Klasszikus

Földöntúli hullámokon – a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje

2022.03.10. 14:25
Ajánlom
A tenger és a természeti képek állnak a Rádiózenekar március 16-i, zeneakadémiai koncertjének a középpontjában, melynek jegybevételét jótékony célra ajánlják fel a szervezők.

A tenger mindig is rabul ejtette az embert végtelenségével, a benne viaskodó természeti erőkkel.

Mégis más-mást jelent az óriási víztömeg az abban Isten lenyűgöző művét szemlélő, vallásos embernek, a potenciális ellenséget látó halásznak, és annak is, aki csupán gyönyörködni akar a vizek játékában.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenyén a természet és különösen a tenger különböző arcait ismerhetjük meg, a 19. századtól a kortárs zenéig húzódó programban.

Elsőként Britten operája, a Peter Grimes négy tengeri közjátéka csendül fel, mely hajnalban, reggel, holdfényben és viharban jeleníti meg a végtelen vizeket. Liszt Ferenc Két legendája a komponista nevét viselő két szent csodáit jeleníti meg: Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak és Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár. A harmadik zenemű is Assisi Szent Ferenc alakjára épít, Orbán György Cantico di Frate Sole című alkotása a Naphimnusz szövegére készült.

A záródarab a zenetörténet egy igazi slágerdarabja, Debussy A tenger című három szimfonikus vázlata az impresszionista zene egyik legragyogóbb példája,

mely szinte festőien tárja a hallgató elé vizek és napsugarak játékát. A koncert énekes szólistája Bátori Éva, a karmester Vajda Gergely lesz.

A szervezők a koncert teljes jegybevételét felajánlják a Híd Kárpátaljáért program részére, az ukrán menekültek megsegítésére. Jegyvásárlás az alábbi linken érhető el.

Dohnányi-bérlet 4.
március 16. 19:30, Zeneakadémia

Britten: Négy tengeri közjáték a Peter Grimesból, Op. 33a
Liszt: Két legenda, S. 354
Orbán György: Cantico di Frate Sole (Assisi Szent Ferenc Naphimnusza)
Debussy: A tenger, L. 109

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Bátori Éva (szoprán)
Vezényel: Vajda Gergely

Fejléckép: Vajda Gergely (fotó: Szalóky Béla)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.