Klasszikus

Földöntúli hullámokon – a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje

2022.03.10. 14:25
Ajánlom
A tenger és a természeti képek állnak a Rádiózenekar március 16-i, zeneakadémiai koncertjének a középpontjában, melynek jegybevételét jótékony célra ajánlják fel a szervezők.

A tenger mindig is rabul ejtette az embert végtelenségével, a benne viaskodó természeti erőkkel.

Mégis más-mást jelent az óriási víztömeg az abban Isten lenyűgöző művét szemlélő, vallásos embernek, a potenciális ellenséget látó halásznak, és annak is, aki csupán gyönyörködni akar a vizek játékában.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenyén a természet és különösen a tenger különböző arcait ismerhetjük meg, a 19. századtól a kortárs zenéig húzódó programban.

Elsőként Britten operája, a Peter Grimes négy tengeri közjátéka csendül fel, mely hajnalban, reggel, holdfényben és viharban jeleníti meg a végtelen vizeket. Liszt Ferenc Két legendája a komponista nevét viselő két szent csodáit jeleníti meg: Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak és Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár. A harmadik zenemű is Assisi Szent Ferenc alakjára épít, Orbán György Cantico di Frate Sole című alkotása a Naphimnusz szövegére készült.

A záródarab a zenetörténet egy igazi slágerdarabja, Debussy A tenger című három szimfonikus vázlata az impresszionista zene egyik legragyogóbb példája,

mely szinte festőien tárja a hallgató elé vizek és napsugarak játékát. A koncert énekes szólistája Bátori Éva, a karmester Vajda Gergely lesz.

A szervezők a koncert teljes jegybevételét felajánlják a Híd Kárpátaljáért program részére, az ukrán menekültek megsegítésére. Jegyvásárlás az alábbi linken érhető el.

Dohnányi-bérlet 4.
március 16. 19:30, Zeneakadémia

Britten: Négy tengeri közjáték a Peter Grimesból, Op. 33a
Liszt: Két legenda, S. 354
Orbán György: Cantico di Frate Sole (Assisi Szent Ferenc Naphimnusza)
Debussy: A tenger, L. 109

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Bátori Éva (szoprán)
Vezényel: Vajda Gergely

Fejléckép: Vajda Gergely (fotó: Szalóky Béla)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.