adományoz annak, aki tevékenységével kimagasló módon, közvetlenül vagy közvetve hozzájárult az egyetem céljainak eléréséhez. Földes Imre zenetörténész olyan jeles művészek névorát bővítheti, mint Gergely István építész, belsőépítész, Stefan Lengyel formatervező, Hattula Moholy-Nagy művészettörténész, művészeti író, Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, formatervező, Hannes Böhringer művészetfilozófus.

A díjak mellett címeket is adományoznak, így Címzetes egyetemi tanár lesz Rófusz Ferenc animációs filmrendező, Hablitációs oklevelet kap Balázs Miklós Ernő DLA festőművész, mozaikművész, Bede István DLA okleveles építészmérnök, Bukta Imre festőművész, Márkus Gábor belsőépítész, továbbá Művészeti doktori fokozatot vehet át Berke Márta restaurátor művész, Cosovan Attila grafikusművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Karsai Zsófia keramikusművész, Püspök Balázs formatervező művész, Ráthonyi Kinga keramikusművész és Tóth Lívia textiltervező művész. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.